Yeni Evlilik Sorunsalı: Çocuk Yapma


Az önce yeni evli bir arkadaşın yazısını okudum. Oradan hırslandım sanırım. Çünkü yalnız değildim. O da yalnız değildi. Yeni evli isenizdi eğer, hemen çocuğunuz olmalıydı. Fakat hemen derken öyle evlenir evlenmez de değil. Çünkü öyle olursaydı, tüm insanlar yanlış anlardı. İşte aradan biraz zaman geçseydi, ondan sonraydı.

Evlendikten çok değil beş ay kadar sonra "ne zaman çocuk istiyorsunuz" soruları başlar. "henüz istemiyoruz" diyerek savuşturursunuz soruları. eğer çok düşünceli bir insansanız "hazır olma" durumunu beklersiniz. aradan biraz daha zaman  geçer. bu kez de "eee çocuk yok mu" diye sormaya başlarlar. siz yine "henüz yok, ilerde inşallah" dersiniz. fakat yetmez, o kişi sizi ikinci gördüğünde bu kez "neden yapmıyorsunuz" diye sormaya başlar. nedenlerinizi sıralarsınız. işte hazır hissetmiyorsunuzdur, eviniz müsait değildir, o değildir bu değildir. bu kez korkutmalar başlar "ama yaşın geçiyor kızım, yapsanıza" sanki mutfakta kek yapıyorsunuzdur. onlar için çocuk yapmak o kadar boş birşeydir. çocuğu nasıl yetiştireceğinizi düşünmezler. ya da toplumdaki bunca çarpıklığa; çocuğunuzu okula bile güvenle gönderemeyeceğinize takmazlar.

siz böyle böyle düşünedururken 1.5 yıl geçer evliliğinizin üzerinden. etrafınızda artık çocuk yapmanız gerektiği baskısı döner de durur. bundan sonra ise bizzat başıma gelen bir olayı anlatacağım. 1,5 yıllık evliyim ve x kişisi bir gün beni telefonla arayıp merhabalaştıktan sonra "tedaviyi düşündünüz mü" diye sordu. ilk önce anlamlandıramadım. "ne tedavisi?" dedim. ama derken, birden beynimde şimşek çaktı. "çocuk canım" dedi.. onlar için çocuktu canım.

işte o an anladım nasıl bir his olduğunu. yani çocuk isteyipte nasip olmama durumunu. böyle bir soru o durumda sorulsaydı bana, nasıl kendimi yetersiz, nasıl yarım hissedebileceğimi. "biz daha çocuk düşünmedik" derken sesim titredi. 

sormayın arkadaş! sormayın çocuk olayını! gerçekten olmayadabilir. bu sorularınız karşınızdaki insanın canını nasıl yakıyor ah bir bilseniz. çocuk bu yahu, gizlice bir kenarda aniden ortaya çıkan bişey değil ki. 9 aylık hamilelik süreci var. mutlaka haberdar eder kişi sizi, o etmese karnı eder. nedir bu merak? neden yani? mutlu mu oluyorsunuz karşınızdaki ezilip büzülünce! 

gerçekten can sıkıcı. sormayın diye yazıyorum bunları. etrafınızda yeni evli, eski evli veya ne olursa olsun, kim olursa olsun sormayın çocuk konusunu. günümüzün en büyük sorunlarından biri evlat sahibi olamamak. durum böyleyken, karşınızdaki insanın canını bir kez de o saçma sözlerinizle yakmayın. emin olun çocuğu olan insan saklamaz. hele evliyse hiç saklamaz. 

Yorumlar

  1. En iyisi hiç evlenmemek, böylece bu tür sorunsallar kökten çözülür...:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru bir yaklaşım :)

      Sil
    2. TV'deki izdivaç programlarına katılan adayların birbirlerine yaptıkları davranışlara bakıyorum, sonra gerçek hayatta evlenenlere bakıyorum, evlenenler birbirinden birşey talep etmeden mi kolayca evlenebiliyorlar, aklım almıyor, özellikle kız tarafları...O_o
      Bende mesela birara evliliğe yaklaşmıştım bir hanımefendi ile ama beni tüm kızların evlenecekleri erkekleri klasik bazda 'yontulmamış kütük' şeklinde gördükleri gibi görmesi, istekleri ve kaynana baskısı beni yıldırdı ve geri adım atmak zorunda hissettim kendimi...
      Evlenenlere bravo yani...(:

      Sil
    3. Hadi yaa, çok zor bir deneyim olmuş senin için. açıkçası ben tek taş dahil olmak üzere (çok aptalca bulurum kendisini) hiç bir şey talep etmedim. düğün de istemedim, ki ondan da nefret ediyorum. nişan çarşısı da istemedim, gördüğüm en aptalca kültürel miras. hatta tuzlu kahve bile içirmedim. altın da istemedim, bilezik, takımlar falan da istemedim. yok nişan elbisemi, yok kına elbisemi de alın demedim, hepsini kendim aldım istediğim gibi hiç bir baskı altında kalmadan. ohoooo ucuza gitmişsin diyor her anlattığım insan. fakat bence ucuzluk bu tip taleplerde bulunmak. bunu da insanların görgüsüzlüğüne ve gösteriş düşkünlüğüne veriyorum. çok da kolay evlilik, evliliği zorlaştıran dediğin gibi kızların ve annelerinin gereksiz istekleri.

