Animasyon Filmleri Çocukluk Belirtisi Değildir!

Son zamanlarda artan animasyon çılgınlığı başlığımı destekler nitelikte. 12 yaşından sonra çocuklarda karşılaştığımız "Ayy sen hala çizgi film mi izliyorsun" soruları, "Büyüdüm artık, izlemem bundan sonra!" cevaplarını tetikliyor. Bu yüzdendir ki çocuklar çizgi dizilerden ve filmlerden uzaklaşıyor..

Çocukluğu, büyüme evresi ve hatta büyüklüğü çizgi filmlerle geçmiş olan bir insan olarak söylüyorum ki "İçinizdeki çocuğu asla öldürmeyin!" The Simpsons'larla, 402 no'lu sınıfın çocuklarıyla, Andy'nin Nesi Var ile hayatımızı neşelendirelim. Aşkı memnu izlemesinden çok daha iyidir çocuğun çizgi dizi izlemesi, buna inanın.

Peki ya şimdiki animasyon filmlere ne demeli? Ciddi manada en çok zevk aldığım filmlerin hepsi animasyon. O hayal dünyası, o çizgiler, yüzlerdeki tatlılık, şeker kızlar ve oğlanlar hepsi ama hepsi bir masalın içine çekip alan ilginç bir evren. "Avatar" filmi ile patlak veren ve hasılatı oldukça yüksek olan ciddi yapımlara ne demeli peki? Ve tabi günümüzün muhteşem dünyası 3d. Başta ağrı ve ciddi yorgunluk yaratmasına karşı gerçekçiliği ve çizgisiyle insanın istediği dünyaya çat diye çekip alabiliyor.

O halde size biraz da tavsiye filmler vereyim.

Shrek.. 


Ormandaki ufak dünyasında insanlardan ve diğer hayvanlardan uzak yaşayan yeşil kahramanımızın aşk dünyasına açılıp gidiyoruz. Fakat o ne güzel bir aşk öyle. Film o kadar tutuldu ki 4 bölüm çekildi şimdiye dek. Fakat "sonsuza dek mutlu" olan son filmi ile devamının gelmeyeceğinin mesajını da verdi. Devam etseydi, yine severek izlerdik kendisini. Büyük, hırçın ve kaba olan cüssesinin içindeki ufacık ve tatlı kalbine sizler de tav oluyorsunuz. İzlemedim derseniz, döverim!

Tavuklar Firarda..

Dönemin çocukları bu filmi izledikten sonra uzunca bir süre tavuk eti yememişlerdi. Baya etkileyici diye adlandırılan film, tavukların kendi aralarında bir dünyasının ve iletişiminin olduğunu o kadar tatlı dille anlatmış ki.. Kullanılan animasyon tekniği ise oldukça güzel. En azından benim en sevdiğim teknik. Tavukların en zekisi ise favorim,şu gözlüklü mühendis. İzlemediyseniz, lütfen izleyin.

Buz Devri..


Bayramların ve resmi tatillerin vazgeçilmez Tv filmi olmuş durumda. Global olarak tehlikesi altında olduğumuz küresel ısınmaya ve doğal olaylara göndermelerin olduğu film serisi 5 taneden oluşuyor. Zevkle izleyeceğinize eminim.

Oyuncak Hikayesi..

Canlanan oyuncakların konu aldığı ve benim ciddi manada korktuğum bir film. Tabi Chucky ile büyüdüğümden olabilir. Çocuklarınıza Chucky'yi izletmeden önce oyuncak hikayesini izletin ki, oyuncakları ile arası iyi olsun. Onları sağa sola atıp durmasın.

Tim Burton-Ölü Gelin

Tim Burton'dan bahsetmesek ayıp olurdu değil mi? Bir müzikal ile karşımıza çıkan Ölü gelinin muhteşem bir hikayesi var. İzleyenler bilirler, bir ayrıntı yakaladım. Filmde ölümden sonraki hayat ele alınmış biraz. Hayatında iyilikler yapan insanların ölüler tarafından karşılanması ile, kötülükler yapan insanın karşılanması acı bir şekilde gözler önüne sermiş. Olabildiğince ölü-mezar ve müzik arasında geçiş yapan filmin, düet parçası gözdemdir. Ölü gelin ise bir çok yerde kullanılan karakter. Arada gözünün yerinden fışkırıp içinden kurt çıkması ise mide bulantı sebebi.

İntihar Dükkanı

Madem müzikal dedi, imdb de puanı oldukça yüksek olan intihar dükkanından bahsetmesek olmayacak. Hikayesi oldukça aykırı ve saçma. Bir insan intihar edecek olsa buna tonlarca para verip, yasal olarak satılan bir yerden , buna neden olacak maddeler satın almaz. İntihar dükkanı olan adamın güler yüzlü bir çocuğunun olması ile dünyasının değişmesini ele alan filmden ciddi manada sıkıldım. İsmi dikkatinizi çekip, imdb puanına aldanmayın diye ele aldım. 5.9 etmez o film.

Çılgın Hırsız..

