Freelance Çalışmak

Freelance serbest çalışmak anlamına gelmektedir. İngilizce'den çevirmek istediğimizde direkt karşılığı ise "bağımsız savaşçı" dır. Çok havalı ve kolaymış gibi gözükse de işin aslı hiç de öyle değildir.

Tek başınıza bir çok işi bir arada yapmanız gerekir. genelde tasarımcılar freelance çalışmayı sever. tasarımcı ruhu özgürlük istediğinden olsa gerektir. kendimden biliyorumdur. fakat gelin görün ki, bir yerde çalışmadığınızdan asla sizi çalışan sıfatına sokmazlar. "ne iş yapıyorsun" derler. "freelance, evden çalışıyorum" dersiniz. "hmm, o da iyi." derler. hani karşınızdaki insana x bir şirkette çaycılık yapıyorum deseniz daha çok memnun olacaktır. fakat yaptığınız işe asla inanmaz. çünkü evdesinizdir.  ne kadar kaçarsanız kaçın "ev hanımı" sıfatına sahip olursunuz. evde oturup popo büyütüyorsunuzdur

sosyal güvenliği isteğe bağlı yapmadıkça, rüyanızda görürsünüz. nasıl olsa evdesinizdir diye misafiriniz eksik olmaz, bir sürü plana dahil olmak zorunda kalırsınız. "işim var" deseniz, "amaaan ne işin var ki" diye aşağılanan bir çalışma planına sahip olursunuz. asla saygı görmezsiniz. fakat bazen bir ayda kazanılan parayı (asgari ücret) siz bir işte kazanırsınız. Fakat asla o bir ay çalışan insanın gördüğü değeri görmezsiniz, ne de olsa evde yata yata çalışırsınız (!)

peki gerçekten öyle midir? evde yata yata mı çalışırsınız? aksine, iki yakanız bir araya gelmeden çalışırsınız. evde zaten işe yoğunlaşmak zorken, bir de bir sürü ev işi daha sizi beklemektedir. dur şunu yapayım, hadi bunu da yapayım derken akşamı edersiniz. bu yüzden freelance çalışanlar genellikle gece çalışır. çünkü gece yapılacak bir iş kalmamıştır, etrafta sizi rahatsız edecek dış etkenler yoktur, sokak daha sessizdir..

İşlerinizi son ana kadar yetiştiremediğiniz fark edersiniz. zorla da olsa ulaştırırsınız fakat genelde müşteri de belli bir şirketiniz olmadığı için sizi pek ciddiye almaz. bir sürü işini de yaptırmayı dener. nasıl olsa elinde tutmak istediğinizi düşünür. gerekli, gereksiz bir sürü işi yapar; evinize de davet edemediğinizden tüm işlerinizi mail üzerinden veya telefon üzerinden halletmeye çalışırsınız. bazen saatlerce insanlara laf anlatmaya uğraşırsınız. bunun sebebi müşteri veya siz değil; yüz yüze görüşme imkanınız olmadığından tasarımı bir türlü istediğiniz şekilde anlatamamanızdır.

son olarak evin rahatlığı evet hiç bir yerde yoktur, evet. trafikten uzaksınızdır. ya da sizi ezmeye çalışan, üstünüze basıp basamak atlamaya çalışan, arkanızdan dedikodunuzu yapan iş arkadaşlarınız da yoktur. arkadaşlarınız ne zaman isterse onlarla buluşabilir, kendi izninizi kendiniz oluşturabilir, canınız isterse çalışır, canınız istemezse çalışmazsınız.

diyeceğim o ki ben freelance çalışan olarak oldukça mutluyum. karışanım, görüşenim yok. tek muhattabım müşteriler. millet ne derse desin, isterse adam yerine koymamaya devam etsin ben kazandığım paradan da, yaptığım işten de çok memnunum. bu kadar para yeter deyip, bütün bir ay çalışmayıp takıldığım zamanlar da oluyor. zamanımı satmıyorum kimseye, işimi satıyorum. sanırım en güzeli de bu. siz de kendinize iyi bakın ve sevdiğiniz işi yapın.

Yorumlar

  1. Her zaman iş bulamasak da ara ara yaptığım bir iş bu arada link ayarlamanızda sıkıntı var Büşra Hanım linkte i harfi çıkmamış kalıcı bağlantılardan kontrol edin bir sonraki yazılarda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, onu hep atlıyorum maaelsef. bir türlü aklıma gelmiyo :( yazar yazmaz yayınlama gibi kötü bir huyum var :(

      Sil
  2. Yapmayı iştediğim iştir efendim, çok güzel anlatmışsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, darısı başınıza o halde inşallah :)

      Sil
  3. Hayalimdeki meslek vallahi :) ama bazen bu işin normal işlerden daha zorlayıcı olduğunu düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen zor olsa da genel anlamda güzel :) iş bulma konusu biraz sıkıntı sadece :)

      Sil
  4. Teolojiye uygun bir yaşam şekli, böylece tevekküle daha çok zaman ayırabilirsiniz, ayrıca ekosisteme de faideli bir yaşam standardı, evinizde çıkmadığınızda dışarıdaki rekabetçi, yabanî, vahşi ortama da çok maruz kalmamış olursunuz...(:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru bir tespit. tam olarak yazımın özü bu.

      Sil
  5. Freelance çalışmak çok iyidir tabi ki müşteri pörtföyünüzü oluşturduktan sonra...
    Bu yazı da biraz freelance çalışmanın kadın yönü aktarılmış erkek için daha da zordur freelance çalışıyorum demek.
    Ben birine freelance yani evde çalışıyorum dediğimde '' git sigortalı bir iş bul'' tepkisi ile karşılaştığımı bile hatırlıyorum. :)

    YanıtlaSil
  6. hayat da sana güzeeeel deseneee :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..