Modern Kölelik Nedir?



her sabah işe gitmek için erkenden kalkıp, karanlıkla yola çıkıp, tüm gün onun bunun isteklerini yapıp, söyledikleri alçaltıcı şeyleri kulak ardı edip, arkadaşların kuyu kazıp üstünüze basarak kademe atlamasına seyirci kalıp, hem ruhen hem de bedenen çöküp, karanlıkla eve dönmektir. karşılığında kazandığınız para denen madde ile ertesi gün işe gittiğinizde veya arkadaşlarınızla buluştuğunuzda giyinmek için kıyafetler almak, en lüks restaurantlarda yemek yiyebilmek için tekrar çalışmak zorunda kalmanızdır. 


sistemin bir getirisi olan para kazanma olayı değildir aslında modern kölelik. kazandığınız parayı harcadığınız yerler, aldığınız hiç giymediğiniz elbiseler, yemek yediğiniz mekanlar, kullanmadığınız ev eşyalarıdır modern köleliğinizin en büyük göstergesi. 5 yaşında okula başlayan çocuğun 20 yıl boyunca okul sıralarında en güzel zamanlarını geçirip, hep daha iyi bir işte çalışıp, daha çok paralar kazanması üzerine kurgulanan bir hayattır modern kölelik. üretmeye izin vermez, tüketmeye yönlendirir. hepimizin içinde bulunduğu bir güruhtur.

walk free wakfı yayınladığı bir raporda modern köleliği "bir kişinin sömürü amacıyla bedeni üzerindeki ve çalışıp çalışmama kararı hakkındaki özgürlüğünün elinden alması" şeklinde tanımlamaktadır. sanırım üst paragraflarda anlattığımdan pek bir farkı yok.

neden para kazanmak zorunda olalım? öğrenmek istemeyen milyonlarca insanı neden öğrenmeye zorunlu kılalım? üretmek isteyen insanları istemedikleri işler peşinde neden koşturtalım? çünkü modern kölelik bunu emrediyor. yalnızca kapitalizme hizmet etmemizi.. 

kadınların belli standartlarda olması, erkeklerin de onları kullanan tipler olmasını istiyor. dinlerde kadınların en çok ezildiği söylenirken, kapitalizt sistemde erkeğin istediği standartlara girmek isteyen kadınlar hem fizyolojik hem de psikolojik olarak kendilerini mahvediyorlar. daha bugün şişman olduğu için 18 yaşında intihar eden bir kadının haberini okuduk gazetelerde. çünkü sistemin istediği vücut ölçülerinde değildi, sistemin emrettiği yemekleri gereğinden fazla yemişti. 

neresine dokunursanız elinizde kalacak bir konu bu. şu an yapmak istemediğiniz her neyi yapıyorsanız bilin ki modern köleliğin bir eserini gerçekleştiriyorsunuz. ne kadar inkar ederseniz edin, hepimiz günümüzün kölesiyiz. evet, belki alınıp satılmıyoruz ama günümüzün en güzel zamanlarını birilerine para karşılığı satıyoruz. kendimiz bu yolu seçtiğimizden olacak ki adına da modern kölelik diyoruz. köleliğin modernleşmiş hali ha? hadi geçmiş olsun.

Yorumlar

  1. Kaleminize sağlık, günlük yaşamımız ne kadar da rutin hâle gelmiş değil mi?
    Aynı günlere uyanmak ve gece yatağa girdiğimizde elde var sıfır... Garip bir döngüyü yaşıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle. korku filminde gibiyiz. birileri bir şeyleri satın almamızı söylüyor, alıyoruz. thurman showdan pek bir farkımız yok

      Sil
  2. Bu aralar benim de üzerinde düşündüğüm bir konu bu.Her gün işe giderken tüm günümün öldüğünü düşünüyorum bazen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle ölüp gidiyor ve en güzel zamanlarımızı iş yerlerinde başkaların işlerini yaparken kaybediyoruz :(

      Sil
  3. çok haklısın yaaa. bi de insanlar para kazansın mutlu olsun diye çalışıyoz valla.

    YanıtlaSil
  4. İşte tam da bu gerekçelerle network marketig sistemi doğmuş. Başarabilirseniz istediğiniz kişilerle istediğiniz zaman çalışıp geçiminizi sağlayabilirsiniz. Hayır bu da olmaz diyorsanız bir dağ köyüne gidip kendin yetiştir kendin ye tarzı yaşamalısınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle tam benlik yaşam tarzı. hemen araştırmalıyım

      Sil
  5. "Günümüzün en güzel zamanlarını birilerine satıyoruz."
    Uzun zamandır düşündüğüm şey bu işte... Harika anlattınız, kaleminize sağlık!..

    YanıtlaSil
  6. Yarama parmak bastın, tuz bastın, kürekle vurdun..
    Ev kedisi olmak istiyorum gereğini arz ederim.

    YanıtlaSil
  7. off off:(( en dertli olduğum konu. Yemin ederim hep bunu düşünüyorum. Bize zorla bir şeyler yaptırıyorlar. Bu yaşadığımızın neresi insan doğasıyla uyumlu? İnsan bir robot değildir! Sabah kalk, işe git, koştur, eve gel, uyu, sabah kalk işe git... Bizden beklenen ne çok şey var! Bunu biz mi seçtik? Hayır. Bari en azından sevdiğim işi yapabilmek içi çırpınıyorum. İnşallah bir gün başaracağım. Bu konuyla ilgili bir öykü de yazmayı planlıyordum şu sıralar. Modern kölelik.. Ben yeniyim bu arada:) Sizi de yeni gördüm. İlk dikkatimi çeken yazınız da bu oldu:) Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..