Abim Geldi Tiyatro Oyunu

Çok değerli okuyucum. Bilirsiniz, elitizim bizim işimizdir. Bu yüzdendir ki tiyatrolardan çıkmayız milletçe. Bunun bilincine varan sanatçılar ise yönlendiricileri tarafından istedikleri gibi yönlendirilir ve sanat yaptıklarını iddia ederler. Bu olayı en güzel sinema ve tiyatro da görürüz. Empoze edilmek istenen düşünceler öyle güzel anlatılır ki feleğiniz şaşar. Gülersiniz, eğlenirsiniz fakat bir yandan da empoze olmaya, manipule olmaya başlarsınız. Düşüncelerinizin değişmesi için bilinçaltınızın aptallığını kullanmanız yeterlidir. Çünkü aptaldır o! Ne derseniz ona inanır.

İşte tüm bu düşünceleri içinde barındıran bir tiyatro oyunundan bahsedeceğim sizlere. 24 Şubat Perşembe akşamı Profilo Avm'deki gösterimdeydik. Profilo sahnesinde ilk kez bulundum ve sahneyi olabildiğince beğendim. Ufacık tefecik ve ciddi manada sıcak bir mekan..

Abim Geldi oyunu üç sevgiliyi idare etmeye çalışan bir gencin abisinin gelmesiyle işlerin sarpasarmasını anlatıyordu. Kapitalist sistemin göndermesini iliklerime kadar işleyeceğini anladığımdan bu oyunu görmem gerekiyordu..

Kadınlara olan şiddetin arttığı şu günlerde kadınlara fiziksel şiddetin çok daha büyüğünü psikolojik şiddette oysaki. Hem de her dakika artan bir biçimde. İşin ilginç kısmı biz kadınlar buna paşa paşa izin veriyoruz. Oyuna dönmek gerekirse adamın sevgililerin her biri hostesti ve hosteslere yapışan o algıyı tamamen gözler önüne seriyordu. Mini etekler, pürüzsüz vücutlar, ağır makyajlar, aşırı seks düşkünlüğü gibi bir çok şey mevcuttu. Buna ek olarak kızların zeka belirtisi hiç bir şey taşımıyor olmasını da eklemeliyim sanırım. Aptallıkları komedi dozunu yükseltmek amacını güddüğü düşünülse de , kadına şiddetin daniskasıydı.

Evet! Kadınlar izlediğimiz filmlerin her birinde şiddet görüyor. Olmak zorunda olduğumuz tipler bilinçaltımıza bir nakış gibi işleniyor. Erkekler kadınların öyle olmasını istiyor, kadınlar olamayınca huzursuzluk baş gösteriyor. Kadınlar her şekilde bir basınç altında yaşıyorlar. Güzel olsalar güzellikle, çirkin olsalar çirkinlikle suçlanıyor. Çünkü filmlerde güzel kadınlar başkalarıyla beraber olacak potansiyel orospu iken, çirkin olanlar mecburiyetten yanlarında kalıyor ve güzelleşmek için çeşitli yollar arıyorlar.

Tiyatronun güzel kadınları seçmesi, daha çok rol model yaratmaya çalışmak. Züppenin önde gideni gencin abisinin de ondan aşağı kalır yanı olmaması, oyunda yalnızca yalan dolan ve aldatmanın olması ve bunu komedi ile pekiştirmesi son derece rahatsız ediciydi. Ha, komik yerleri yok muydu? Evet vardı. Fakat erotik gereksiz bir biçimde abartılmıştı. İki erkek kardeşin bayılan hizmetçiyi taşıma sahnesi olabildiğince iğrenç bir yere gönderme yapıyordu ki komedi ağırlıklı bir oyunda ne alakası vardı? Ya da hostes kadınlardan bir tanesinin telefon olayı.. Ya da başrolün izleyicilere dönüp "Si kimsiniz?" demesi..

Bir sürü falsosu olan ve ismi anıldığında iğrençlikle hatırlayacağım bir oyundu kendisi. Oyuncuların meşhur olması, Bekir Aksoy'un o göbekle dönem adamı olacağım diye giydiği daracık gömlek falan hiç önemli değildi. Hepsi sevdiğim oyuncular olmasına rağmen, oyunun konusu olabildiğince kötü. Ha teknik açıdan yönetmene de saygılarımı göndermek istiyorum. Çünkü sahne geçişleri falan iyiydi.

Yorumlar

  1. Sevgili Büşra,oyunu görmedim ama neye kızdığını aşağı yukarı anladım.Kadının bir obje olarak sunulmasına kızmışsın galiba.Hayata yaklaşım tarzlarımız farklı olsa da,anlayış olarak birbirimize yakın olduğu uzu düşünüyorum.Kadının konumu ne olursa olsun,sexi çağrıştırmaktan öte geçemiyor ne yazık ki.Çünkü kadın sex objesi olarak sunuluyor hayatın tüm alanlarında.Kapitalizmin oyuncağı gibiyiz.Hemcinslerimiz de buna çanak tutuyorlar.Ahlak ve din anlayışı ne olursa olsun,ilk çağlardan bu yana kadınlar vücutlarını silah olarak kullanmışlar ve kullanmaya da devam ediyorlar.Sanırım dünyanın sonuna kadar da bu algıdan kurtulma şansımız yok.Benim de en nefret ettiğim histir,insan olarak algılanmadan önce kadın olarak algılanmak.Ne yazık ki,kıyafatlerimiz de bunun önüne geçemiyor,sen de yaşıyor musun aynı hisleri ?.

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru söylüyorsunuz. Kadın olmak zor bu zamanda maalesef :o

    YanıtlaSil
  3. Sanat estetiği yansıtmıyorsa, özünde ahlak yok demektir. Oysa şuurlu bir toplum oluşturmada sanat ve estetik önemlidir. İnsanların süfli hislerine yönelik erotik verilerle sanat yapılmak isteniyorsa saçmalıktır.

    YanıtlaSil
  4. Az çok neyle karşılaşacağınızı bilerek gitmiş ve mislini görmüşsünüz sanırım. Ben de hiç anlam veremem neden böylesine göze sokulur kadın... Ve kadınların da buna çanak tutuyor olması daha fena:/

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir yazı. Ellerinize sağlık, keşke katılabilseydim. Tiyatro Kursu İzmir

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..