Bıktık Türbanlı Kadınlardan!


Evet sayın izleyici, bıktık. Gerçekten bıktık ama. Öyle böyle değil. Varsa yoksa "türbanlı kadın". Türbanlı kadınlar öyle, türbanlı kadınlar böyle. Ne türbanmış arkadaş?

İnternet aleminde "Bir dönem zulmü başörtülüler görüyordu, şimdi başörtü zulüm görüyor" tarzında paylaşımlar görür oldum. Eşarplı kadınların fotoğrafları durmadan paylaşılıyor. "Müslüman kadın böyle mi olur?" tarzında sorular soruyorlar. Bu tip paylaşımlar görünce insan düşünmeden edemiyor, başı kapalı olanlar müslüman da diğerleri değil mi?

Başı açık kadın ne yaparsa müstehak, kapalı olan ne yaparsa haram! Çünkü kapalı olan mı müslüman yani? Kendi içinde ironisi olan bu olayda, iki tarafta ne yaptığının farkında değil aslında.

Sinan Akçıl'ı iki taraflı öpen türbanlı kadınlar paylaşılmış. Bunun gibi bir çok paylaşım daha gördüm. Hatta karikatürize etmiş kimisi. Başı kapalı iki kadın "Allah inşallah kapalılığı O'na da nasip eder" diyerek başı açık üstruplu giymiş kadını aşağılıyorlar. Bunu türbanlı kadın paylaşıyor işin garibi. Kendi kendini rezil etmeye meraklı yani.

Ben nice kapalı kadınlar tanıyorum, türbanları hakkaniyetiyle takıyorlar. Bu tip paylaşımlar onları da zan altında bırakıyor. Bir türbanlı kadın hata yapmışsa, bu onun hatasıdır. Kimseyi ilgilendirmez. Yaptığını türban ile bağdaştırıp "Türbanlılar öyle" diyemezsiniz. Eğer türbanlılar öyledir diye sınıflandırırsanız, tüm türbanlılardan bu konu hakkında helallik almanız gerekir ki o tip paylaşımlar yapan kimseye benim hakkım helal olmayacaktır.

Başını örtmüş kadınları alçaltmak için bir avuç saçma insan bu tip fotoğrafları toplayıp haber yapıyor, muhafazakar olduğunu iddia eden insanlar da bunlara pirim veriyor, paylaşıyor, destekliyor. Fakat bilmiyor ki, karısı-kızı türbanıyla sokağa çıktığında; sokakta gördükleri insanlar onların içini bilemeyecek. Bu kadın hakkıyla mı kapanıyor diye düşünmeyecek. "Biz bu başörtülüleri biliyoruz ohhooo" diyecek ve hatta "geçen gün birisi paylaşmıştı" diye anlatacak. Bu tip alçaltıcı paylaşımlarınız sağolsun. Hakkıyla kapananları da zan altında bırakıyorsunuz.

Aslına bakarsanız kapanmayanları da "Müslüman olmamak" ile zan altına itiyorsunuz. Başın açıksa sen ne yaparsan yap imajı vererek dinin dışına itiyorsunuz.

Bu tip paylaşımlarınızdan gerçekten bıktım. Türbanlı kadınlarla uğramanızdan, türbansız kadınlarla uğraşmanızdan bıktım. Tek derdinizin kadınlar olmasından da bıktım. Bırakın isteyen istediğini yapsın. Gerçekten müslüman olduğunuzu iddia ediyorsanız bilmelisiniz ki "Müslüman müslüman kardeşinin ayıbı örter" Bu şekilde ifşa etmez. Bu şekilde ifşa edip, diğerlerini de alçaltmaz insanların gözünde. "Türbanlılar" diye genelleme yapıp, tüm türbanlıları zan altında bırakmaz. Türbanlı kadın elbette örnek olmalıdır, daha usturuplu davranmalıdır. Fakat bilinmelidir ki, o da insandır. Türban taktı diye günahsız değildir veya dört dörtlük müslüman da değildir.

