Haram ile Helal Arasında

Merhaba dostlar. Şu aşağıda paylaşacağım yazıyı yolladı geçen arkadaş. Okur okumaz esnafları düşündüm. Hani mağazalarının camına "KAPATIYORUZ" veya "ZARARINA SATIŞLAR" yazan esnafları.. O mağazalara asla girmedim. Bazen indirimleri beni cezbedip kapısından içeri ayağımı attığım an içim rahatsız oluyordu. Haram ve helal arasındaki farkı algılayamıyorsanız, kalbinize sorun demişti çok bilen biri. Çünkü eğer kalbiniz rahat değilse, o yaptığınız haramdır sizin için diye eklemişti. Belki dinen haram değildi , bunu bilemezdim fakat mecazen haram oluyordu gerçekten. Ne yaşadığımdan zevk alıyordum, ne de yaptığımdan. O mağazalardan alış veriş yaptığımda adamın acısının üzerinde dans ediyormuşum hissi oluşurdu içimde. Canı acıyordu, ekmek teknesini kapatıyordu ve ben tekne batmadan yaklaştığım botumla içinden malzemeleri alıp gidiyordum.. Ya da en azından öyle hissediyordum.. Neyse, olayı bir bilen daha iyi anlatır size. İşte ilgili yazı: 
               
 
Şimdi, “Ne demek istiyorsun?” diyeceksiniz. Şunu demek istiyorum: “Aslolan, hakkın eda edilmesi olmalıdır; aslolan helalleşmek olmalıdır, helalleşmek olmalıydı. Helalleşmek,  mahkemede dava  kazanmaktan  daha  üstün olmalıydı; çünkü her yasal hak, helâl değildir ve olamaz.
Suruç ile Kobani’nin arasında çizgi çekmek, Birinci Dünya Savaşı galiplerinin yasal/kılıç hakkıdır belki; ama helâl değildir. 
Keza, iflas eden kardeşinizin haraç-mezat satışa çıkarılan evini satın almanız  yasal hakkınız olabilir; ama helâl değildir.
İmar ruhsatı olan bir müteahhid,  şehrin ufkuna tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur; ama yaptığı iş, helal değildir.
Yeni ve çok daha ucuz  bir enerji  türünün pazara/piyasaya girmesini önlemek üzere üretim haklarını satın alıp sümen altı eden bir petrol şirketi de, yasal olarak suçsuzdur; ama yaptığı iş, helal değildir.
Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin hamuruna  kanserojen madde katan  gıda üreticisi, formülü ambalajın üstünde yazdığı sürece suçsuzdur; ama helal değildir.
Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları  evinden izliyorsa, suçsuz sayılacaktır; ama helal değildir. 
Şimdi buradan, şöyle bir öngörüde bulunuyorum: 21.yüzyılın en yaman toplumsal projesi;  “helâl olanı,  yasal olanla örtüştürmek olsa gerektir.” Kadim değerlerle rabıtası zedelenen özgürlüklerin şerden yana bükülmelerini önlemenin yollarını bulmak zorundayız. Yasaların tanıdığı haklardan insanlık veya Allah adına feragat etmenin garipsenmeyeceği bir yeni düzen, dünya yaratmak zorundayız.
Tarihin bize öğrettiği bir şey var: İster en mükemmel yönetim sistemini, ister ekonomik kalkınmayı  gerçekleştirmiş olsun; bir medeniyetin sevgi ve nefs terbiyesi dumura uğramış,  manevi enerjisi tükenmişse;  o medeniyeti  ne  Birleşmiş Milletlerin tüzüğü,  ne Helsinki beyannamesi,  ne  AIHM mevzuatı, ne de en üstün silâhlar kurtarabilir.
 (3 Aralık 2014) -Alev Alatlı

Yorumlar

  1. Çok güzel bir post yayınlamışsınız tebrik ederim. Helal haram kavramı bir müslümanın en çok dikkat edeceği husustur. Yasalar helal haram kavramıan göre çıkmıyor malesef. Ayrıca seküler sistemin böyle bir derdi de yok. Yasalar ner zaman köşelidir. Bazılarına bu göşe acıtır. Bu köşelerin giderilmesi yasaya göre değil de insanın taşıdığı vicdanla giderilir. Peygamber efendimiz şüphe duyduğunuz şeyden kaçınmalısınız diyor. İnanç en büyük terazidir. Fakat bu teraziyi tutacak el de vicdanlı olması gerekir.

    YanıtlaSil
  2. Zararına satış yapan esnaf aslında zararın neresinden dönersem kârdır demektedir, zarar süresini kısaltmaya çalışmaktadır, bu sebepten o tür işletmelerde alışveriş yapmak ultra caizdir, iflas eden tüccara yardım etmek elzemdir bence, naçizâne...(:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdi tabi işi şakaya vurdular, fazla satış oluyor diye böyle şeyler yapıyorlar ama gerçekten batan geminin mallarından hoşlanmıyorum ben

      Sil
  3. Önemli olan fiyatın ürün ile uyumu Hoca'M veya ürünün cebimize kâr olarak yansıması, iflas ettiğini beyân eden işletmecinin düşünceleri bizi bağlamamalı bence, bu arada yeniyılınız mübarek olsun Hoca'M...(:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, sizinde mübarek olsun efenim.

      tüh unutmuşum terazi burcunu :D

      Sil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..