Evleneceklere Tavsiyeler (kızlara)

Evliliği mi düşünüyorsunuz, evlilik nasıl bir kurum diye aklınızdan geçip duruyor mu, nasıl biriyle evlensem planları mı yapıyorsunuz, yoksa bu insanla bir ömür geçer mi diye mi düşünüyorsunuz? işte bu yazı tam size göre. (erkek versiyonu bir sonraki yazıda gelecek)

Öncelikle çok değerli bir ablamın tavsiyesi ile başlayacağım söze;

Çocuğuna baba olacak biriyle evlen!

Bunu ilk duyduğumda, yahu ne alaka dedim. benim çocuğum yok ki! bunu birine söyleyebilmen için 2. evliliği falan yapıyor olması lazım. çocuğum olmalı ki, ona baba bulayım. ama hayır, aslında tam da verilecek ilk tavsiyeyi vermişti bana. babalık yalnızca çocuğa yapılan babalık değil, ev hayvanına, sokaktaki hayvana, sana, etrafına, arkadaşlarına, herhangi bir canlıya babalık yapabilen, en geniş kapsamıyla merhametli bir adamla evlen demekti. evet merhametli bir adamla evlenin kızlar. size yeri geldiğinde acısın, merhamet duysun, baba gibi sarmalasın. yanlış yaptığınızda elinizden tutup kaldırsın, daha çok üstünüze gelmesin. her seferinde tek tek anlatsın hatalarınızı, düzeltmeye çalışsın. Baba gibi baba olsun kısaca..

Allah seni değerini bilen biriyle karşılaştırsın yavrum.

Yaşlı teyzelerden sıkça duyulurdu bu söz. Evlenmeden insan bir anlam veremiyor. Fakat değer görmek çok önemliymiş, anlıyorsun. 1 olan sorumlulukların aniden 10 a çıkıyor. bocalıyorsun, ne yapacağını bilemiyorsun. işte burada değer görmek istiyorsun. yaptıklarının değer görmesi, senin değerli olduğunun hissedilmesi. o evdeki değerinin ne olduğunu bilmek.. değerli hissetmek o kadar önemli ki bu hayatta, hele ki en sevdiğin, hayatını paylaştığın insan tarafından değerli olmak.. Gereksiz bir yer kaplıyor insan hayatında ama kaplıyor maalesef. size değer veren biriyle beraber olun. sizi çamur gibi hissettiren, en ufak şeyde üstünüze basan, fiziksel özelliklerinize kötü yorumlar yapan, sizi aşağılayan, küfür eden (itiraflar da okudum az önce) böyle adamlardan uzaklaşın. kendi bataklıklarında batıp kaybolsunlar. çünkü insan dünyaya sadece bir kez geliyor.

Sizi seven biriyle evlenin..

Hep lisede sorulurdu bu soru, sevdiğin biriyle mi yoksa sevildiğin biriyle mi evlenmek istersin. sevdiğin birinin olumsuz yanlarını göremezsin. gözün kör olur, fakat sevildiğin insan seni öyle bir sever ki, ayaklarını gerçek anlamda aslında o yerden keser. kadınlar da bu tip durumlarda mutlaka etkilenir. bu yüzden sevildiğinizle evlenin. sizi gerçekten seven bir insanla.

Denklik şart..

Önceki hayatınızdaki denklik şart. Geçirdiğiniz sevgililikler, okuduğunuz okullar, genel kültürünüz artık her ne ise sizin için önemli, işte bunda denklik şart. Ama en önemlisi, dine bakış açınız ve siyasi görüşleriniz denk olmalı. bunlar ilerde sıkıntı çıkarabilir. Bu yüzden ya yumuşak başlı biriyle, eğer radikal düşünceleri varsa, sizinle aynı görüşte biriyle evlenmelisiniz. bunun yanı sıra, genel kültüre önem gösteriyorsanız, karşınızdaki hiç bir halt anlamıyorsa, öğrenmemeye de meyilliyse, o çok sıkıcı bir ilişki olur. ha yürür mü, yürür. ama işte daha iyisi neden olmasın?

Geçmişinizi unutun..

Durmadan geçmişe atıflar yaparsanız asla mutlu olamazsınız. insan hep geçmişi düşünüp iyi yanları hatırlayabildiğinden, her zaman eskiyi mutlulukla hatırlar. bugün de yarının eskisi olacağı için anın değerini bilin. karşınızdakinin de geçmişini sildiğinden emin olun. unutamadığı eski aşkı, yaşayamadığı bir hayatı varsa eğer, o ilişki çok sıkıntı çıkarır. her şeyi aklından çıkardığına ve evlenmeye hazır olduğuna emin olun. Karşılaştırmayın. her insan kendine özel

Beraberlik..

Birlikte gülebileceğiniz bir insanla evlenin. aynı şeylerden zevk alabilin. televizyon izlemeyi mi seviyosunuz, o da sevmeli.. oyun oynamayı mı seviyosunuz, o da sevmeli. kitap mı, gezmek mi, yeni yerler keşfetmek mi, artık ne seviyosanız o da sevmeli veya gelişmeye açık olmalı. birlikte bir şeyler yapabilmelisiniz. mutfağa girip yemek yapmalısınız mesela, çamaşırları birlikte toplamalısınız, yer süpürülücekse birlikte olmalı bu. hayatın artık tek başınalıktan çıkıp, birlikteliğe evrildiğini algılayabilecek bir kapasiteye sahip olmalı karşınızdaki. tüm yükleri omzunuza yükleyip, sonra yapamadıklarınızdan dem vuracak biriyle evlenmeyin. ev işlerini konuşun mesela. yapabileceklerinizi, yapamayacaklarınızı. bu hayatı artık birlikte yaşamak istediğinizi bilen biri olmalı.

