Blog Takip Ederken Dikkat Edilen Unsurlar

Yıllardır blog yazan biri olarak söylemeliyim ki blog takibi olabildiğince önemlidir. Geçenlerde takip ettiğim blogları tekrar gözden geçirdim. En son postunu iki yıl önce giren blogları hala takip listemde tutuyormuşum. Yada blog adresini değiştiren ve blogu bir şekilde virüse düşen blogları da. Hepsini eledim. Elimde 100 tanecik blog kaldı. 100 tanecik diyorum, çünkü bunlardan da 20 tanesi ciddi anlamda blog yazarı. Yani blog yazma işini dikkate alan insanlar o kadarcık. Tabii yazmak kadar okumayı seven bir insan olarak bu beni biraz sıkıntıya düşürdü. Yeni bloglar keşfetmeye başladım. Keşfederken de dikkat ettiğim bazı ayrıntılar oldu. Şimdi bunları sizlerle paylaşacağım:

1- Reklamsız Blog Siteleri Her Zaman Çekicidir: Reklamları Adblock ile engellemiş olsam da, yine de bloga girer girmez pop-up reklamları engelleyemiyoruz. Yanlarda yanıp, sönenler değil de o ekranın ortasına çıkanlar beni daha da rahatsız ediyor. Anlıyorum, para da kazanmak istiyorsunuz fakat işte ben çok rahatsız oluyorum bu durumdan. Emin olun gerçek okurların hepsi de rahatsız oluyordur. Çünkü bir yazıyı gerçekten okumak istiyorsanız, kitap gibi sade olmalı sayfanız. Burada kendime de laf söylüyorum tabi.

2-Yazılarında Reklam İçeriğini Abartılmamalı: Bir de "advertorial" içerikler var. Bazı reklam ajanslarının basın bülteni gibi hazırlayıp aynen yayınlamasını istediği içeriklerdir bunlar. Arada ben de yayınlarım fark etmişsinizdir. Fakat tüm içeriği bundan olan 5 postun 3'ünü buna ayıran bloggerlar kusura bakmasınlar, çok iticiler.

3-Yazı tipi, Arka Plan gibi Tasarımsal Konulara Özen Gösterilmeli: Yazı tipinin olabildiğince ufak ya da büyük olması, arka planın siyah veya göz yorucu fotoğrafla kaplanması yazının okunabilirliğini azalttığından,genelde tercih edilmez. Takip listesine eklenmeyecek bloglardandır.

4-Blog Açılır Açılmaz Bizi Karşılayan Müzik Olmamalı: Zaten yazınla seni algılayabiliyorken, kusana kadar dinlediğin müziğinin kulaklarımı kanatması neden hoşuna gider ki insanın? Senin sevdiğin müziği ben sevmiyor olabilirim, o tarzdan nefret ediyor olabilirim ya da yazıya odaklanmam için ortam sessizliğine ihtiyaç duyabilirim. Fakat gel gör ki, sen benim duygularımı hiçe sayarak müziği yapıştırıyorsun bloga, istersen sesini kısarsın diyorsun. İstersem takibe de almam madem.

5-Evlilik, Ev hali, Kişisel Yaşantı Hakkında Derinlemesine Bilgi Verilmemeli: Blog alemine ilk girişte hepimiz rumuzlarla başlar, sonraları isimlere döner, derken fotoğraf paylaşımlarına başlarız. Evli ve çocuklu bayanların ev hallerini paylaşması, bu işi abartması, çocuğunun kocasının her ayrıntısını bilmemiz falan gerekmediğinden genelde bu bloglar fazla rağbet görmez. Hatta evlendiğimi duyurduktan sonra blog takipçi sayım gözle görülür şeklide düşüşe geçmiştir. Bu da demek oluyor ki, evliler sevilmez bu dünyada. Sevilse de spesifik olmalıdırlar. Öyle ağzını büzmek zorunda bırakacaklarımızdan değil. Ha bir de anlattıkları hep aynı doğrultuda olduğundan sıkıcıdırlardır da. Kendimden biliyorum.

6-Makyaj ve Yemek Blogları Belli Kesimlere Hitap Etmektedir: Mesela ben bu tip blogları gördüğüm an sağ üst kısımda bulunan x işaretini tercih ediyorum. Saniyemi bile geçirmiyorum bu tip bloglarda. Bu bloglar belli hedef kitlelerine sahip olduğu için, bu konuya da değinmek istedim. Eğer belli bir kesime hitap etmek istiyorsanız, doğru yoldasınız. Fakat eğer yelpazenizi genişletmek istiyorsanız makyaj postlarını azaltınız.

