Bazı bazı bilgiler

Bazı bloglara girdiğinizde izleyiciler bölümünün tam olarak karşımıza çıkmadığı oluyor. bu gibi durumlarda o blogu izlemeye alamıyoruz. Bu proplemi çözebilmek içinse hemen işaretlediğim "sonraki" ye tıklıyoruz. böylece tüm liste ve takip kanalı karşımıza çıkıyor.

 




Geçenlerde Kadıköy’e gittim. Bir kahve içeyim dedim, malum sokakta yeme-içme benim için bitmişti. Gideceğim yere 2 saat erken gittiğim için, zaman geçirmem gerekiyordu. Herkes gibi aklıma ilk Starbucks geldi. Aslında hiç sevmem ama karton bardak ve steril olduğu düşüncesiyle hemen oraya gittim. Tam karşısında Viyana Kahvesi olduğunu gördüm. Starbucks yeni açıldığı için önünde 15 kişi sıra bekliyordu. Viyana kahvesinde kimse yoktu. Buradan çıkarılacak 2 sonuç vardı, ya çok pahalıydı, ya da kahvesi starbucks dan bile kötüydü. Zira starbucks bence kesinlikle iyi kahveye sahip değil. Hemen oraya yönlendim, menüsüne baktım, fiyatlar oldukça yüksekti. Hemen bir Viyana Kahvesi istedim, tatlı, yumuşak içim, bol köpüklü ve çikolatalı olduğu için elbette. Fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 17,5 veya 19,5 tlydi. Fakat her yudumu için değerdi. Mesela yarın sadece o kahveden içmek için tekrar orayı ziyaret edeceğim 😊

 

Bugün poğaça yaptım. Mayasını kaynar süte ekledim. Kesin kabarmayacak deyip, üzerine tüm malzemeyi de ekledim. Bazen insan bile bile hata yapar ya, işte öyle bir şey. Aslında benim mantık “ya tutarsa” mantığıydı. Zira mayalı herhangi bir şey yapan insan bilir ki, çok sıcak veya çok soğuk bir maddeye mayayı eklerseniz maya bozulur ve kesinlikle kabarmaz. 2 saat bekledim, kabarmadı. İnternette baktım, hep kurtarma çabaları oda sıcaklığından dolayı şişmeyen hamurlar içindi. Benim derdim ise yanlış kullanım. Bir kişi ekmek yap demiş. Ben de onu denedim. Yapışmayan bir tavaya, yağ bile koymadan, bezeler alıp hafif unla merdane yardımıyla açarak pişirdim. Efsane ekmekçikler oldu. Arasına tereyağ, peynir sürünce ohhh miss. Kalanı da sabah tost yapıcam. Daha önce başıma geldiğinde koskoca hamuru çöpe atmıştım. Bu yüzden yazayım ki, başınıza gelirse mutlaka böyle yapın 😊

Yorumlar

  1. Oh eline sağlık, güzel kurtarış olmuş, afiyet olsun 😍. Büşra’cığım, iznin olursa bir düzeltme yapacağım. Maya mantarları sıcak sıvıya eklenince ölür ve hamur kabarmaz bu doğru. Ancak, soğuk sıvı maya mantarlarını öldürmez, sadece uyutur. Yani mayalanma süresi uzar sadece. Mesela uzun fermantasyon istediğimiz bazı hamur işlerinde direkt soğuk su kullanarak hamur yoğururuz. Çibata ekmeği, gerçek pizza hamuru gibi. Bunlar bir gün önceden yoğurulup, neredeyse yirmi dört saat fermantasyona bırakılır ve sonra işlenir. Tabii lezzetleri de efsane olur 🤗😘

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. bilimsel açıklama için teşekkür ederim, iyi ki varsınız :) kardeşim de pizza yaparken bir gün önceden yoğurup bekletiyor, efsaneee oluyor. aslında pizza da yapabilirdim sanırım ama nedense yapasım gelmedi :) ay şu pandemi geçsin de, bir kahve içelim madem :)

      Sil
  2. Maya olayının aynısı başıma geldi.
    Sözde tombik ekmek yapacaktım. Su sıcaktı ama çok da değildi. Ama mayaya çok gelmiş ki kabarmadı hiç.
    Bir kısmını bende tost olarak kurtardım ama kalanı.... :(
    Takipçi bilgisi içinde teşekkürler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. maalesef bazen böyle şeyler başımıza geliyor, ben çöpe atmıştım :(

      Sil
  3. Ah kadıköy görmeyeli çok özledim gerçekten 😊bir daha ki gidişinde benim yerimde şöyle bir deniz havası oranın otmosferini âlın 😊bu tavada ekmek fikri güzelmiş afiyet olsun canım benim 😊benim küçük kardeşim çok sever starbucks kahvesini 😊sevgiler canım benim...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim değerli yorumunu için. belki bir blog buluşması düzenleriz kadıköy de :)

      Sil
  4. Bende hamuru hic tutturamıyorum bunu ögrendigim çok iyi oldu ziyan olmasın yeter ki. Teşekkürler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim, zamanla el alışıyor sanırım :) bir kaç yaptıktan sonra mutlaka tutturursunuz

      Sil

Yorum Gönderme

Bi sesin çıksın..