Bu Bir Eleştiri Yazısıdır. Kalbi Olan Okumasın!


Bugün burada oturup dini konularda ahkam kesmek istedim. Fakat sonra kendime bakıp, doğruluğum hakkında düşündüm. Bir müslümanın başka bir müslümanı eleştirmeye hakkı var mıydı? Ya da onu bırakalım, bir insanın başka bir insanı eleştirmeye hakkı var mıydı? Tabi ki yoktu.

Gel gör ki, kendimi tutamadım. En azından, yapmadığım şeyler hakkında eleştiri yapabilme hakkını edindim hemen. Eleştiriden ziyade, düz mantık kuracağım fakat bu işleri yapanlar elbette eleştiri olarak alacak ve bana kin kusacak. Yapacak bir şey yok. Biz de böyle.

İçki içilmesi konusunda konuşuyorken "O mekan içkiliyse girmem" dedim gayri ihtiyari. "Ben böyle şeylere sinir oluyorum ya, benim için önemli değil içki içilirmiş mi, içilmezmiş mi? Öyle burnu havadılık yapmam" dedi karşı taraf. Hiç düşünmeden "Allah'ın haram kıldığı şeyi, benim de istememiş olmam gayet normal değil mi?" dedim.

Çünkü gayet normal. Allah kitabında açıkça belirtmiş içkinin haram olmasını. Şimdi oturup içki içenlere bir şey dediğim yok. Fakat benim düşünceme saygısızlık ediyorsan, senin dayandığın noktayı merak ederim. Ya benim Allah'ıma, ya da kitabıma inanmıyorsundur. İnanıp, söylenenleri yapmıyorsan; bu senin seçimindir. Fakat, inanıp söylenenleri yapanları aşağılar gibi burnunu kıvırtarak konuşursan işte bu senin suçun olur.

İnsanlar bu dünyaya yanlış yapıp, yanlışlarını düzeltmeye gelmişler.Yanlışını göz göre göre yapıyorsun, biz bişey söylemiyoruz. Sen de benim doğruma karışma.

Her Cuma vakti olduğu gibi bu Cuma'da dedemi arayacaktım ki, iş-güç derken unutuverdim. Akşam aradım."İki tek atıyorum" dedi. "Bu mubarek günde içme" dedim. Dedikten hemen sonra cümlemin üzerinde düşündüm. "Bu mubarek günde içme de, yarın içersin" e kadar giderdi bu cümle. Utandım. Sonra bir türlü toplayamadım cümlemi. Havada asılı kaldı. Haramın günü mü olur dedim o an? Cuma günü mubarekti ama dua etmek için. Günah işlemek için değil kesinlikle.

Dinin çözülmelere başladığı şu günlerden inanılmaz korkuyorum. Allah sonumuzu hayır etsin inşallah. Yıl başına yaklaştığımız şu günlerde içkisiz günler diliyorum hepinize. Madem yıl başı bizim de adetimiz, oturun çekirdek çitleyerek televizyonunuzu seyredin. Vazgeçin Amerikan Hegomanyasından. Ayık olun, kendinizi uyuşturmayın. Yazdıklarıma da alınmayın lütfen. Cümlelerimi tekrar tekrar okuyup, mantıksal hatalarınızın farkına varın yeter. İyi seyirler.

Yorumlar

  1. İçki içeceğiz, ağaç süsleyip altında hindi keseceğiz.Bol kukuletalı eğlencelerde, konfetiler altında ondan geriye sayacağız.!!

    YanıtlaSil
  2. Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum.Elıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Bizlerin nedense hemen yargılama mekanizmamız devreye giriyor ve karşı tarafı anlamadan hemen yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Her iki cepheden de bu tarz düşünceler oldukça yoğun. Yani kendi yanlışlığını görmeyip bir başkasına karşı saldırıda bulunmak ne kadar da basit olmuş. Siz kendinize itiraf etmiş ve kurduğunuz cümleleri düşünmüşsünüz. Ama bizler bu hakikatlerden olabildiğince uzak kalmaya çalışıyoruz. Bu güzel yazı için çok teşekkürler :)

    Başlık da tam oturmuş ayrıca :)

    YanıtlaSil
  4. Ne yazık ki Türkiye gerçekleri diye bir şey var.
    Yanlışı leb demeden anlarız ama doğru olanı nedense hele ki işimize yaramıyorsa bir türlü kabullenemeyiz / kabul edemeyiz..