7- Tek Cümlelik Postlar Girilmemeli: Bazı bloglarda yalnızca bir cümle yazıp bırakan bloggerlarla karşılaştım. Ben o sayfayı bulana kadar canım çıkmışken, benim bulma çabam kadar çaba gösterilmemiş özensiz bir cümle ile koskoca postu yayınlayan blogerlara idam cezası getirilmeli.

8-Birden Fazla Yazar Grubu Olan Bloglar: Benim gibidirler. Ne üdüğü belirsiz insanlar postu yazar. Her bloga girdiğinizde başka bir yazar yazmıştır fakat siz onları tek kişi gibi algılarsınız.Sonra aradaki çelişkiden farklı insanlar olduğunu anlar da, büyük bir hayal kırıklığına uğrarsınız. O hayal kırıklığından sonra bir daha da çoklu yazar gruplarına tenezül etmezsiniz. Başıma geldi, ondan biliyorum. Benim diğer yazar arkadaş da eşim oluyor. Hiç yazmıyor fakat bir gün yazacağına inancım sonsuz olduğundan yazar listemde. Yoksa hala tekim ben burda! Saksı değilim ben!

9-Biografi Kısmına Açıklama Yaparken Dikkat Edilmeli: En çok baktığım şey kişinin profil sayfası. Orada yazdığı cümleler beni derinden etkiler. Bazen de derinden iter, bir daha o bloga uğramam. Bu yüzdendir ki blog profilinizde bulunan yazıyı kendinizi tanıtacak şekilde, düzgün cümlelerle yazmalısınız.

10-Blog Başlığı ve Açıklaması Önemlidir: İşte bunlar gerçekten önemlidir. Bir kez alındı mı değiştirilmemelidir. Hani tasarımdan sıkılıp yenileyebilirsiniz fakat isminizi asla değiştirmeyin. Çünkü biz sizleri o isimlerle tanıyoruz. Profil isimlerinden söz etmiyorum bile. İsminiz neyse o olmalıdır. Blog açıklaması ise gerçekten blogu tanımlamalıdır. Benim gibi "bağımlılık yapar" saçmalığına tenezül etmeyiniz.

11-Son Yazdığınız Yazı Her Zaman En Önemlisidir: Çünkü blog okuyucu ilk onunla muhattab olacaktır. Her yazdığınız yazı yeni okuyucu için son yazı olacağından, siz hep temkinli olmak durumundasınızdır. Çünkü bloga ilk kez gelen okuyucu mutlaka son yazdığınız yazıyı virgülüne kadar okuyacaktır. Fakat sizi takibe almasının sebebi o yazı değildir. Ondan bir önceki yazdığınız yazı ve hatta ondan da önce yazdığınız yazıdır. Gerçek takipçi mutlaka blogunuzda 4 yazıyı okur ve buna göre kararını verir. Burada okurdan çok, yazara iş düşer.

Şimdilik paylaşacaklarım bu kadar. Eklemeden geçemeyeceğim, blogunda kocişimler, canımlar, hayatımlar olan insanlar da gerçekten çok iticiler. Anlıyoruz, sevgilinizle, nişanlınızla, kocanızla çok mutlusunuz ama lütfen bunca yapmacık olmayın. Yapmacık insan her zaman en iğrenç insanlardan bir tanesidir. Aşağının aşağısı olmak istemezsiniz değil mi?

Yorumlar

  1. ben eleme kısmını beceremiyorum sürekli hata veriyor bir çok blog adeta mutasyona uğramış video kanalı yabancı site olmuş bir çoğu ve ben hala izlemekteyim:( cicii ciciş vıcık vıcık ilişkilere benimde tahammülüm yok

    YanıtlaSil
  2. Bence tek kural var. Blog yazıp ve takipçi edinmek istiyorsan yorum yapacaksın. Yoksa kimse gelmez sayfana. Yukarıdakiler biraz işin profesyonel boyutu. O derece blog yapanlar da zaten yok denecek kadar az.

    YanıtlaSil
  3. @funda, ayarlar kısmından tüm blogları unf edebiliyorsun :)

    @serkan, bir de takip edeni takip ederimler de var unuttuğum :)

    YanıtlaSil
  4. Bir çok maddeyi hah işte tamda bundan rahatsızım aynen evet evet katılıyorum diyerek okudum. Önemli maddelere değinmişsiniz.
    Bir de şu var blog keşif etkinliğinden geliyorum bana da beklerim bu nedir ya yorum yaptığı postla ilgili en ufak bir yorumda bulunmayıp hatta zahmet edip yazıyı okumadan sırf takipçisini arttırmak için üye olanlar en gıcık olduğum takipçi ve yorumcu tipi hiç gelmesinler daha iyi.

