Resmim yok artık.!

Bahsettiğim şey "entre les trous de la memoire-Dominique Appia" 


Bu en sevdiğim, hatta tek sevdiğim tablo sayın izleyici. Karşısında saatlerce oturup, düşünebilirim. Her baktığımda ruh halime göre başka bir ayrıntısında kaybolurum. Her seferinde O'nu ilk gördüğümde içimde var olan o gereksiz korkuyu anımsarım. Farklıdır O benim için. Çocukluğumdaki o gizli kalmış tüm korkularımın yansımasıdır.

Geçenlerde kardeşimle yolda geçerken bir yerde görmüş, vurulmuş, sonra satın alıp, elimizde koskoca tabloyla eve dönmüştük. Yatağım tam karşısındaki duvara astım kendisini. Zira her gece uyumadan önce O'na bakıp, düşüncelere dalmak, hatta çoğunlukla bu yüzden ışık açık uyumak güzeldi. Taa ki, geçenlerde elime geçen bir kitapta okuduğum cümlelere kadar. Buyrunuz aynen yazıyorum:

"Bu resimleri yapanlar, ahiret gününde azaba duçar bırakılacaklar ve onlara 'Haydi, bu yaptıklarınıza şimdi hayat verin bakalım!' denilecek. İçinde bu türlü resimler olan eve melekler girmez" Hz Muhammed (s.a.v)    [Müslim Libas 87(2107,NEesai,zinnet 111. Buhari Libas 95(5616),Müslim Libas 96 (2107) ]

Benim takıldığım nokta oraya meleklerin girmeyeceği. Sonra konuyu az daha araştırayım dedim. Az bir araştırma ile, suretlerin bulunduğu resimleri duvarlarda bulundurmanın mekruh olduğunu öğrendim. Siz de araştırın lütfen. Bana yetti..

Geçenlerde eve gelen arkadaşlardan bir tanesi de resme takılıp, "Kızım bu ruhlar gece çıkıp burdan dolaşsa falan , sen yine de korkmazsın" demişti. Hatta arkamı döner, uyurmuşum. Bilmem doğru mu ama ben hala o resmi seviyorum. Şimdi pc'mde arka planda. Telefonumda. Sıkılınca açıp bakıyorum. O kadar. 

Yorumlar

  1. babam da astırmaz bize. Ama bence ayrım noktası puta tapar gibi tapmamak. Hadiscilere göre ne derece doğru bilmiyorm ama meleklerin girmediğini biliyordum.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba.Salvador Dali'nin bu resmini ben de severim. Dediğiniz gibi bir çok detayda başka başka şeyler anlatmış.
    Evde resim bulundurma/bulundurmama konusunda ben farklı düşünüyorum. Şüphesiz ki biz tek yaratıcı olan Allah'a inandığımızdan ve bundan kuşkumuz olmadığından bu gibi yanılgılara düşmeyeceğimizden, çizilenleri tapma derecesinde yüceltmeyeceğimizden dolayıdır ki bence hiç bir sakıncası yok. Cehalet zamanlarında insanlar yanılgıya düştüğü için putlara taptıkları için onlara dair yorumlar elbette vardır. Madem öyle fotoğraf çekilmek,onu evde asmak da günah sayılmalı ki, en basiti herkesin evinde kendi düğün fotoğrafı asılıdır. Hacılarımız artık kutsal topraklarda çekildikleri kareleri sosyal ağlarda da evlerinde de boy boy paylaşmaktadır. Ben demiyorum ki, dinden çıkaracak, şüpheye düşürecek, insanın aklını çelicek resimler asılabilir. Ama gerçekten sanat anlamında yapılan, düşündüren, insanın ufkunu açan, güzel duygular uyandıran, tebessüm ettiren resimleri duvarlarımızda asmamızda sakınca görmüyorum. Kaldı ki ha masa üstünde ha telefonda ha duvarda ne fark eder. Ayrıca dinimizde ameller niyetlere göre değil midir? iyi niyetle yapılan hiç bir işde şüpheye düşmeyiniz.
    Bu arada Salvador Dali'nin 23 Aralık'da başlayan 27 Ocak'a kadar Tophane-i Amire Kültür Merkezi'ndeki sergisini gezmenizi tavsiye ederim. Bu resmi orjinalinden görme fırsatını kaçırmayın derim. Ben 3-4 yıl önce sergi Sabancı Müzesi'ndeyken gezmiş ve bayılmıştım.müzeyle iletişim için 0212 252 16 00 numarasını kullanabilirsiniz
    Çok uzun yazdım, kusurabakmayın, ama fikrimi söylemeden edemedim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. @Firari yolculuk, bilmiyorum ya. İçime düşen şüphe beni rahatsız etti maalesef :/

    @Ayşen Ilgın, tablo Dominique Appia'nın bir tablosu. Sanırım aynı etkiyle yaptıklarından hep salvador ile karıştırılıyo :( Oraya gittik fotoğraf çekmek için. Gerçekten çok da güzeldi :)

