Allah Utandırmasın Kardeş

Sağol dostum sağol. Peki ama neden?


Sizler de karşılaşıyor musunuz bilmiyorum ama nişanlanan, sözlenen veya evlenen insanlar fotoğraflarını paylaştıklarında bu yorumu alıyorlar "Allah utandırmasın".

Kızcağız evlenmiş, en özel günü ile alakalı bir fotoğraf paylaşmış. O gün olabildiğince heyecanlı ve güzel geçmiş. Aklına kötü bir şey getirmeyen, getirmek istemeyen, hayatla alakalı tüm olumsuzlukları arkasına atan kız, yeni bir hayata merhaba demeye karar vermiş. Karşılıklı sevmişler birbirlerini falan. 

Sonra garip niyetlinin biri gelip "Allah utandırmasın kardeş" demiş. Çok yerde karşılaştım, bu yüzden çokça düşünme fırsatı buldum. O dönemlerime döndüm, bana kimse dememişti. Fakat şimdilerde herkesin ağzındaydı bu laf. Peki ama ne demekti?

- Meal 1: Hani ilk gün var ya, heh o mevzu işte, Allah utandırmasın kardeş. 

- Meal 2: İyi geçinin, birbirinize iyi davranın ki, ayrılma gibi bir durum olmasın. Ay çok utanç verici bir durum bu çünkü. O yüzden Allah utandırmasın kardeş.

- Meal 3 : Ailelerinize de iyi davranın, saygıda kusur etmeyin, kimseye saygısızlık yapmayın ki Allah utandırmasın kardeş.

- Meal 4 : Çoluğa çocuğa karışırsanız da, iyi evlatlar yetiştirin ki, Allah utandırmasın kardeş.

-Meal 5: Umarım sonunda iyi işler başarırsın, Allah utandırmasın kardeş.

Bu cümleyi kuranlardan aldığım cevaplar bunlar sayın seyirci. Yani onlar bu niyetlerle söylüyorlarmış. Fakat niyet okuma makinem olmadığı için ben ilk iki meali baz alarak okuyorum cümlenizi. Ne kadar iyi niyet olarak yazsanız da bence tamamen kötü niyetli veya kötü niyetlerinin iyi niyetle cilası bir durum söz konusu. Kötülükleri düşünüp "inş öyle olmaz" canım demek gerçekten çok saçma. 

Allah mutluluğunuzu daim etsin, Allah yuvanızdan huzuru eksik kılmasın, Allah bi yastıkta kocatsın, Allah hayırlara vesile etsin gibi sözler varken, uzak durmanız gereken kelime Allah utandırmasın kardeş. En azından benden uzak dursun, isteyen yine kullansın.

Yorumlar

  1. bu detaylara takılmak için felsefe okumak gerekmiyor ama bu detaylara takılmış olmanız felsefe okumaya aday olduğunuzu gösteriyor. neydim ne oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdilerde 20 yıllık öğrenciliğimin sonuna geldiğim için depresyondayım. Yemedim içmedim, oturdum, hangi bölümü okusam şimdi diye düşündüm. Aklıma ilk felsefe geldi. Daha henüz bugün arkadaşlarımla paylaştım fikrimi. Hepsi destekledi. Yorumu görünce, direkt bugün bir yerlerde kulak misafiri miydğiniz diye de düşünmedim değil hani :)

      Sil
    2. Yok yakınlarınızda değildim :) sözlükte "bugünkü blog yazım" başlığındaki tüm yazıları okuma kararı aldım. En baslarda da sizin yazınız vardı "neydim ne oldum" sanırım. Orada İçinizde bir ukde kaldığını fark ettim. Bu yazıda da merak alanınızın biraz daha gelişirse felsefe ile ortusebilecegini gördüm. Yorumum buna dayaniyor. Ama kulak misafiri olmuş olmayı da çok isterdim. :) esenlikler diliyorum.

      Sil
    3. çok teşekkür ediyorum o halde :)

      Sil
  2. Bana da çok cins gelen cümlelerden bir tanesi. Hele hele insanların mutlu olduğu günlerde neden bu cümle seçilir anlamış değilim. Her ne kadar iyi niyetli söylenildiğini düşünsem de bir yandan da art niyet aramıyor değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle, artık ben iyi niyet göremez oldum sanırım :(

      Sil
  3. Vay utanmazlar. Böyle temenni mi olur ? Bu bir temenni değil fantezi.

    YanıtlaSil
  4. Birilerine iyi dilekleri sunarken pozitif cümleler kurmak gerekiyor bence. Böyle negatif cümleleri hiç sevmiyorum direk insana negatif etki yapıyorlar. O nasıl bir temenni zaten yaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de pozitifler varken pozitifler kullanılmalı. neden önce negatif akla getirilsin ki böyle güzel günlerde :(

      Sil
  5. Genel olarak 2. mealden kullanıldığını gördüm ben, daha az olarak da 3.

    Bizde meslek itibariyle ilk atanığımız gün müdürümüzün demesi üzerine adet oldu. "Artık mesleğinizle evlesiniz siz" dediler, şimdi dondurma yemeğe giderken bile Allah utandırmasın kardeş diyor öyle yolculuyoruz birbirimizi :D Çünkü bizim başarısızlığımızın en hafif sonucu can kaybı :D Ölürsek sorun yok ama yaşarsak sıkıntı büyük, soruşturmasıdır, açığıdır, şusudur busudur, "herkes öldü sen niye ölmedin"idir :D :D :D

    Öyle değil mi ama aşktan öle bite evleniliyor sonra cicim ayları biter bitmez, "mıçım" ayları başlıyor, bu bir utanç bence. Sanki daha dün saçının teline titrediğin kadın/erkek değil şu an aldattığın veya aldandığın. Sonra çocuk yapması, doğurması kolay, fareler bile yapıyor o kadarını, önemli olan adam akıllı büyütmek. Onu hakkıyla yapabilen kim? O kadar daoğurup bakıp büyütüp de adam edememek bir utanç değil mi şimdi?

    Düşündüm de, boşver "Allah utandırmasın" iyidir iyi, duadır o, duanın iyisi kötüsü olmaz :D Siz şükredin eskiden kedinin bacağını ayırırlardı, şimdi en azından dua ediyorlar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim değerli yorumun için syrano, uzun zamandır görmemiştik seni :)

      Sil
    2. Hiç bakmazsam günde iki kez bakıyorum da fırsat bulamıyorum eskisi gibi uzun uzadıya okumaya yazmaya yorumlamaya :) Sadık bir takipçinim, bil yani :)

      Sil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..