    YanıtlaSil
  5. "Eklemeden geçemeyeceğim, blogunda kocişimler, canımlar, hayatımlar olan insanlar da gerçekten çok iticiler. Anlıyoruz, sevgilinizle, nişanlınızla, kocanızla çok mutlusunuz ama lütfen bunca yapmacık olmayın. Yapmacık insan her zaman en iğrenç insanlardan bir tanesidir. Aşağının aşağısı olmak istemezsiniz değil mi?"

    Sonuna kadar katılıyorum...


    Tebrikler, emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. sevdim. bu yazını koycam bilokuma yarın saksı çiçeğiiiii hihihii :) türkan şoray kuralları bu de miii :)

    YanıtlaSil
  7. Söylediklerinin hepsi doğru:)

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,
    Yazdıklarınızın tamamına katılıyorum. Ağzınıza sağlık. Bununla beraber, ben bir blogger ın yazısını okuyor ve sonrasında yorumumu yapıyorsam, kendisinden de yorumuma cevap bekliyorum. Cevap verilmediğinde de blog sahibine ve yazılarına olan sempatim azalıyor. Bir nevi verilen değer göstergesi benim için. Yemek bloğu kısmına ucundan ben de karışıyorum sanırım, her ne kadar gezi, yeni şeyler keşfetme, alışveriş, hayata dair konular da bloğumda bulunsa da. Deep sayesinde tanıdım sizi. Ne iyi etmiş bloğunda tavsiye etmiş.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Ben sanırım her maddeye katıldım özellikle de 2.maddeye :)

    YanıtlaSil
  10. Son yazı önemlidir düşencenize herkes katılsaydı eğer blog alemi kesinlikle kaliteli bloglardan oluşurdu. Çünkü son yazı önemlidir düşüncesi ile yazılır ise bir blog bütün yazıları iyi olur. 2008 den beri blog alemindeyim ve dediğiniz gibi rumuzle başlayıp normal isme geçenlerdenim. Bir yerden sonra güven geliyor ve bir ailenin parçası olduğumuzu hissediyoruz sanırım :)

    Güzel bir yazı kesinlikle ama tek katılmadığım nokta blog konu ayrımı yapılmaması (yani makyaj bloglarıda okunmalı). Çünkü herkesin zaman ayırarak yaptığı işe saygı duyuyorum ve işini hakederek yapan herkesi okumayı seviyorum.(siyasetten makyaja kadar :))

    YanıtlaSil
  11. Deep sağolsun diyorum öncelikle:)
    Harika bi yazı olmuş yer yer de baya güldüm. Şu evliler konusunda özellikle :)
    Aynı şeyi düşündüğüm pek çok nokta var nitekim.

    Sevgilerle ve gülüşlerle;)

    YanıtlaSil
  12. Çok haklısın hepsinde fakat şu son yazı meselesi herkesin uyabileceği bir şey değil bence.Çünkü insanlar bloglarına girip o an nasıl hissediyorlarsa öyle bir yazı yazıyorlar.Kimse ilk defa bloguma girecek birisi okusa neder diye düşünmüyor ki bence düşünmemelide.Bana göre okuyucu kaygısıyla da yazılmamalı yazılar,öyle olunca zaten yazının tüm samimiyeti kaçıyor :)

    YanıtlaSil
  13. Reklamlardan oluşan bloglar bana itici geliyor açıkçası... Yani dozunda olabilir belki ama bazılarında da sadece reklam var! :)

    YanıtlaSil
  14. @Çocuklu hayat; çok teşekkür ederim. Gelirim elbette ne demek. Ben genelde yazıyı okuyup, yorum yapamayanlardanım. Nedense yorum yaparken çekiniyorum fakat bazen de kendimi tutamayıp yorumluyorum. Dikkat ederim :)

    @Kübra Bedük;çook teşekkür ederim, ona alınan çıkar sanmıştım ama neyse ki korktuğum olmadı.

    @deeptone, çok teşekkür ederim. Türkan Şoray ben sayılırım:p

    @İstanbul hanımefendisi, çok teşekkür ederim. Yorum yapmaya gayret ederim inşallahh :)

    @Gamze, teşekkür ederim :)

    @Yağmurun modası; aslına bakarsan o maddeden sonra sonuçta kozmetik ürünlerinin kullanımı açısından da birileri bir şey yapmalı diye kendime kızdım. Çok haklısın :)

    @Sürpriz misafir: deep e ben de çok teşekkür ederim, sana da ayrıca teşekkür ederim, hoşgeldin :)

    @Deli müzeyyen, ya evet, aslında herkes kendi istediği gibi yazmalı yazısını.Fakat işte ne bileyim, takipçi düşününce de son yazı hep en iyisi olmalı gibi düşündüm :/ bilemedim şimdi kendi yazılarımı okuyunca :))

    @Kafa dergi, kesinlikle öyle. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..