Türbanlı kadını aşağılayan bu tip paylaşımlara pirim veren türbanlı kadınlar da diğerlerine beddua eden cemaatler gibi kendisine döneceğini bilmelidir. Siz gülerek o paylaşıma destek verirsiniz fakat, sokağa çıktığınızda "işte bak, bu da o türbanlılardan" diye parmakla gösterilirsiniz.

Dinin çözülmelere uğradığı şu günlerde bırakın kadınlar istediği seçimlerde özgür olsun. Dini hatalarını ulaşabiliyorsanız dilinizle, olmadı elinizle düzeltmeye çalışın. İnsanların gözüne sokmayın! Erkeklere de bir çift lafım var. Kadınlarla uğraşmaktan vazgeçin. Kadınların müslümanlığını, örtüsünü, örtüsüzlüğünü düşüneceğinize kendi yaptıklarınıza ve yapmadıklarınıza bakın.

Şimdi bu yazdıklarımdan alınan, gücenen falan olacaktır elbet. Fakat bir de bu açıdan düşünün derim ben. İfşa etmek ne kadar doğrudur, bir bakın.

Yorumlar

  1. Normalde açığım, giyim tarzım da öyle ama şu an da abdestliyim ojelerimi çıkarmışım Kuran'ımı okumuşum ve başımda başörtü var. Dışarıda benim Arapça okuyabildiğimi öğrenen insanlar bile şok olmuşçasına bakıyor bana. Zira annemin kapalı olduğunu öğrendiklerinde de şok oluyorlar.

    Demem o ki; kıyafet yanıltır. Kimseyi başörtüsüyle, kılığıyla kıyafetiyle yargılayamayız. Yargılayacak tek güç Allah'tır, kimse kendinde bu haddi görmemeli. Ben böyle düşünüyorum.

    Kapalı ve açık kadın ayrımı olmamalı, hatta kadının ve insanın ayrımı olmamalı. İnsanları Din konusunda yargılamak kimsenin haddine değil, Allah ile kul arasında ki bağı kimse bilemez.

    O karikatürlere bende çok sık rastlıyorum ve genel anlamda türban karşıtı insanların kendini avutma şeklinden ibaret.



    YanıtlaSil
  2. Melo sana hastayım biliyosun değil mi :) (iyi anlamda hastalık bu)

    Dış görünüşü ile insanları yargılamasınlar keşke. Aslında dini yalnızca kadın üzerine de kurgulamasalar. Kadınlarla uğraşmasalar hiç. Tüm dini vecibeleri kadınların üzerine oynayarak konuşuyorlar ve bu ciddi haksızlık. Bir sürü genelleme yapıyorlar. Örtünmeye gelene kadar namaz hakkında konuşsalar keşke. Hani bir ibadetse söz konusu, 45 e yakın yerde geçen namazdan dem vursalar. Örtünmüş, örtünmemiş kime ne? Örtülü diye öyle, örtüsüz diye böyle demek kimin haddine?

    Değerli yorumun için çok teşekkür ederim :*

    YanıtlaSil
  3. Ister kapalı ister açık olsun Allah inancı olsun da gerisi önemli değil.bende açığım ama Allah'ın gerektirdiklerini yapmaya gayret gösteririm. Dini Konuları ön plana sürmem Allah ile benim aramda olan bir meseledir.. Iyi kandiller :)

    YanıtlaSil
  4. Yazının sonunda erkeklerle ilgili kısmı görmesem onu söyleyecektim. Biz erkeklerin işi gücü kadınlar hakkında atıp tutmak olmuş hele ki internet ortamında atmakta serbest. Hale bak ya kadının inancıyla ilgili yapacağı bir tercih ülkenin sürekli en çok konuştuğu mesele.

    Hayır konu din falan da değil öyle olsa millet kılmadığı namazı falan konuşur. Bayramdan bayrama namaza giden ne kadar erkek varsa türban konusunda ulema kesiliyor bencileyin.

