Çay sever misiniz?


Bayram günleri hızlıca geçti malumunuz. 4 gün boyunca var olan koşuşturma sebebiyle olsa gerek hızlı ve güzeldi. Kuzenim ve nişanlısını ağırladık bir kahvaltımızda. Kuzenimin nişanlısıyla çok enteresan bir konuşma geçti aramızda. Buyrun:

Nişanlısı: Bizde aile toplantısı olduğunda üç tane semaver çay demlenir. Durmadan bir ikram söz konusudur. Üç semaver çay yetmez.
Annem: Yok ya, biz de pek çay içilmez. Bir demlik demleriz, o da ya biter; ya bitmez. 
Nişanlısı: Bir de Karadenizli olacaksınız. Biz doğulu olduğumuz halde çokça severiz çayı. Ben sizler de seviyorsunuz sanıyordum.
Lafa atlayan ben: Çayın nasıl yapıldığını bildiğimiz için içmiyoruz biz çayı. Emin ol, sen de görsen, sen de içmezdin.

Kız bir şaşırdı falan.Anlatmaya başladım:

Nasıl yapılıyor? Açıkçası ben toplanma ve gönderilme aşamalarına mutabıkım. Hatta bir keresinde sırf meraktan çaylığa girmiş, kırmışlığımda vardır. Zevkli bir şeydir ha. Yalnız çayların üzerinde gezinen börtü-böcekte kesilir çayla birlikte. Hatta annem bir keresinde yılan kestiğini ve o günden sonra çaylıkların yanından geçmediğini anlatır. 

Kesilip, bohçalanan çaylar, çay evinde toplanır. Yanmasın diye ağızları açılır, havalandırılır. Çay evine gelen şirket kamyonlarının 5-6 tane işçisi vardır. Bunlar çayları kamyonlara yüklerler. Yükledikten sonra ayaklarıyla ezerek havalandırırlar. Çoluk çocuk varsa, onlar da kamyonun kasasına bindirilip çaylarla oynamasına izin verilir. Genelde henüz "sümüklü çocuk" diye tabir ettiğimiz ufaklıklardır bunlar. Karadeniz insanı çocuğa ayrı bir bağlıdır.

Çayın yaprak halinden masamıza gelene kadar bir sürü kademeden geçtiğini biliriz. Kaynatılarak, bilmem kaç derece ısılı fırınlarda fırınlanarak masamıza gelirmiş. Mikrop namına bir şey kalmazmış. Fakat çok gördüğümüzden olsa gerek, sevemeyiz çayı. Belki de bir zamanlar çernobil mikrobu çaylara bulaştı haberlerinin etkisi bilinçaltımıza yerleşmiş ve uzaklaştırmıştır bizi. Bilmiyorum..

Şeklinde anlattım. Biraz şaşırdı. Biraz çekindi. Şakaydı canım, şaka :) Eminim aranızda çay tiryakileri vardır. Sizlerden olmak istiyorum. Boş zamanlarımda çay demleyip, hayde içelim demek istiyorum. Hee petibörün bandırıldığı çay hariç. Bak onun tadı başkadır. Çay içen?

Yorumlar

  1. amanııınn o ne ya..töbe bi daha çay içmem zaten kolada fareli diyolar çay da gitti..neyse meyve suyu içerim taze sıkılmış onda bişey yok kesin:)

    YanıtlaSil
  2. çok severim çay içmeyi. hele ki kaçak çay. demli demli... of nasıl canım çekti? halbuki daha 1 saat önce 3 bardak içmiştim :)

    YanıtlaSil
  3. Cayi ben de severim. Ama herkesin yaptigi cay guzel olmuyor. Cocukken annemle bu sozu kurduklarinda alla alla derdim, simdi ben onlarin modundayim:) Guzel demlenmis cayi cok severim ama iste yapilan cayi sirf bir sey icmek icin icerim.

    YanıtlaSil
  4. çay içilmez mi yaaa,bak zaten burda adam gibi demleme usulü çaya hasretim ne dersen de beni çaydan soğutamassın :)))

    YanıtlaSil
  5. çayı bende çok severim heleki davşan kanlı olanını :) takipteyim :)

    YanıtlaSil
  6. O çayların üzerindeki börtü böcekler temizleniyordur sanıyorum:) Dışarda yapılan çaylar çok fazla kaynatıldığı için çok acı oluyor,bu yüzden evde güzel demlenmiş çayın yerini alamazlar. Yılan konusunda ise, annen nasıl korkmuştur kimbilir! empati yaptım da; ben olsam bayılırdım korkudan!:O sürüngenleri hiç sevmem ama bu bile beni çaydan soğutamaz..:)

    YanıtlaSil
  7. @milena, ben de öyle yaparım. Taze sıkılmış ohh mis :)

    @soluk afiyet olsun :/ darısı başımıza ne diyelim :))

    @lulu çayın iyi mi kötü mü olduğunu bile anlayamıyorum. İyy bu kötü olmuş, demlenmemiş falan diyolar ya, ben onu aynı tarzda içiyorum :)

    @deren maalesef içilmez ya :( poşetler de aynı tad benim için :(

    @fcg tavşan kanı nasıl oluyo ya :( ben açık içerim içeceğim zaman :D

    @tuba aynen öyle. Annem inanılmaz korkuyo çaylıklardan. Halbuki yılanları severim ben :)

    YanıtlaSil
  8. Çayla aram yoktu. Anlattıklarınızdan sonra da iyi ki yokmuş dedim :)

    YanıtlaSil
  9. Bloguma bile adını veren nadide içeceğim :) Olmazsa olmaz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..