Çocuk isimleri önemli!

Allah sana muhteşem bir şey bahşediyor: çocuk. Dünyaya gelen en mükemmel varlıklardan bir tanesi. Sana özel. Eline gelen ufak bir hamur parçası. Nasıl yoğurursan o şekli alacak. Buna isimle başlıyorsun.

Kişi ismini taşıyor. Adını ne koyarsanız, onunla yaşıyorsunuz. Ama bir düşünsenize adınız İstanbul'muş. Geçen gün Okan Bayülgen'i konuşurken dinledim. Çocukları ilk doğduğunda o kadar çirkinmiş ki, hani onunla ilk tanışmasını anlatamayacak kadar kelimeleri kıfayetsiz kalıyor. Sanırım çocuğa o an küfredemediler diye adını İstanbul taktılar. Zira ben , çocuğuna küfretmeyi kendine yediremeyen ebeveynlerin, düşünmeden takılan isimlerle hayatını zindana çevirerek rahatsızlıklarını dile getirdiklerine inanıyorum.

Düşünsene adın İstanbul. Daha 2 yaşındasın ve ismini soruyorlar. Hadii.. Tam söylemeye başladın, ilk okulda ufak veletler yanına gelip "ahahaha İstanbull, İstanbull" diye dalga geçiyorlar. Ortaokulda İstanbul'un Fethi'ni işlerken hocanın ağzından her ismin çıktığında kendine sesleniyorlar sanıp için hop ediyor, ön sıradaki arkadaşların da arkaya dönüp suratına bön bön bakıyor istemsiz. Nedense öyle bir saçma refleks vardır. İsmin geçerse, herkes senin suratına bakar. Tepkini mi merak ederler yoksa tepkisizliğini mi belirsiz. İstanbul'un Fethi'ni lisede işlerken ise, sınıfta Fatih varsa işte o zaman yandın. Hocanın ağzından "Fatih İstanbul'u 1453'te fethetti." çıkmaya görsün.. "Oooo Fatih, oooo İstanbul" tarzı bir sürü yakıştırmaya maruz kalacaktır o çocuk.

Sen misin büyük, yoksa ben mi İstanbul repliğinin devamını borçlu olduğumuz Cem Yılmaz'ın jenerasyonu olmazsa İstanbul, bence çok şanslı bir çocuk. Zira devamı da muamma. 

He bunlar yalnızca İstanbul ismi için mi geçerli? Hayır canım! Hepimizin etrafında bir sürü ilginç isim var. Tonguç mesela bunlardan bir tanesi. Uluç var, ateş var.  Deniz var ki ne üdüğü belirsiz. Şu an aklıma gelmeyen fakat duyduğumda ciddi manada üzüldüğüm isimler söz konusu. lütfen anlamlı isimler bulun ve çocuğun geleceğini düşünün. Zira o isimle doğup, o isimle ölecek o minnacık yavru. 

Yorumlar

  1. Genelde sosyetede ve ünlülerde bu tarz şeyler var.Neyi kanıtlamaya çalışıyorlar anlamıyorum.Biz farklıyıza mı getirmeye çalışıyorlar acaba ?
    Bu tarz isimler artık halkta da görünüyor maalesef.

    YanıtlaSil
  2. istanbul, tonguç, berkecan, emrecan, oğulcan falan bunlar evet gerçekten yazıktır yani.. hadi ateşte çok fazla olumsuzluk barındırıyor ona da eyvallah ama deniz'den ne istersiniz ne kadar da güzel isim yani emrecan'dan çok daha bi anlamlı:)

    YanıtlaSil
  3. Yoksa isminiz Deniz mi :) O'nu da abartı olarak söyledim ama hani deniz hakkında konuşurken de yazlıkta "denize girelim" dense, üzerine alınıyodu bi yerde :)D

    YanıtlaSil
  4. Çocuk isimleri önemli! Bn isimlerin manalarının kişilik üzerinde etkisi olduğuna inananlardanım. Onun için, anlamına bakmadan isim koymamak lazım

    YanıtlaSil
  5. Çocuğa güzel isim koymak dinimizin bir gereğidir aslında. Batıl inanç mıdır bilmem ama ben isimlerin kişilikleri de etkilediğine inanıyorum.

    YanıtlaSil
  6. adım deniz değil iyi ki de değil çünkü deniz erkek ismi benim için:)
    deniz bu yüzden koyulmamalı belkide kadın-erkek ortak kullanılan ya da daha popüler tabiler unisex isimler hoş değil fikret mesela alenen erkek ismi kızına niye koyar insan:)

    YanıtlaSil
  7. Katılıyorum, bir bebeğe isim koyarken daima ileriyi düşünerek koymalı, dikkat ediyorum böyle abuksabuk isimleri koyanlar zaten sıradan insanlar değiller yani sıradan insan derken aşağılama amacı demiyorum ünlü/medyatik insanların dışındaki sokaktaki insanları kasdediyorum - ben de sıradan bir insanım, sokaktaki insanım, sıradan insanlar çocuklarına Ayşe, Zeynep Ahmet Mehmet koyuyor ama bu ünlüler 'ne yapsak da çok olağandışı bir isim koysak' mı diyorlar ne bileyim:))yani kendilerini sıradan insanlardan o kadar üstün görüyorlar ki, o kadar Kaf dağında görüyorlar ki, koyacakları isimlerin de sıradan insanların koyduğu isimler olmamasını istiyorlar gibime geliyor (şimdi bunu okusalar itiraz ederler hemen ay yok biz kendimizi üstün görmüyoruz diye halbuki bal gibi öyle) kanıtlıyorum: Gülben Ergen denen vasat sesli ama bir şekilde ünlü olan oyuncu/şarkıcının çocuklarının isimleri: Ares, Atlas ötekini unuttum 3 çocuk olacaktı. Yani hepsi mitolojik Yunan tanrıları! Kızları olsa o da Athena filan olurdu zaar:)))yani bu kendilerini sanatçı sananlar Olimpos dağından inmiyorlar aşağı..

    YanıtlaSil
  8. Atlas ismi de güzelmiş aslında :)

    YanıtlaSil
  9. Deniz çok güzel isim bence ya. Deniz... Çocuğum olsa bu ismi vermek isterdim ben. Benim ismim Deniz olsun da isterdim çok.

    YanıtlaSil
  10. Çok degişik isimler var hakikaten ))
    İstanbul ismine bende çok taktım ya. Hayır o kızın yerine koydum kendimi bir de öyle utandım, şaşırdım degişik duygular içerisine girdim. Yazık valla kıza, isminden ne espriler çıkacak haberi yok :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..