      Sil
    4. İnanılmazsınız Hoca'M, a kişisini annesi Kadir Gecesi'mi doğurmuş?
      Ama senin yaptığın İslâmiyet'e çok çook çoook, ultra mega uygun, sanırım uhrevi alemde çok sevabınız olacak bu davranışınla, hani Hz. Fatıma (ra)'yı hep örnekler tevazuda İslâm, evlilikte bile tevâzu, Allah (cc) senden razı olsun Hoca'M, akıl sahibi kula ne denilebilir ki?...(:

      Sil
    5. bir de ona sormak lazım tabi :) teşekkür ederim, ben aslında çok olması gereken gibi davrandım fakat o kadar görgüsüz insan var ki etrafta; ben garip bişe yapmışım gibi geliyor :(

      Sil
    6. Sadelik güzeldir Hoca'M, yapmış olduğun davranış sünnete de uygun, Peygamber (sav) Efendimiz kızlarınızı verir iken kıstasınız "iman" olsun diyor, altın'maltın, tahta'mahta, şatafat'matafat gelip geçici şeyler, iman olsun, sağlık olsun, sadakat olsun, karşılıklı saygı olsun, aklıselim duruş olsun inş'Allah, gerisi fanilik, gerisi hikaye...:)

      Sil
  2. Sorular bitmez... Çocuk olur, konuştu mu, tuvaleti, okulu. Bu arada 2. düşünmüyor musunuz? sorusu. Hatta 3. En özel soruların sosyolojik araştırma yapacaklarmış ciddiyetinde incelenmesi ve irdelenmesi. Biz bu değiliz diyeceğim işte mesele de bu. Kulağımızı tıkayacağız ama tekini, gerekli olmayanlar öbüründen çıkıp gidebilsinler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah keşke ben de tıkayabilsem :( içime işliyor söylenen her cümle

      Sil
  3. 7 aylık evliyim..
    bu sorularla sıkça karşılaşıyorum ve çok sıkıldım...
    ve bugün şöyle bir hikaye dinledim bir arkadaşımdan, kendisinin şuan 1 yaşında bir oğlu var ama ona sahip olana kadar 2 kere ölü doğumla bebeklerini kaybetmiş..
    başka bir hikayede uzun yıllar evli olup, hiç bir engel olmamasına rağmen bebeği olamayan bir arkadaşım var.
    başka bir hikayede evlendikten hemen 9 ay sonra bebeği olan bir arkadaşım daha..

    hikayeler çok... keşke herkes, evlilerin özel'ine saygı duysa... Besin kaynakları hormonlarla gdolar la dolmuşken, bebek sahibi olmak bu kadar zorken, bazen de ilahi olarak izin çıkmıyorken,

    en son "yettiniz artık bebek yapın" cümlesine
    " yumurta benim değil mi, yapmıyorum kardeşim" dedim...
    ve bu konu kapandı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle. çiftlerin kararı olmalı bu. ikisinden ötesini ilgilendirmemeli. hadi çiftlerin anneleri babaları da dede-babane olmak istiyor olabilir. o da güzel. fakat ondan ötesi, diğerlerini ilgilendirmemeli.

      Sil
  4. Okurken hem yalnız değilmişim dedim, hem sinirlendim garip garip duygulara girdim. Bende 2 yıllık evliyim, Martta 3 yıl dolacak. Tabii daha 2-3 ay sonra başladı sorular. İstemiyoruz'u kabul edemiyor insanlar nedense. Gerçekten anlamıyorlar mı yoksa anlamak mı istemiyorlar bilemiyorum. O tedavi soruları ile hiç karşılaşmadım ama her çocuk sorusunda benimde içimden geçti. Ya gerçekten deniyor olsaydık da olmuyor olsaydı. Bu tarz sorular ne kadar yaralardı beni diye düşünmüştüm.
    Ohh ağzına, kalemine, yüreğine sağlık.
    İlham aldım. İlerde ben de bir çocuk yazısı yazıp tanıdıklara maille mi yollasam acaba :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yazan birini bulsam da paylaşsam diye düşünüyorum. ismim direkt açık olduğundan kendi yazdığımı paylaşamıyorum :(