    Hata kadınlarda kadınla ilgili bir konuda konuşan erkek gördükleri zaman tersleseler. Bize de susmak düşer. Hanımlar kapatın biz erkeklerin çenesini bakın nasıl özgür oluyorsunuz. :)

    YanıtlaSil
  5. Ya kesinlikle katılıyorum sana. Mini etekli kadına laf edilse ortalığı yıkacak ablaların bu muhabbeti alkışlaması da ayrı bir sevimsizlik...

    Hakikaten kapalı açık fark etmez, herkes dilediği gibi yaşasın, yeter ki kimseyi incitmeden yaşasın. Herkes kendi eteğindeki çamuru temizlesin, kimsenin kimseye laf edecek hali yok şu dünyada.

    YanıtlaSil
  6. valla bu başımızda ki adam dini kullana kullana beni dinden soğuttu. kim ne derse inanırım bu konuda.
    iş çığrından çıktı

    YanıtlaSil
  7. Neydi bir yerlerde bir dizi vardı tesettürlü ebenin, bilmemkime şeettikleri mi neydi o geldi aklıma :)

    Hah arattım buldum "Başı açık görümcenin türbanlı geline yaptıkları" imiş dizinin adı, bak o daha karikatür bence :)

    Benim asıl takıldığım, bu tartışmaları diğer herhangi bir dine mensup olan, yada bir dine olmayan kişiler yapmıyor, başörtüsüne hayır kampanyaları düzenleyen kişiler de "canım şimdi biz de müslümanız ama..." diyengillerden, sabahın köründe ezan sesiyle uyanmak istemeyen güruh da "benim kaynım da çok evliya adamdır ona bakarasanız"cılardan... Herkes müslüman yani!!

    Yani lafa gelince müslüman bir ülkede yaşıyoruz ama müslüman olmayan bir ülkede yaşanabileceğinden milyon kat fazla "müslüman olma" derdi taşıyoruz.

    Şu da var ki, dün, dünyanın bir yerinde, çarşafını açmadığı veya şapka giymediği için hapse giren ve hatta idam edilenlere karşılık bu gün de dünyanın başka bir yerinde islam dinini çağrıştıran sembol kullandığı, evinde bile namaz kıldığı için tutuklananların olduğu gerçeği de var.

    İlk insandan, hatta ilk hayvandan beridir var bu birbirimizi döve öldüre bitiremeyişimiz. Sebep ha başörtüsü olmuş, ha kekimin kabarmayışı olmuş çok da önemli değil.

    Bekleyin anam şurada yaşasak yaşasak bir gün batımı daha yaşarız, sonrası Allah kerim.

    Not: Ben robot değilim, valla billa değilim :)

    YanıtlaSil
  8. @yağmur serhat, İyi kandiller dilerim. Ben de onu savunuyorum. kesinlikle senle Allah arasında olmalı ve kategorize edilip, ifşa olmamalısın.

    YanıtlaSil
  9. @ilk insan,

    Teşekkür ederim. Siz erkekleri dizginlememizi beklemeniz yerine, kendiniz kendinize bir ççeki düzen verseniz keşke. Ben görünce tersliyorum, kadın mısın ki bileceksin diyorum ama biraz da kendileri düşünmeli bence.

    YanıtlaSil
  10. @Cessie, inan yazıyı yazarken Cessie gelir şimdi alınır mı diye düşündüm fakat yorumunu görünce mutlu oldum. Kesinlikle katılıyorum, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. @safrnsarı, bir çok arkadaşım sen gibi. Ama din ile devleti birbirine karıştırmamalıyız derken Atatürk sanırım bundan bahsediyordu. Devletler ve siyasiler gelip geçicidir, din ise dünya var oldukça olacak ve değişmeyecek tek şeydir. Siyasilere bakarak dini yaftalamak doğru olmaz bu durumda. Lütfen dinden soğuma sonnuç olarak :)

    YanıtlaSil
  12. @syrano, tam 5 kez ben robot değilim şeysi girdim. kendi blogumda bile huzur yok. teşekkür ederim yorumuiçin, karikatürü görmedim görmek isterdim :=

    YanıtlaSil
  13. Cem bey, bloguma reklam blogları almadığımdan yorumunuzu silmek zorunda kaldım. Göz gezdirecek vaktim yok. Allah'a ve kitabına inancınız yoksa, bunu sorgulamak veya sizi inandırmaya çalışmak kesinlikle haddime değil. Sizin de benim dinimi sorgulamak değil buna karşılık.

