Vatan Borcu Nedir?


Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yere vatan denmektedir. Vatan borcu ise, halk ağzında askerlik görevidir. Evet halk ağzında. Aslında vatan borcu o kadar değildir. 

Vatan borcu yalnızca 18 yaşını doldurmuş erkeklerin boynuna yüklenen bir ödev değildir, olamaz. Bu vatanda yaşayan, nefes alan,  bu ulusun bir parçası haline gelen, tüm toplumun görevidir vatan borcu. Bir vatan da yaşamak, doğar doğmaz başımıza gelen durumdur ve hepimiz bu vatana borçluyuzdur.

Peki ama nedir bu vatan borcu, nasıl ödenir?

Hiç merak etmeyin. Bu vatana, bu millete hayırlı evlat olmakla ödersiniz bu borcu. Madde madde sıralayalım o halde:

Vatanını sahiplenmek! Bu vatan bizim vatanımız. Bizim toprağımız. Bizim öyle ya da böyle doyduğumuz ve aynı zamanda doğduğumuz yer. İster seversiniz, ister sevmezsiniz, fakat bu vatanı sahiplenmek sizin en büyük görevinizdir. Hocamın da söylediği gibi göçebe bir topluluk Türk milleti fakat artık bu vatan bizim. Göçebileceğimiz başka bir vatanımız, başka bir toprağımız yok. Artık burası bizim ve buraya gözümüz gibi bakmalıyız.

Kırmızı ışıkta durmak! İnanması güç değil mi? Evet, kırmızı ışıkta durmakta bir vatan borcu. Düzeni korumak, trafik kurallarına uymak olarakta genişletebilirsiniz siz bunu. Bugün Beşiktaş'ta gördüm. İnsanlar kırmızı ışıktayken yola atlayıp topyekün karşıya geçtiler. Ben inatla durunca arkamdakiler itiştirip, uflayıp puflayıp yola atıldılar. Arabaların hakkı olan yolu zapt ettiler. İşte bu vatan borcunu ödeyememek demekti aslında. 

Yerlere çöp atmamak! Evet eminim çöpçülerin de yapması gereken işler vardır , boş durmasınlar diye atıyorsunuz bu çöpleri yerlere-denize. En önemlisi de denize. O atıklarınızı denize dökerken ve damıtmazken hiç korkmuyor musunuz ben bu vatana ıhanet ediyorum, ben evimde yere çöp dökmezken, kimyasal atıkları sulara katıp çocuklarıma içirmezken koskoca memlekete bir şekilde zarar veriyorum diye düşünmüyoruz. Çünkü neden? Çünkü vatan borcunu 18 yaşımızı doldurduğumuzda askere giderek ödedik!

Hayır efendim ödemedik! 

Hepimiz bu vatanın okullarında okuduk, yollarında gezdik, sokak aydınlatmalarında yürüdük, hastanelerinden faydalandık. Evet hepsi vergilerimizle oldu. Şu an aldığımız her şeye ödediğimiz o vergilerle o elektrikler yanıyor, okullarda kitaplar bedava dağıtılıyor, okullar geliştirilmeye çalışılıyor. Hepimizin hakkı olan bu vatan için aslında durmadan çalışıyoruz fakat korumasını bilmiyoruz.!

Sanırım ilk şık en önemlisi burada. Bu vatan bizim! Yerlerine çöp atmadığımız, lüzümsuz ışıkları kapattığımız, insanlara iyi davrandığımız, iyi vatandaş olduğumuz bu vatan bizim. Kamu mallarına zarar verirken milyonlarca insanın da hakkı olan bir şeye zarar verdiğimizin bilincine vardığımız, parklardaki çiçekleri koparırken aslında evimizdeki saksıdan bir çiçek kopardığımızın farkında olduğumuz, çimenlere basarken öldürdüğümüz her yeşilliğin bir nefesi kestiğini anladığımız günlerin çok da uzakta olduğunu düşünmüyorum.

Bu vatanı biz korumazsak, gelip başkaları korumaz. Vatan bilincini çocuklarımıza, insanlarımıza aşılamak, tüm kurallara uymak dileğiyle yazıyorum bu yazıyı. Mevzuyu siyasi bir yere bağlamaya çalışan yorumlara da cevap yazmayacağımı açıkça belirteyim. Burada olay vatan sevgisi, vatan borcu. Vatan borcunu ödemekte ise erkeklerden çok doğru bireyler yetiştirecek olan kadınlara görev düşmektedir. Umarım vatana millete hayırlı evlatlar yetiştirip, vatanımıza hayırlı olacak icatlar yapan bireylerle dolu olur buralar. 

Dipnot: Vatan borcunu ödemek için askere giden ve orada bizi korurken şehit olan tüm şehitlerimizden Allah razı olsun ve Allah hepsine rahmet, ailelerine sabır versin.

Yorumlar

  1. güzel bir yazı, ellerine sağlık .. vatan sevgisi, bu vatana hizmet etmekle kendisini gösterir.. kuru sözler, bağırış çağırışlar, meydanlarda toplanıp tepinmelerle ya da birbirimizi incitmekle vatan sevilmez, bunu hadi liderler anlamıyor anlatmıyor, keşke birey olarak bizler farkına varabilsek, daha fazla geç olmadan..

    YanıtlaSil
  2. Ooo üstüne yazılacak çook ley var bu konunun özellikle askerlik meselesi.Eğer askerlik vatan bırcuysa,bazı malumlar da ödesin borcunu.Ama asıl meseleyi sen pek güzel yazmışsın,korumak,kollamak,geliştirmek,güzelleştirmek bizim borcumuz.En büyük görev ana babaların tabi ki.Özellikle erkek evlatları yetiştiren anaların görevi,kadını kolla ve yücelt ki,vatan kollanıp yücelsin.Bunu öpretsinler oğullarına.

    YanıtlaSil
  3. Çevre temizliği konusunda vatan borcumuzu pek ödeyemediğimiz aşîkâr, eğitim konusunda da öyle, "kul hakkı" bağlamında toplumsal sorumluluk bilincimizde o kadar iyi değil, gelişmekte olan bir ülkeyiz ve bu durumda olan vatandaşlarımızın eğitimi ve empati davranışları düşük gözükmekte...
    Kadınlarımızda sokaklara pek evleri gibi bakmıyorlar zannımca, neden mi?
    -Yetişen nesillerin sokaktaki davranış eğilimleri ortada...
    Geriye askerlik kalıyor, vatan borcu namus borcu, her Türk asker doğar, vatanını seven görevini layıkî ile, en iyi yapandır...
    Rabbim biz Türkleri bu fani Yerküre'de vatansız bırakmasın, düşmanımız dostumuzdan kat be kat çok fazla maalesef...:(

    YanıtlaSil
  4. Vatan gelecektir, yaşama gayesidir. Bu dünyada rahat nefes alabiliyorsak vatanımız sayesinde oluyor. Emaneti layıkıyla sonraki nesillere teslim edebilmek önemlidir. Ne olursa olsun, yeter ki vatan sağolsun..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..