Haydi gelin ay'ı çalalım. Anne ben ay'ı çalıcam diyen ufaklığın annesinin umarsızlığı üzerine hırsızlık yaparak geçimini sağlaması çok eğlenceli bir dille anlatılmış. 3 tatlı kızla tanışmak durumunda kalan hırsızın o dakkadan sonra değişen hayatını heyecanla izliyorsunuz. Çoluk-çocuk sıkılmadan izlenilebilecek bir film.

Karmakarışık..

Rapunzelvari bir aşk filmi diyebiliriz buna. Fakat çok daha eğlenceli ve ana karakterler çok daha tatlı. Erkeğimiz bir prens değil, hırsız işin ilginç yanı. Çok şirin karakterlerin olduğu filmi tek solukta izleyeceğinize eminim.

Ruhların Kaçışı..

Yine imdb puanına aldanıp izlediğim filmlerden bir tanesi. İsmine de bakarak çok büyük hayaller kurduğum film beni tek kelime ile hayal kırıklığına uğrattı. Bir çok mesajı barındıran filmi izlerken çok sıkıldım. Dikkatli ve temkinli izlerseniz, bahsettiğim mesajlara maruz kalacaksınızdır fakat zamanımı eğlenceli geçireyim diyorsanız izlemenizi tavsiye etmem. Özellikle çok yiyen anne ve babanın domuza dönüşme sahnesi ekseriyetle çok itici.

Baykuş Krallığı Efsanesi..

Baykuşları severim. Baykuşları bu filmi izleyen herkesler sever. İyilerle kötülerin çatışması, kötülerin ne kadar kötü bir hayatının olduğunu çocuklarınıza öğretmek istiyorsanız, bu filmi izletin derim! Hatta siz de izleyin. mümkünse sinemada izleyin. Süper efektleri olan filmde özellikle uçma sahneleri çok güzel yerleştirilmiş.

Daha çok yazasım var fakat bu kadar yeterli sanırım. Yazmadan geçemeyeceğim ve yazmadığım için ciddi manada dayak tehlikesi bulunan filmleri de sayayım o halde. Arı filmi ile arıların dünyasına girebilir. Yhe Nightmare Before Christmas ile bir müzikal zevkine varabilir, Arabalar ile arabaları dillendirebilir, Bolt ile bir köpeğin kahramanlığına şahit olabilir, Neşeli Ayaklar ile penguenlerin ilginç yürüyüşlerini görebilir, Beowolf-ölümsüz avcı ile savaş dünyasına göz atabilirsiniz.

İyi bir animasyon severim derseniz ve listemde eksik gördüğünüz filmler varsa lütfen ekleyin. İzlemekten zevk duyacağım. Bol çizgili ve eğlenceli günler dilerim o halde!

Orjinal yazım için buyrun: http://www.sinefesto.com/animasyon-filmleri-cocukluk-belirtisi-degildir.html

Yorumlar

  1. Animasyon filmlere bayılıyorum. Erkek arkadaşımla izlemekten en zevk aldığımız türdür. Her seferinde gülmekten kırılır ve filmin serisi varsa devamını mutlaka izleriz. Ejderhanı nasıl eğitirsini de izlemediysen ben tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  2. kesinlikleeeee :)
    Up ve Wall-e yi yazmamışsın :(

    http://pamukprensesvecuceleri.blogspot.com/2013/03/haftann-onerileri3en-guzel-cizgifilmler.html

    YanıtlaSil
  3. bazen hangi ruh haline bürünüyorum bilmiyorum ama sabahlara kadar pokemon izliyorum :P

    YanıtlaSil
  4. animasyon izlemek bana çok zevk verir önerilerinden bazılarını izlememiştim izleyeceğim

    YanıtlaSil
  5. Animasyon sever biriyim, hatta çocuk ruhumu pamuklara sarıp saklamak dileğindeyim. Üstelik listene eklemek istediğim filmler de var, ne kadar güzel bir yorumcuyum değil mi? ;)

    Chicken Run'da kullanılan yönteme sanırım stop-motion diyorlar. Örnek ve tavsiye olarak Coraline'ı verebilirim. Bir de direk yetişkinlere yönelik Mary and Max var. Güzel ama kasvetli.

    Animasyon olarak da tavsiye edebileceğim bir kaç film var: Kung-fu Panda 1 ve 2, Up, Wall-e, How to Train Your Dragon, Brave, Wreck-it Ralph, The Incredibles, Ratatouille, Monsters Inc.

    Şimdiden iyi seyirler :)

    YanıtlaSil
  6. Animasyon sever biriyim, hatta çocuk ruhumu pamuklara sarıp saklamak dileğindeyim. Üstelik listene eklemek istediğim filmler de var, ne kadar güzel bir yorumcuyum değil mi? ;)

    Chicken Run'da kullanılan yönteme sanırım stop-motion diyorlar. Örnek ve tavsiye olarak Coraline'ı verebilirim. Bir de direk yetişkinlere yönelik Mary and Max var. Güzel ama kasvetli.

    Animasyon olarak da tavsiye edebileceğim bir kaç film var: Kung-fu Panda 1 ve 2, Up, Wall-e, How to Train Your Dragon, Brave, Wreck-it Ralph, The Incredibles, Ratatouille, Monsters Inc.

    Şimdiden iyi seyirler :)

    YanıtlaSil
  7. çok teşekkür ederim, çok güzel yorumcularsınız :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..