Bu Yazı Çok Okundu Ama Anlaşılmadı.

Evet sayın okuyucu. Bu yazıyı başka bir yerde de yayınladım fakat istediğim anlamı çıkarabilen az oldu. Kısaca özet geçmem gerekirse; alış veriş yapma, yeni şeyler alma isteklerimizi din yoluyla açıklamaya çalışılmış; buyrun..

"Bir düşün..
Dünyayı ele geçiren bu Avrupa düşüncesi, ;Tanrıya inanmak zorunda değilsin demedi. Temel olarak istiyorsan, yapabilirsin, sorun değil dedi. Ahirete inanabilirsin istiyorsan tamam, bu senin hakkın dedi, senin olsun. Bu inançla cennete gideceğine inanmaya devam edebilirsin, bence aptallık ama sorun yok. Önemli değil. ama çok daha tehlikeli bir şey söylediler. Sizin aynı fikirde değiliz demediler. Dediler ki "hiç bir önemi yok, farketmez.Tanrıya inan ya da inanma, ilaç gerçek. Ruha inansan ne olur ki? Cennete inansan ne olur ki, ekonomi gerçek. Hadi gerçek dünya hakkında endişe edelim."
Peki Müslümanlara ne oldu? Çoğunlukla modern eğitim almış olan Müslümanlar buna ne dedi?
Eğitimimiz varsa bu eğitim modern bir eğitimdir. Bunun bir sonucu olarak Allah'a inanmamazlık etmesek de, Ahirete inanmamazlık etmesek de. Kalplerimizdekine inanmamazlık etmesek de,uygulamalarımızdan dolayı bizim tavırlarımız hiç farklı değil. Avrupa devriminin yapmak istediklerinden hiç farklı değil..


Çocuklarınızın ne yapmasını istiyorsunuz? İyi bir eğitim almasını. Neden iyi bir eğitim almasını istiyorsunuz? Çünkü size iyi bir hayat sunacak. Çocuğunuz dese ki, "Tamam iyi bir eğitim alırım ama önce iyi bir islami eğitim almak istiyorum. Önce İslamı öğreneyim, Allah'ı öğreneyim." Hayatını mahvedecek diye kabul etmezsiniz. Yani dine biraz ilgi gösterse. Hangi işe sahip olacaksın? Nasıl yaşayıp evleneceksin, hayatını nasıl yaşayacaksın? derler..


Dünyanın her yerindeki büyük müslüman çoğunluk, islam ile çok az bir şekilde bağlantılı, zorlukla tutunuyorlar. Belki cumalara geliyorlar "Belki!". Muhtemelen sona doğruı, son gelen ve ilk çıkan oluyorlar. Onların bir çoğunu Bayram namazlarında görürsünüz. Bu insanların hayatlarında dinin oynadığı rol açısındaın aslında yalnız da değiller. Hristyan, Budist, Hindu, Müslüman.. Neredeyse hepsinde aynı şekilde dinin rolü çok küçük. Din hayatının nasıl yaşayacağını yönlendirmiyor. Nerede yaşayıp çocuğunu nasıl büyüteceğinin ilhamını vermiyor. Bu önceliklerin hepsi seni köleleştiren milletlerin sana dikte ettikleri gibi duruyor ve bunun çoktandır farkındasın. Kendimizi zaten bu hayat görüşüyle çok derinden etkiledik.


Avrupa'da Protestan Reformasyonu, protestan hareketi.. Onlara ne olduğunu gerçekten anlamalısınız. Katolik gelenekler baskın bir şekilde, der ki "Bu dünya aslında berbat bir yerdir" fikirleri budur. Bu dünya bir lanettir gerçekten. İnsanlar mutluluğu ancak cennette bulacaklardır. Dünyaya gönderilmelerinin nedeni de tanrının bir cezası olmasından dolayıdır. Yani Avrupalıların böyle zavallı bir halde olmaları beklenen bir durumdu. Çünkü bu dünya berbat, ızıdırap yeri. Protestan akımı buna tepki gösterdi ve yeni bir Hristiyanlık husule getirdi. bu yeni Hristıyanlık'da dünyada daha fazla kazanıyorsun, daha zenginsin, daha iyi bir işin var. Daha fazla para kazanman tanrının seni sevdiğinin bir işareti. Daha zengin olman tanrının seni sevdiğini kanıtlıyor. Yani aslında felsefi olarak Katolik geleneğiyle taban tabana zıtlardı. Eğer Abd'nin güneyine giderseniz (Alabama, Georgia, Loisiana, Mississipi, Güney Carolina) radyoların yaklaşık üçte ikisi Hristiyan. Bir vaizi dinlediğinizde, "O işi mutlaka almanı istiyorum,Çünkü İsa terfi etmeni istiyor. Şu güzel arabaya bak, işte İsa seni seviyor" derler. 