    YanıtlaSil
  5. İnsanlar inanmıyorsa zorlamamak gerek, yoksa inananlara da zarar veriyor. Türkiye boş işlerin dolu ülkesidir. Allah deyince, türban değince bombacı müdehalesi yapar, kıç baş açık olunca modern.
    Hala üniversitede bunu görüyorum, üzülüyorum ama yapcak çok şey var fakat, ne yaparsak yapalım boş kafalılar.

    YanıtlaSil
  6. ben bu konuda sana katılmıyorum.Ya birşeyleri dışlayamazsın ya da kendini o şeylerden soyutlayamazsın.Bence yanlış.Giderim ama içmem.Bak bu tercih.Ne diyeceğiz o zaman ; dini düzgün yaşamayan insanla konuşmam,günah işlemiş birini affetmem vs vs. başkasından saygı beklerken ,tavrını anlaşılmasını beklerken,karşımızdakinden geniş düşünmesini isterken bizim öyle yapamamamız büyük eksiklik.Tabi tüm bunlar benim fikrim.

    YanıtlaSil
  7. @Göktürk, sana iyi eğlenceler madem :))

    @Onur Kahraman, teşekkür ederim.

    @RAkhaef, yorumun için teşekkürler. Hakikatlere yaklaşmak dileğiyle

    @safransalı;kesinlikle öyle. TEk doğrumuz bizim doğrumuz.

    @Ruhsuz Atmaca; üniversite okuyanlar bilgili sayılırdı eskiden, şimdi artık o tez de çürütüldü üniversite öğrencileri sayesinde. Umarım her şey düzelir :)

    @Çokomell, ben gitmem dediğim zaman aldığım tepkiye sinirlendim zaten. Yoksa gidene "Hayır , dur, gitme!" demedim kesinlikle. İçene de tabii. Sonuçta kendi kararı. Fakat ben gitmem cümlemin altı doluyken öyle tepkilerle karşılaşmayı hazmedemedim :/

    YanıtlaSil
  8. Hep bir hallı turhallıyız, biz bize benzeriz.
    Yüz bin kere tövbe eder yine şarap içeriz...

    :))

    Bence meselenin içkiyle, hatta daha geneli İslamla, hatta en geneli herhangi bir dini inanışla alakası yok. Asıl mesele Safransarı arkadaşın tam da yerinde dediği gibi "Türkiye gerçekleri"!!

    Ben benim blogumu buna benzer bir sebebe kızdığım için açmıştım, ilk yazımda o konuyla ilgiliydi zaten. Kaç yıllık arkadaşım, annemin "oğlum" diye sevdiği bir adam, yılbaşı kutlayanın kafir olacağını hatta eşiyle nikahının bile düşeceğini bu nedenle zinacı durumuna düşeceğini söyleyip, benim yılbaşını kutlamama kızıyordu, bunu da "senin gibilerin taa anasını şaapmak lazım" diye ifade ediyordu.

    Bu arada benim yılbaşı kutlamam da neydi? Annemle babamla oturup bir Türk kahvesi içip yattık, buydu yani kutlamamız!

    Yanımda erkek arkadaşının apış arasında tombala çeken bir kız vardı, arkadaşımın "çılgın bir yaz düğünü" sırasında teknede tanışmıştık. Ne efendi, ne bozulmamış, ne tertemiz biriydim o ve sevgilisi için. Tüm temizliğim, masumluğum kendi siyasi görüşlerinden olmayan, hükümeti destekleyen birisinin linç edilirken çekilmiş videolarına "yapmayın, yazıktır, günahtır" diye yorum yazmamla yok olup gitmişti tabii onlar için. Ne onun bunun çocuğu olmam kaldı, ne Türklüğüm kaldı, ne bir çuval kömür için bilmem neremi satmam kaldı ne başka birşey...

    Bu yüzden Büşra kardeşim, sen gibiler, ben gibiler, ne sağa yaranırız, ne sola. Kendimize bile pek yaranamayız da çaktırmamaya çalışırız.

    40 küsür yaşındaki üvey ablası tarafından "o. çocuğu Akepeli" diye taltif edilen biri olarak benden sana tavsiye, nasılsa bir gün sana ana avrat düz giderek, arkandan da nice laflar dolandırarak o kişiler seni de oyuna getirecek. Allah'ın açıkça yazdığına karşı gelenlerden, sana daha azının yapılamsını sakın bekleme, farklı düşüncelere saygıymış, anlayışmış hele hiiç umma;

    İçtikleri zıkkımın pekiyle başbaşa bırak onları, def et hayatından.

    YanıtlaSil
  9. @Syrano, çok teşekkür ederim değerli yorumun için. Kesinlikle anlatmak istediğimi anlatmışsın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..