Çok Saçma

 Sizce de öyle değil mi? Çok saçma. Bu dünyada kadın olmak.. Aslında kadın olmak bu kadar güzelken, nasıl bu kadar saçmalaşabiliyor ki?

Mesela bir kadınsan, sabah kahvaltı hazırlamak zorundasın, öğle yemeğini düşünmen gerekiyor, akşam da.. Tüm çamaşırları yıkayıp, kurutup, ütülersin. Bulaşıkları yıkarsın. Yerleri süpürür silersin, her yerin tozunu alırsın. Her şeyi ama her şeyi yaparsın, karşılığında bir teşekkür veya bir iyi söz beklediğinde "yapmasaydın" derler. Ya da "sen ne yapıyorsun ki? her şeyi makine yapıyor" derler. 

Sabah evde ekmek yok diye sana kızarlar. Ekmek almanı istesen ya "bugün de ekmek yeme" ya da "git kendin al" derler. Oturur kendin ekmek yaparsın, sanki çok kolay bir şeymiş gibi, aman ne var ki beş dakka da yaptın işte, ne tatava yapıyosun boş yere derler. 

Gezmek istersin, araba altında git gez derler. Kahve isteseler ve sen "bak kahve makinesi orada, git bak kendin yap" desen, yemediğin laf, girilmeyen trip kalmaz. 

Evde bir şey bitse, azalsa, kaybolsa, tek sorumlusu sen olursun. Sadece sen yaşıyormuşun gibi.. Evde bir  yer pis kalsa, her yer pislik içinde olur, ele bir bez alınıp silinmez. Temizlikçi çağırsaydın diye yine suçlu sen olursun. yetişemiyorum senden yardım istiyorum deme gibi bir lüksünüz olamaz. Bu sabah canım hazır kahvaltı istiyor, lütfen hazırla, hiç halim yok deseniz, karşı tarafın gözü açılmaz olur. O derece hastadır birden, tüm gün yataktan çıkmaz. 

Hiç bir şeye hakkınız yoktur bu hayatta. Oturup kitap okusanız 3 sayfa, çocukla neden ilgilenmiyosun, neden burada uzandın lafları beyninize çakılır çivi gibi. Film izleseniz, hep film izliyor olursunuz. Film izliyor derken, oturup bir filmi izlemek değil, ütü yaparken, yemek yaparken film izlemek. Buna bile hakkınız yoktur çünkü. tuvalette biraz uzun kalamazsınız. banyo zaten çocuklar uyuyunca yapılacak olan bir lükstür. Her şey lükstür. Karşılıklı kahve içmek mesela. Sanki büyük bir lütufmuş gibi sunulur. Zaten elden telefon düşmez, iki kelime edilmez orada da. 

Geçen bi twitte bi kızcağız yazmış, elektrik faturası fazla gelince annesi kaçacak delik ararmış. başkası eklemiş, tüp bitince annesi öyle bir korkarmış ki, tüp bitti yemek yapamadım dese ayrı dertmiş, tüp alacak para istese ayrı dert. Kadın olmak öyle dertli, öyle zorlu bir yolculuk ki, ne annelik sorumluluğu biter, ne ev hanımlığı, ne de kadınlık. Yorulmak gibi bir hakkınız da yoktur üstelik. 

İlginçtir, geçen birisi kapıyı tuttu benim için. O kadar şaşırdım ki. Kapının tutulup beklenmesi, benim için özel bir şey yapılmayı o kadar olmuş ki.. Ne yapıldı benim için en son diye düşünüyorum, hiç bir şey aklıma gelmiyor. Ya büşra şunu sever, şunu da şöyle yapalım demedi kimse. Geçen gün babam pasta aldı, meyveli yiyemiyorum diye çikoatalı almış, görünce ağlamak istedim mutluluktan. Çaktırmadım. 

Müge anlı da bir kadın söylemişti, termosunun kapağını açamamış, yan masaya rica etmiş de bir adam gelip kapağı açmış, kadın buna aşık olmuş. herkes aşağıladı kadını, ne yani bundan mı aşık olunur falan dedi ama kadın o kadar boşverilmiş, o kadar yalnızlaşmıştı ki, en ufak şeyden etkilenir olmuştu, yazık.. Aslında kadınların hepsine yazık. Bunları anlatınca da kadınlar kendilerine yetemiyorlar mı diyor bazı feminist düşünceler. yetiyorlar tabi, yetmezler mi? Fakat burada sıkıntı aile olmak istersen aile olmayı başaramamanın sıkıntısı. Hani ailede biri bir yere yetişemezken biri arkasından sırtlar, yardımcı olur, beraber bir yolda yürürler ya, heh işte ona bir türlü ulaşamamak sıkıntı. Her yükü tek tarafa yüklemek, her şeyi tek başına sırtlamasına çalışmak, aptal yerine konmak, keriz olmak, kullanılmak, buruşturulmak, atılmak mevzu. 

İşte bu yüzden, kadın olmak çok saçma değil mi?



Yorumlar

  1. Asıl saçma bunlardan şikayetçi olan biz kadınların, bunlara sebep verecek erkekleri, çocukları yetiştiriyor olması. Sahiden saçma :( Ortak dertlerimiz var ama ortak bir çözüm üretemiyoruz, maalesef .Ne diyelim, bizden sonraki nesil için işleri değiştirebilecek bir şeyler yapabiliriz umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herşeyin kötüye gittiğği şu günlerde hiç umudum kalmadı :(

      Sil
  2. Ağzınıza sağlık okadar doğru ki yazdıklarınız maalesef hep öyle kadın olmak çok zor bu zamanda çok😔

    YanıtlaSil
  3. Bu aralar ben de hayatın saçma olduğunu düşünmeye başladım. Çalış çabala, sonrası boş...

    Ama bunlar hep merkür retrosundanmış...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başka şeyler de vardır mutlaka
      olayları gezegenlere bağlamayla içimi rahatlatamıyorum :(

      Sil
  4. Hak vermediğim tek bir kısım yok. Bu duruma da çok üzüldüm. Aa bu kadar da değil diyebilseydim keşke.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke aksini iddia edip, doyasıya savunabilseydik :(

      Sil
  5. Uzun zamandır okumuyordum, açıkçası okuduğum zaman üzüldüm. Eski neşeniz kalmamış sanırım. Umarım her şey daha iyi olur sizin için...

    YanıtlaSil
  6. https://www2.dramacool.sk/drama-special-season-12-the-effect-of-a-finger-flick-on-a-breakup-2021-episode-1.html
    Tavsiye ederim izleyin.. Birliktelikte ki ince detaylarin dilini cok guzel acikliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..