Yani dine yaklaşmaktaki amacınız ne? Niye dine ihtiyacınız var? Çünkü maddeciliğinizi (materyalizm) arttıracak. Kendini tanrı yerine kainatla ilişkilendirirsen işte bu materyalizmdir. Ruhu yok sayarak kendini yalnızca vücuttan ibaret sayıyorsan, bu materyalizmdir. Ahiret hayatından fazla bu hayuata önem veriyorsan bu materyalizmdir. 


Modern Hristiyanlık materyalizmi makul göstermek için kullanılan bir yol haline geldi. Materyalizme katkıda bulunmak için. Ve müslümanlar bunun çok gerisinde değillerdi. Müslümanlar ne zaman gerçekten birbirleri için mutlu olur, birbirlerini överler? Bir müslüman namaz kılmasa da, cumaya gitmese de,yeni bir ev aldığında. Sonra duvarına dua asar. Peki neden? Çünkü bu güya Allah'ın bizi mübarek kılması ve bizden razı olduğu anlamına gelir. Daha fazla dünyalık kazanman Allah'ın senden razı olduğunun bir işaretidir. Bu bozuk düşünce Müslümanların ekserisini de ele geçirmiş durumda maalesef."

Nouman Ali Khan bunları söylediğinde çok hak verdim. Çünkü hep daha iyisni bu dünyada yiyelim diye çalışıyoruz. Kendi yaşantımız adına, insanlık adına hiç bir getirimiz yok. Yalnızca tüketiyor, harcıyoruz. Sırf daha yüksek mertebede görülim diye dünya hayatında. Buralar hep hegomanya.. Allah yar ve yardımcımız olsun.

Yorumlar

  1. Emeğinize saglık yazı ıcın sanırım nouman Ali Khan in bir konuşmasından. Ben de dinlerim onu günümüzde bizim dilimizi daha iyi anlayıp ifade edebiliyor bence. Yazıdaki Eleştiriye kendimi de katıyorum tabiki mutlaka kalbimdeki siyah noktalar oldukça büyüktür heralde. Ama sanırım sürekli farklı ülkelerde Yaşadığım için cevreye göre değişme özelliğimi yitirip kendime ait değişmeyen bir kimliğe sarılma ihtiyacı duydum. Bu da tabiki ıslam oldu. Gecen marokkolu bir Müslüman keresteki aktivitelerde islami kaideler uygunluk aradığım için şaşırdı artık böyle seylere kimse dikkat etmiyor dedi. Haklıydı ama bizim referansımız ıcınde Bulunduğumuz toplum değil dinimiz Olmalı. bir cok günaha battığımın da farkında olarak en azından bu yazıda eleştirilen konularda islami referans alabiliyorum Elh. Cocukları okula göndermek istemiyorum, esimin işi ve sahip olduğumuz dünyalıklar umrumda Degıl. Bugün bar Yarin yok.... Kapitalizm beni ben de onu sevmem pek faydam yoktur. Bunların yanında sahip Olduğum kötü Özellikler başka tabiki.... Allah hepimizi kendi dini üzere kılsın

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel özetlemiş ahvalimizi. Maalesef kendimi tenzih edemiyorum. Çok üzgünüm.
    Artı sadece madde anlamında değil manevi anlamda da beklentilerimiz artık hep dünyalık. Sevgi gösterilerimiz eşyaya bağlı, emekler eşyaya.Ya da mesela bir insanın hasletleri sadece maddiyatıyla değerlendiriyor ama iyi bir müslüman olup olmadığı konuşulmuyor.

    Rabbim affetsin, yardım etsin

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..