    Konuya gelecek olursak, ben de hadisin ilk kısmını sizin gibi tapınma amacı olanlara söylenmiş olduğunu düşündüm. Fakat eve melek girmemesi, ya da bulunduğu ortama melek girmemesine takıldım :( Tabii araştırın siz de mutlaka :)

    YanıtlaSil
  4. Your blog is great I like, I wait for your arrival on my blog http://skrtu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. @Hayal Meyal bu resmi hep Salvador Dali'nin sanıyordum,çok şaşırdım şimdi. Eve kesinlikle tarzları aynı. Dominique Appia'yı araştırayım biraz;)
    Ben özellikle de Meleklerle Yaşamak kitabını okuduktan sonra meleklerle iletişime geçme eylemini gün içinde çok sık yapıyorum. Her zamanda yardımcı oluyorlar bana. Okumadıysanız tavsiye ederim. Gelin görün ki, evimin duvarları resimlerle dolu. bir kısmını bloğumda da paylaştığım kendi yaptığım bu resmler de evimde, boy boy düğün fotoğraflarımda. Ama şükür ki meleklerimi de hep yanımda hissediyorum. İnanç ve bakış açısı sanırım. Resimlere buradan ulaşabilirsiniz;) Sevgiyle kalın http://aysenilgin.blogspot.com/search/label/RES%C4%B0MLER%C4%B0M%20VAR%20BEN%C4%B0M

    YanıtlaSil
  6. Bizim evde bırak tabloyu bir tane çeçeveli fotograf yok.

    Eve kimin girip kimin çıktığı belli değil :D

    YanıtlaSil
  7. @Ayşen,geliyorum hemen bilogunuza fotolara bakmaya :)

    @adsız, o nasıl oluyo :D

    YanıtlaSil
  8. Giren çıkanın haddi hesabı yok. Hayır mı şer mi bilinmez.

    Fotograf çerçevesi ve tablo yok.

    kısaca bu işler öyle tablo ile çerçeve resim ile oolmuyor.

    Ona bakılırsa ayna ve fotograf çerçevesi olan yerlerde de namaz kılarken üzerini örteriz.

    Melekte haklı tablo olan ve olmayan yere gelmekte.

    YanıtlaSil
  9. Hayal Meyalim ben de benzer konuyu geçenlerde araştırdım niyetim seneye yalnız eve çıktığımda hem koruyacak hem arkadaş olacak bir labrador köpek almaktı. Çok akıllı hayvanlar ve hayvan beslemek küçükten beri içimde uktedir annem hiç izin vermedi :( Böyle olunca araştırdım biraz köpek olan eve melekler girmez, peygamber efendimizin de mekkeye yada medineye girdiğinde tüm köpekleri öldürttüğüne daire hadisleri okuyunca vaz geçtim gibi oldu :( aslında hala çok istiyorum ama bekçi köpeği polis köpeği gibi köpekler haricinde evde beslemek caiz değil diye okuyunca benim de içimde şüphe oluştu ben de ekranıma koydum köpek yavrularını :)

    Gerçekten ya hadislerin hangi açıdan yorumlandığını bir anlayabilsek ne iyi olurdu...

    Ve seni özledim :)

    YanıtlaSil
  10. Ayyy canım benim :)) Ben de seni özledim kiii. Nerelerdesin sen bakim!
    Köpek konusunda ölüyorum, ölüyuorum.. Geçenlerde sokakta buldum bi tane. Kar yağınca donmuş sokakta hayvan. Alıp eve getiriyim dedim, annem asla olmaz! dedi. Köpeğin girdiği evi kırklamak lazımmış. Ben de o konuyu araştırdığımda bir çok hastalığı barındırdığını ve insana çabuk bulaştığını öğrendim. Geçenlerde gazetede Amerika'daki bi kadının köpekten bulaşan hastalıkla öldüğünü okudum. Her işte bir hayır vardır dedim. Bahçeli evim olursa, alıcam. Fakat apartman dairesinde zaten eziyet köpeğe :( Ama kedi alabiliriz bak ;) Aynı eve mi çıksak ^^

    YanıtlaSil
  11. Evet ama aşılarını vs zamanında yaptırdıktan dikkat ettikten sonra bi sorun olmaz bence. Zaten eğitmesi oldukça kolay olan cinsler var ve eve tuvaletini yapmıyorlar. kırklamak ne demek bilmiyorum ama köpeğin yaladığı kap 9 kere yıkanmadan temizlenmez diyenler var. ben de bahçe katı ev bakıyorum bakalım bulabilcek miyim seneye kadar :( ya bide köpek bi güvence en azından hırsıza karşı kız başına eve çıkanlara da dini konuyu kafama takıyorum :(
    kedi beni kouyamaz anca kucağımda uyur :D

    YanıtlaSil
  12. sen neden ayrı eve çıkıyosun ki :/ eklesene beni gmail den konuşalım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..