Batıl İnanç Sorunsalı!

İnanç sisteminin vazgeçilmezi "batıl" olayı. Nerden gelmiş? Kimin nesi? Kitabı mı var bu olayın? Hepsine bi sonuç çıkarmak yerine olayın farklı yönlerinden bahsetmek istiyorum..

Hani herkesin söylediği batıl inançlardan bi tanesi >> Merdiven altından geçme! Anlamı: kafana herhangi bişey düşebilir. Günümüzde bu: inşaat alanına yakın yerlerden geçme. Aslında bana bakarsanız, duvar diplerinden bile yürürken dikkat edin, kafanıza her an saksı düşebilir..

Siyah kedi, kırılan ayna.. İkisi de korku filmlerinin başrolleri.. Ama bi türlü çözemedim. Ulan sevimli bi kediden neden korkulur? Geceleri kedilere şştlenmez bile, cinlerle bağlantıları olabilirmiş. Sonra musallat mevzu. Peki ya ayna? Geçenlerde ayna önünde namaz kılınmaz dedi babanem. Merak ettim, geçtim aynanın önünde namaz kıldım. Işıkları da kapadım. Ne mi oldu? Aynadaki yansımam dikkatimi dağıttı.. Dikkat dağılmasın diye. Yoksa "aynalar" filmiylen bi alakası yok..

Türbelere mum dikmek, bez çaput bağlamak.. Akıl fikir dağıtılırken, nerede olduğunu merak bile etmediğim insan müsvetteleri sağolsunlar :) Yahu, mum dikmeyle olcak iş mi bu?

Akmerkezin o fiskiyeli havuzuna para atıp dilek tutanlar da var mesela. Sadece Akmerkez değil, bi su birikintisi bulsun, hanım teyzeye yeter. Suya para atıp hayalleri gerçek olabilecek var mı bea?_

Baykuşun ötmesi iyi değildir. Hemen kötüye yorulur. Ne yapmak lazım? Bizim köydeki evin etrafında ne kadar baykuş varsa toplatmalı, hepsini gagası japon yapıştırıcısıyla yapıştırılmalı. Böylece o kötü olay gerçekleşmez! Bacaya da konabilir, o zaman da evden ölü çıkcak korkusu sarabilir herkesi?

13 rakamı uğursuz. Özellikle de cuma.. Hele de mart'sa.. En sevdiğim insanlardan bi tanesi tam da bu tarihte doğdu. Adam da öle bi şans var ki; istediği üniversiteye 30 puan az alarak girdi. Hani uğursuzluk??

Kısa boylu kadını uğursuz sayanlardan tutun da: kuş sağından geçerse hayırlı birisi olursun, ayakkabın ters çıkarsa evden ölü çıkar'a kadar devam eder bu iş..

Eyh gidi geçmişlerim, kocakarılarım. Siz öldünüz,öldünüz de namınız yürüyor maşallah.. Takmamak lazım böyle şeylere ama takanlarımız da var mesela. Benim kankam; boynundaki bi kolyenin ona uğur getirdiğini bu yüzden asla çıkarmayacağını söylüyor. Birisi aynı kalemle yıllardır öss ye giriyor. Hala niye kazanamadı? kendisi de bilmiyor. Ama o kalem uğurlu..

Eee var mı batıl inanç hakkında ekleyecekleriniz?

Yorumlar

  1. bu kadar batıl şey bilmek de zarar haberin olsun :)) batıl inançtan bahsetmekte batıdır :P felsefe yapayım biraz.... bakayım bahsettiklerin hakkında fikirlerim var ancak şansım yok :) kalemlerimi bende uzun süre kullanırım ama sevdiğim için :)))

    YanıtlaSil
  2. Geceleri tırnak kesilmez, ıslık çalınmaz, ölünün üzerine bıçak bırakılır, kırkına kadar bebekler yanlız bırakılmaz, bırakılacaksa da babasının bir eşyası yanına konur falan filan...
    Bunlar da ek olarak benden. Ne gerek varsa:)Takılmamak lazım böyle şeylere.
    İyi geceler.

    YanıtlaSil
  3. batıl inançlar dogmatizmin gereğidir.

    YanıtlaSil
  4. Yok öyle batıllarım neyseki..Ama güzeldi yazın sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. 13 sayısının hikayesi şöyle aslında:

    571 yılında Hz. Muhammed doğdu; 5+7+1= 13..
    1453 yılında İstanbulun fethi; 1+4+5+3= 13..

    Hristiyanların 13'ü uğursuz kabul etmelerinin sebebi bu. Buna ek olarak cumanın müslümanlar için önemli gün olması da 13.Cuma'yı doğurmuştur..
    Bunu bizzat koyu katolik bir arkadaşımdan öğrendim..
    Ama bizler neden uğursuz sayarız, orasını bilemem :)

    YanıtlaSil
  6. benımde pek yok boyle ınanclarım.

    YanıtlaSil
  7. Aslında inanmam ama bazen insan etkide kalıyor, benim taktığım elindeki bıçağı karşındakine verince, kavga edecekler derler.. Doğru çıkıyor gibi.. Belkide insan kendini şartlantırıyor..Bilmiyorum ki..

    YanıtlaSil
  8. İnsanoğlunun en sevdiği soru "Neden?" dir. Etki tepki. Ve insanoğlu anlam veremediği şeylere hayalgücünü kullanarak anlam katmaya çalışır. Tesadüfler ve dedikodu işi körükler.