      Sil
    2. Ben yazarsam onu paylaşırsın o zaman. Gerçi bu tarz sorular soran insanların o yazıdaki olacak olan veya senin yazındaki dokundurmaları algılayabileceklerini hiç zannetmiyorum. Bu tarz insanlar başkalarının hayatlarında olabilecek olan olumsuzluklarla besleniyorlar sanki :)

      Sil
  5. Ah soranlar keşke yapamıyor olsalar da konu çıksa modunda bile olabilirler, çok mu negatif oldum bilemedim ama bayılıyor insanımız böyle şeylere :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende aynı öyle düşünüyorum aslında. gerçekten olmuyor desek hamileyim dememden daha çok sevinecek insanlar varmış gibi etrafımda

      Sil
  6. Bu zihniyetten kurtulamıyoruz bir türlü. Örneğin küçükken sürekli 'Ne zaman kardeşin olacak, kardeş ister misin?" gibi bin bir soru sorarlardı bayramlarda. Kardeş deyince bile sinirim tepeme atardı, tek çocuk olmaktan mutluydum, hala da mutluyum onlara ne :D Çocuk olması bi dert, olan çocuğa yaptıkları işkence bi dert bence :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayyy evet, onu nasıl da unuttum. adilerin o soruları yüzünden yıllarca kardeşim olmasın istedim ben de . olunca depresyona girdim tabi sonra aşık oldum ona, manyak sevdim ama olsun :)

      Sil
  7. Aynı süreçten biz de geçtik. Cahillikten başka bir şey değil bu yaptıkları.

    YanıtlaSil
  8. of bu bizdeki çevre baskısı yaaa :)

    YanıtlaSil
  9. En iyisi hiç evlenmemek, böylece bu tür sorunsallar kökten çözülür..

    YanıtlaSil
  10. Aman Büşra kardeşim sen yine evlenmişsin, büyük ihtimal zaten çalışıyorsundur yada en azından bir geliriniz vardır ama netice olarak evlenmişsin.

    Öp de başına koy! Bir derdin çocuk yapma sosyal baskısı olsun.

    Benim gibi erkek başına 30'una gelip evlenememek bir yana, "gözle görülür bir kız arkadaş bile yapamamak" mevzuu gelseydi başına o zaman ne yapardın?

    Az yukarıda Pınar hanımın dediği gibi "fol benim yumurta benim size ne" diyerek de kapatamazsın konuyu.

    "Bu yaşa kadar bekar kaldıysa vardır bi **neliği" buna kız falan verilmez" diyenden gir, bekar yaşamaya, evlilikten kaçmaya uğraşıp da ölenlerin cehennemde hangi katta yanacağına (çünkü çok uğraşıyorum ya bunun için!), cinsel tercihimi neden bu kadar insanların gözüne sokmaya çalışmamdan (yani neden ısrarla bekar kalıp da gay olduğumu cümle aleme duyurmaya çalışmamdan) gir, ya bizim oğlanı pek sevdirmeyelim buna, kısmeti falan kapanır, batıl inanç farkındayım da işte ne biliim" diyene, neleri neleri var bunun...

    Eşcinsel sanılmayı yada cehennemde yanmayı geçtim de, batıl olduğunu bile bile 7 yıllık arkadaşım bebeğini sevdirmedi bana ya, içimde dünyalar yıkıldı böyle. Ben kuzummmm diye böyle neredeyse ağlayacağım sevgimden, anası bi yandan kendisi bi yandan ay dur bi dakka bi altına bakiim, ay sırtı açıldı dur bi bağlayım diye bir türlü vermediler kucağıma, en sonunda bir başka arkadaşım söyledi "oğlum böyle böyle, yüzüne demeye utandılar, sevmesin diyor annesi, bizimki de hak vermedi değil yani, kusurlarına bakma" dedi. Ömrümün en bozum anlarından ilk 10'e girer hissettiğim o an.

    Yani lütfen dip not olarak ekle, eski evli yeni evli yada evsiz her neyse işte eğer evlendirmeyeceklerse gözümüze gözümüze sokmasınlar şu bekarlık konusunu, zaten hayal kırıklığından gözüm ikidebir silaha kayıp duruyor, iyice dellendirmesinler adamı, söyle onlara :(

    (Söyleyecen dimi, söz mü!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii ki sölücem, ne terbiyesiz insanlar var etrafımızda. bir tane değiller ki bunlar :S offf, çocuk bile sevemiyoruz artık.

      Sil
  11. Senin ısrarla çocuk yapmanı isteyenler, evlenip iki üç çocuk doğurup yaşından fazla gösteren şişko ve kova ağzına dönmüş kadınlarsa yapma bence :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..