Momo uydurması ve içi çürümüş topluluklar

Merhaba. Ben A kişisi. Blog sahibinin eşi oluyorum. Bu aralar canımı çok sıkan bir konudan bahsedeceğim.

Çocuk sahibi olan okurların mutlaka duyduğunu tahmin ettiğim "momo challange" yada bizde bilinen adıyla momo tehlikesi diye bir saçmalık türemiş durumda. Bende bunu geçen gün eşimin instagramda dönüp duran bir videoyu bana göstermesi ve bundan sonra youtubedan çizgi film açmıyoruz demesi ile nedir diye bir bakayım dedim.

Olayın zaten tamamen uydurma olduğunu biliyordum fakat Türkiye'de patlama noktası, @pembekurdeleli instagram hesabından Nur Parlak isimli bir şahsın içinde momo'nun rahatsız edici görüntülerinin bulunduğu bir videoyu kendi başına gelmiş gibi (yalan) kayıt altına alıp youtube videoları arasında reklammış gibi(buda yalan)  göstermesi ile oldu.

Yazının devamı okumaya vakti olmayanlar için şunu önceden söylemeliyim. Bu paylaşımı yapan arkadaşın ciddi problemleri olduğunu düşünüyorum. Neden asla kendi başına gelmemiş ve kesinlikle youtube video arası reklam olmayan ve genelde instagram, twitter vs gibi leş ortamlarda yetişkinler arasında yayılan bir videoyu bu şekilde paylaşır bilemiyorum. Bizim kültürümüzde asparagas haberleri yayıp ilgiyi üzerine çekmek tamam çok sevilen bir konudur ama yetişkin bir insan yaptıklarının ne gibi sonuçlar doğuracağını düşünebilir. (tam olarak aynı şekillerde kayıt altına alınmış yabancı instagram annelerinden bir tanesinin de videosunu şuraya bırakayım: https://www.youtube.com/watch?v=9EiYvO88XFc)

Olayın bir hoax(sazanlık) olduğu ve rapor edilen olayların tamamın kaynağının iki adet videoya dayandığı, whatsapp'tan mesaj atma vs olayının tamamen yalan olduğu falan zaten ispatlanmış durumda. Açıkçası bende bunun yalan olduğunu ispatlamaya çalışacak kadarda işsiz değilim. Zaten konumuzda bu değil. (yinede ingilizcesi olanlar ve merak edenler momo challange hoax yazıp aranabilirler)

Problem daha büyük.

Problem çekirdek beyinli yetişkinlerin tamamen uydurma olan bir durumu ilgi çekmek, reyting kazanmak yada, gelir elde etmek amacıyla olayı gerçeğe dönüştürmesi. İnternet'in dinamiklerine hakim olmayan bu eğitimsiz yetişkin kitlenin eline bir anda akıllı telefonlar, erişebilir ve hızlı internet falan verirseniz sonuç bu olur maalesef. Bir eğitim verilmesi gerekiyorsa çocuklara değil yetişkin ebeveynlere verilmesi lazım.

İnternet'te ilgi çeken bir içerik her daim troller, sevgisiz ve ilgisiz büyümüş insanlar tarafından kullanılır. Şimdi bu @pembekurdeleli arkadaşın paylaşımı, eğitimsiz sözlük yazarları ve akıllı telefona sahip cahillerin olayı patlamalı bir şekilde yayması ile elini avuçlayan bizim basında rating uğruna 7/24 bununla ilgili konuşmaya başladı. Bu vatandaşlar sayesinde milyonda bir görülme ihtimali olan malum videoda sabah akşam tvlerde, haber sitelerinde felan gözükmeye başladı tabiki.

Yahu etrafındaki bütün yetişkinlerin konuştuğu, evlatlarına hiç duymadıkları bir şey hakkında uyarı verip çocukların akıllarına kurt düşürdüğü bir ortamda çocukların bunun daha da merak etmemesi gibi bir şey olabilir mi? Ben olsam kesin bakardım yahu bunlar ne diyor diye.

Zaten baksalar da bir problem yok, bu içerik günümüzde yaşanan dejenerasyondan daha kötü etkilemiyordur çocukları. (bu arada bu momo videosunun çocukların psikolojilerini etkilediğine dair de tek bir kanıt yok, intihar eden felan da yok. Hepsi yazıyor biryerlerde ama işte cahillik bedava)

Malum içerik 1 tanediysede bu hastalıklı topluluk sayesinde artık binlerce. Emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım. Artık yukarıda bahsettiğim troller, kötü niyetli kişiler, ilgi meraklıları vs tarafından hem yetişkinlerce hemde çocuklarca oldukça ilgi çeken bu konu için içerik üretilecek. (sömürme amacıyla)

Başka bir deyişle, gerçek olmayan "Momo" artık gerçek. 

