Evde Hamburger Yapımı

Yoğun istek üzerine (1 kişi) tarifi vermeyi borç bildim.. Öncelikle söylemeliyim ki, hamburger de kıymadan önemli olan şey varsa o da ekmektir. ekmeği mutlaka yapın, marketten alınanlarla aynı tadı kesinikle elde edemezsiniz. Çünkü yapmaya üşenip marketten aldım, hiç alakası yoktu. Bu yüzden önce ekmeğin tarifini veriyorum..

Hamburger ekmeği: (instagram hatibon hesabından alınmıştır)

-1 su bard. su (200ml)
-1/2 su bard. su ve süt karışımı (su+süt toplamı 100 ml)
-2,5 tatlı kaş. instant veya aktif kuru maya ▪️2,5 çorba kaş.şeker
-1 iri yumurta
-4,5 su bard. un (yaklaşık 500 gr)
-1,5 tatlı kaş.tuz
-40 gr tereyağı (hafif yumuşamış)

Üstüne sürmek için: 

-1 iri yumurtanın sarısı
-1 tatlı kaş.süt 
-1 tatlı kaş.sıvıyağ 
-1 çay kaş.pekmez
-Susam 

Yapılışı:

✔️Hamur yoğuracağınız kabın içine (parmağınızı yakmayacak kadar) ılık olan su ve sütü koyup, şeker ve mayayı ekleyip karıştırın. 
✔️Unu tartarak kullanıyorsanız, yarım bardağı bir kenara ayırın ve kalan unun içine tuzu ekleyip tel çırpıcıyla karıştırın. Tereyağını unun içine doğrayıp parmak uçlarınızla ovalayarak ufalayın.
✔️Yumurtayı mayalı karışıma ekleyip karıştırın. Unu da ekleyerek hamurunuzu oluşturun. Ayırdığınız yarım bardak unu da hamurun kıvamına göre kontrollü olarak ekleyin. Hafif ele yapışan bir hamur oluyor, yoğurdukça toparlanıyor. 
✔️Hamuru 7-8 dk yoğurup, içini hafifçe yağladığınız kapta üzeri örtülü olarak iki misli olan kadar kabarmaya bırakın. 
✔️Tezgahınızı unlamadan çalışarak, hamuru 8 eşit bezeye ayırıp yuvarlayarak şekil verin. İçine pişirme kağıdı döşenmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Elinizle hafifçe yağ sıvadığınız streç folyoyla bezeleri örtün. 30-40 dk kadar tepsi mayasına bırakın. 
✔️Üzerine süreceğiniz malzemeleri bir kase içinde karıştırıp fırça yardımıyla nazikçe sürün.
Susam serpiştirip 200 C'ye iyice ısınmış fırında 15-18 dk pişirin. İlk sıcağı tepside çıkana kadar bekleyip varsa soğutma teline aktarın. İyice ılınmadan kesmeyin!

Hamburger Köftesi:

Tek kişi için evde tartınız varsa (ki bence almalısınız, hepsiburada da 30 tl ye aldığım tartı çok da güzel iş görüyor) 150 gr kadar kıyma. (2 kez çekilmiş olmalı) güzelce yoğurup üzerine öğütülmüş tuz ve karabiber koyuyorsunuz. Döküm tavayı iyice kızdırıp, ayçiçek yağı döküp , köftenizi üstüne atıyorsunuz. 1 tarafı yaklaşık olarak 5-8 dakika içinde pişer. sonra arkasını çevirip burger peyniri koyun. pişirdikten sonra ekmeğinizi tavaya bastırın ve köftenizi koyun..

Köftenin üzerine hardal döktükten sonra, dana jambon ve hindi jambonu julien kesip koyun.. 

Karamelize soğan da eklemek istiyorsanız, 1 soğanı julien kesip, 1 şeker kaşığı şeker, biraz tuz ve karabiberle ayçiçek yağında iyice kavurup karamelize hale getirebilirsiniz ve bunu da ekleyebilirsiniz.

Ketçap ve mayonezle imzanızı atın ve afiyetle yiyin lütfen. Bunu yedikten sonra, dışarda tanesine 40 tl verdiğim burgerlere üzüldüm şahsen. Aaa aynısını yapıyorum işte. 




Yorumlar

  1. Sanırım evde yaptığım amatör pastadan sonra bu hamburger bana çerez gibi gelir :)

    YanıtlaSil
  2. Oy oyy. Hem de ekmeğiyle birlikte ev yapımı. Bravo Büşra! Nefis görünüyor. Devam:)

    YanıtlaSil
  3. Bende evde yapıyorum. Tadı çok güzel oluyor. Ekmeği denememiştim. Belki denerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmeği mutlaka evde sen yapmalısın :) iddia ediyorum, daha iyisini yememişsindir. Yani satılan ekmeklerden bahsediyorum :)

      Sil
  4. Çok faydalı bir bilgilendirme, duygu kontrolü başlıklı yazıma yapmış olduğunuz güzel yorum için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..