    YanıtlaSil
  14. Arkadaşım bir de senden ricam olacak, yazının içinde bir çok defa Müslüman kelimesini kullanmışsın. Türbanı savunan birisisin... Ama Müslüman kelimesinin M'sini küçük harf ile yazmaman gerekir. Cümle içinde geçse bile Müslüman'ın M'si büyük harf ile yazılır. Düzelt lütfen göze batıyor.
    Cem Akkılıç

    YanıtlaSil
  15. Genelde yazım kurallarına dikkat edemiyorum yazılarımda, teşekkür ederim uyarınız için, dikkate alacağım.

    YanıtlaSil
  16. Evet kendinizi bizimle kıyaslıyorsunuz. Başı açık kadın ne yaparsa müstehak, kapalı olan ne yaparsa haram! Çünkü kapalı olan mı müslüman yani? diye yazrak kıyaslamış oluyorsunuz.

    Hanımefendi bir daha yazıyorum, biz kimseye ÖZ AMCAMIZLA BİLE GÜNAHTIR TOKALAŞMAYIZ, BİZ MUHAFAZAKARIZ ŞUYUZ BUYUZ demedik.

    Ama siz dediniz ve sizden kusursuzca dine eğilmenizi bekliyoruz, ama göremiyoruz :)

    YanıtlaSil
  17. Seda hanım, "öz amcamızla tokalaşmak günahtır" dendiğini duyduysanız gerçekten, o kişilere göre yargılamayın dinimizi. Zira ayetlerde açıkça belirtilidir kimlerin namahrem olup olmadığı ve öz amca kesinlikle namahrem değildir. O cümlenin devamını algılayamadınız galiba "Başı açık kadın ne yaparsa müstehak, kapalı olan ne yaparsa haram! Çünkü kapalı olan mı müslüman yani? Kendi içinde ironisi olan bu olayda, iki tarafta ne yaptığının farkında değil aslında." Ciddi algı probleminiz olduğuna inanıyorum. Ya da Türkçe dil bilgisi kurallarından olabildiğince uzaksınız ki -sa,-se ekinin ne anlama geldiğini anlamıyorsunuz. Orada bir varsayım söz konusu. Yapılan o paylaşımların mantıksal çıkarımı yani bir nevi. Umarım sizin için kompleks bir cümle kurmamışımdır.

    YanıtlaSil
  18. @Cem bey, her şeyi bir yana bırakın, Müslüman diğerlerinden ayırt edilmelidir normalde. Bir müslüman kadın/adam dışardan bakıldığında dinini hem görünüş olarak hem de içerik olarak belirtmelidir. Başı örtülü bir kadın gördüğünüzde "Bu müslümandır" diyorsanız, -ki dediğinize eminim çünkü önceki yorumlarda kapadıktan sonra başını kusursuz müslüman olması gerektiğini ileri sürdünüz- o halde sorun ortadan kalkmıştır.

    Kadınlarla uğraştığı kadar erkeklerle uğraşmamıştır bu memleket. Aslına bakarsanız müslüman adam da ayırt edilmelidir fakat nedense kadınlarla uğraşmak her zaman kolayına gelmiş insanlarımızın ve her türlü malzeme ile devlet meselesi yapmışlar.

    Türbanın müslümanlığın simgesi, emri olduğu konusunda hem fikir olmayabiliriz. Fakat bu; sizin benim türban takma hakkıma saldırmanıza, "türbanlılar böyle yapıyorlar" diye genelleme yapıp beni de zan altında bırakmanıza, türban yoktur deyip inancıma ve inancımı sergileyiş şeklimi çeşitli mecralarda alçaltmanıza sebep olmamalıdır.

    Nacizane kendi fikrim.

    YanıtlaSil
  19. neden sadece malezya ve türkiyede boneli sıkmabaş modeli kullanılıyor? Diğer İslam ülkelerinde bu model yok :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..