Çünkü bu internetin yada eline sonrada telefon verilmiş cahillerin deyimiyle "sosyal medya"'nın dinamiği bu şekilde işler.

Sömürülebilecek bir nokta varsa o sömürülür. İnternet kötü bir yerdir. Her zaman kötüydü, ama eskiden kullananlar bu kadar cahil ve eğitimsiz değildi.

Velhasıl, artık ve lütfen artık yalan söylemeyin. Başınıza gelmeyen ama "kuzeninizin başına gelen" olayları ilgi çekmek adına kendinize olmuş gibi anlatmayın. Bunları yaparsanız İnternetin kötüleri sizsiniz demektir.

Yazı sert oldu ama aklınıza her zaman neşeli günlerde ki ziya karakteri gelsin. Birisi size kızımın okuldan arkadaşı izlemiş altına işemiş, tavana sıçmış falan yazdığında atma ziya diyiverin...

Not: bu arada benim türkçem berbattır. Blog camiasından özür dilerim. Eşim üstünden bir geçip düzeltir bir ara hataları:)











Yorumlar

  1. pek çok paylaşım gördüm bu konuda pek aklım kesmedi ama paylaşan çoğu kişinin ki hepsi anne ve bir kısmını da tanıyorum iyi niyetli olduklarını ve gerçekten inanarak çocuklarını korumak için paylaştıklarını biliyorum..ilk paylaşan bu yazıda adı geçen hesap mı instagram videoyu kaldırmış ama yayılan yayıldı tabi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef iyi niyet bir sonuç değil. İnsanların kendi başlarına gelmemiş olayları ilgi çekmek adına kendi başına gelmiş gibi paylaşması, diğer insanlarında buna inanarak olayları yaygınlaştırması bir sonuç. Toplumda korku ve panik ortamı yaratmak, bundan beslenerek yaşamak korkunç birşey.

      Son zamanlarda bu uydurma olayların yayılması ve gerçek zannedilmesi oldukça arttı. Şurada bomba patlayacakmış amcam konsoloslukta çalışıyormuş, sütler patlıyormuş, şu saatte deprem olacakmış adam herşeyi bilmiş falan. Nedir bunlar yahu? Bunların sürekli yalan çıkması da mı insanlarda bir ışık uyandırmıyor? İnsan hata yapar gayet tabiidir. Fakat aynı hatayı defalarca yapan insan üzülerek söylüyorum aptaldır.

      Ebeveynlerin çocuklarının başına kötü bir şey gelecek deyip *sıfır* emek ve araştırma yaparak panik ve korku ortamı yaratması ve bu ortamın doğal olarak aklı başında normal insanlarında hayatlarını etkilemesi sizi de çok rahatsız etmiyor mu?

      Sil
  2. Sayın a kişisi;ebeveynlerin panik ve korkularını cahillik ve çürük beyinlilik diye adlandiracağınıza evvela siz iyi bir eş ve baba olmaya yoğunlaşın derim.
    Sizin yaptıklarınızı eşinizin yayınlarından okuduk biliyoruz,hangi vasifla böyle bir yazı yazdınız?
    Duyarlı bir baba veya iyi bir eş olun sonra insanlarla ilgilenin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda iyi bir eş ve baba olma ile ilgili bir tavsiye verdiğimi hatırlamıyorum. Neyse ki sadece çok iyi bildiğim konular hakkında konuşurum.

      Sil
    2. Maşallah.

      Sil
    3. Değerli yorumunuz, beni takip etmeniz dolayosıyla çoook teşekkür ederim. O kadar mutlu oldum ki, anlatamam. :)

      Sil
    4. Ayy şu okuduklarıma inanamadım 😐

      Sil
    5. A kişisi yazmasa daha iyi olur.

      Sil
  3. dediklerinize yürekten katılıyorum...

    YanıtlaSil
  4. İlginç ve bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Sosyal medya insanlara hızlı etki eden bir ortam, paylaşımlarda sorumlu davranmak önemli. Hepimiz söz konusu çocuklarımız olunca haliyle endişeleniyoruz.

    YanıtlaSil
  5. Büşraaa çekiliş ne oldu :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..