    +

    TheTurk; Kusura bakma arkadaşım ama o koyu katolik arkadaşın biraz sıkmış. Türko/Islamofobilere gerek yok.

    13ün şansız rakam olması çoook daha eskilere gidiyor (Vikinglere kadar hatta) ve birden fazla rivayet var. Bu fobinin kendine özel bir ismi bile var (bknz; http://en.wikipedia.org/wiki/Triskaidekaphobia)

    Bu rivayetlerden bazıları, Hz. Isa'ya ihanet eden Yahuda 13üncü müritdi. Bundan dolayı 13 şansız rakamdır.

    Bir diğeri ise, 4. Philip (Fransız kralı) Knights Templar'ın tutuklanma emrini 13 ekim 1307 (cuma günü) tarihinde verdi.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Flow, Selamlar..
    Valla sıkmış mı, açmış mı bilemiyorum :) Ama bana anlattığı buydu. "13'ün sizinle bir ilgisi yok, bizim için de budur inanışa göre" demişti işte.. Benim için pek bir şey ifade etmediği için de araştırma gereği duymadım.

    YanıtlaSil
  10. a benimde yok sadece Nazara inanırım oda batıl inanç sayılıyor ya olsun :):)

    YanıtlaSil
  11. valla şimdi yazdıklarını okuyunca hepsi birbirinden saçma ve komik geldi
    ama birinin elinden makas ya da bıçak alırken çok mantıklı geliyordu
    yuuh o da saçmaymış beeee...:))

    YanıtlaSil
  12. tahtaya vurmazsam kesin olacak diye dusunmek manyaklık mı? :)

    YanıtlaSil
  13. batıl inanç sonucunda iyi yada kötü bir şey olmuyor olabilir fakat insanlar inanmak istiyor.onlar öyle mutlular aslında belki debir avuntu onlar için

    YanıtlaSil
  14. geçenlerde sahibinden.com'da uğurlu kalem satıyorlardı 100 TL'ye. 3 sınav kazanmış

    YanıtlaSil
  15. ohh maşallah yorumlar süper olmuşş :))

    bozbek reklamdır o :D sanmam öle bişi olcanı

    YanıtlaSil
  16. gece tırnak kesilmek çünkü ışık yoktur ve tırnak makası icad edilmemiştir. tırnak yerine parmak gidebilir...
    mum dikme zaten çakma bir gelenek bu toplumla ilgisi yok. vampir karakedi atnalı vb öyküleri zaten sallama. tek sağlam hurafemiz çabut ve taş dizmek sanırım o da şamanizmden geliyor..
    yine de bu yorumu yayınlamassan blogunun başına bi iş gelebilir:p

    YanıtlaSil
  17. bu konu sosyolojide 'popüler din pratikleri' olarak geçiyo. İslamda da -mutlaka biliyosundur- bidat. ben de bu işe hiç akıl sır erdiremem. insanlar enteresannn. :)

    bu dersle alakalı bi araştırma ödevi yaptıktan sonra 2 yazım olmuştu blogda.
    http://ilbruno.blogspot.com/2008/05/eski-dine-yeni-adetler.html
    http://ilbruno.blogspot.com/2008/05/kilisede-saniye-saniye-dehet-anlar.html

    ;)

    YanıtlaSil
  18. Maaşallah öyle bir döktürmüşsün ki bize yazacak batıl kalmadı. :)

    YanıtlaSil
  19. Karanlık işlerle alakası olmadığı sürece yok uğurmuş yok dilekmiş inanmıyorum. Batıl işte :P

    YanıtlaSil
  20. anneannem gece sakız çiğnetmiyor " gece sakız çiğnemek, ölü eti çiğnemek gibiymiş" inanmıyorum elbette ama bunu duyunca tüm şevkim kaçıyor, fırlatıp atıyorum sakızı ağzımdan :S

    YanıtlaSil
  21. Şurada o kadar saymışsınız dökmüşsünüz, biriniz de çıkıp "3 harfliler" dememiş ya, alacağınız olsun :))

    Bu üç harfli meselesine abartı takan bir arkadaşım vardı: "Arapça konuşanlar 4 harfliler, Berberice konuşanlar 9 harfliler, İngilizce konuşanlar 5 harfliler mi diyecek yani" dedim diye adımı inançsıza çıkarmıştı bir de...

    13. Cuma mezvuu Nicea Konsilinde bile tartışılmış birşey, yani biz Barbar Türkler veya Yamyam Müslümanlarla ilgili olamayacak kadar eski :))

    Ancak günümüzün en popüler batıl inancı İlluminati, ona laf söyletmem bak :)) Adama "abi o Selçuklu eseri, buradaki her tarihi eserde görebilirsin bu şekli" diyorum; adamın verdiği cevap şu: "Bunlar öyle sıkı çalışıyorlar ki, sizin kökenlerinizin bile kendilerinden doğduğunu zannetmenizi sağlıyorlar, resmen gelip sonradan kazımışlar, adına da restorasyon çalışması demişler, ayakta uyuyorsunuz siz"...

    Atom bombasından daha etkili silahlar da var; cahil cesareti ve batıl inanç :))

    YanıtlaSil
  22. "ne uğur, en uğursuzluk!" der ebû hanife;
    "... sadece kuş öttü!".

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..