İyi bir adam..

Yoldan geçen insanlara karşı nasıl bir bakış açısı var? yemeğe çıktığınızda garsona köpek muamelesi mi gösteriyor mesela? bu insanlar parayı buldukça başka yönlere sapacaktır, kaçabildiğiniz kadar kaçın. para ile mevkii sahibi olunacağına inanan biriyle asla yola çıkmayın..

Maddiyat..

Değinmeden olmaz. eğer çok zenginseniz, çok fakir bir insanla yapamazsınız fakat eğer orta halli bir insansanız, herkesle yapabilirsiniz. fakirseniz de sizin için değişen bişey olmaz. maddiyat önemli değil deseler de, elbette önemli.. marka düşkünü bir insansanız ve karşınızdakinin bunu karşılayacak durumu yoksa, zamanla bu ufak tefek kavgalardan büyük kavgalara evrilir. gerek yok. ya çalışıp kendi işinizi kendiniz görebileceksiniz, hem eve katkı sağlayıp hem de istediğinizi alacaksınız, ya da evlenmeyecekseniz. ha evlendiniz, o zaman susacaksınız. :) sory kızlar.

Sadakat..

sizi aldatan biriyle zaten asla evlenmeyin. fakat hiç aldatmamışsa, eskiden başkalarını aldatmış mı? yalan söyleme alışkanlığı var mı? bunları bilmeniz gerekir. evlilikte en önemli temel yapı taşlarından biridir sadakat ve güven. sizin ona, onun da size güvenmesi oldukça önemlidir. birinizden birinde güven oturmamışsa, oturtmak için karşılıklı oturup ne yapılması gerekiyorsa yapın. güven inşaa etmeden evlenmeyin.

Karşılıklı Konuşabilmek..

Sanırım en önemli şey. İletişim. karşılıklı iletişim kurabiliyorsanız, sizden iyisi olamaz. ama karşınızdaki sizi dinlemiyorsa, isteklerinize yanıt vermiyorsa, ben böyleyim, beni böyle kabul et veya git diyorsa kalkın gidin. bir sıkıntınız var ki, karşınızdakine bunu tek tek anlatıyorsunuz ve bunun bir nebze değişmesini istiyorsunuzdur. Ama inatla değişmiyor, artık sizi dinlemiyorsa, evlenip kendinize yazık etmeyin. birinizden birinin bu konuda taviz vermesi gerekiyor ki, taviz vermek kadar yoran bişey yok.

Değişmek..

bir insan 7sinde neyse 70inde de odur lafı evlilik harici kurulmuş. zira evlendikten sonra eşinize karşı evriliyorsunuz. ayak uydurma adına değişiyorsunuz. tamamen kişilik değişimi olmasa da, yumuşuyorsunuz bazı konularda. bu yüzden değişebilmeye açık biriyle evlenin. tek taraflı değişim olmaz.

Özel Hissetmek

Değerli hissetmek gibi fakat bu bir tık üstü. sizi özel hissettiren birisi varsa karşınızda, düşünmeden evlenin. bunu hissedince anlarsınız.

Mutlaka ekleyebileceğimiz bir şeyler vardır bu yazıya kızlar. Fakat az çok ne demek istediğimi anladınız. Merhametli, sizi seven, değerinizi bilen, sizinle eğlenebilen, sizi güldüren, size özel hissettiren, beraberliği tam olarak sağlayabildiğiniz bir insanla evlenin. 

Ne demiş sokrates, eğer iyi biriyle evlenirseniz mutlu olursunuz, kötü biriyle evlenirseniz filozof. Umarım hepiniz mutlu tarafta kalırsınız :)

Yorumlar

  1. Yazıda çok güzel bir taraf şeyler var Galiba birçok madde erkekler için de geçerli

    YanıtlaSil
  2. Benim tek tavsiyem, sakın benim blogu okumasınlar :))

    YanıtlaSil
  3. Evlenince birçok özgürlüğümüzden vazgeciyoruz geçtiğimizi de evlenince fark ediyoruz... Bazen evlenmeseydim kafam ne kadar rahat olurdu diyorum ama hep bir yanım eksik kalacaktı. Bekarlık gibi aslında bazen çok mutlu olabiliyorken bazen mutsuz günler de geçirebiliyoruz önemli olan her sorunu karşı tarafa yüklememek çözüm odaklı olmak her şey bizim elimiz de geçinilmesi zor bir insansak ya da geçinilmesi zor biriyse evlilik zar zor yürür.
    Birbirinden güzel tavsiyeler de vermişsiniz en çok katıldığım bizi sevenle evlenmek yoksa biz kadınlar erkeklerden daha zor olabiliyoruz bizi seven bir şekilde idare etmesini biliyor (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle önemli olan sizi seven ve değer veren biriyle birlikte olmak :)

      Sil
  4. Sağol canım evlenecek aday bulursam tekrar okuyciiim :D

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.
    Son zamanlarda sonu hüsranla biten o kadar çok evliliğe şahit olduk ki, ben de gençlere evlenmemelerini tavsiye ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  6. Bunları evlenmeden anlayamıyorsunuz maalesef. Kibar,düşünceli,centilmen adam evlendikten sonra ruh öküzüne dönüşüyor. Artık çok geeçç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o kadar haklısın ki, ne kadar zmaan geçirirsen geçir evlendikten sonra herşey değişiyor

      Sil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..