İletişim Fakülteleri Kapansın!

Şimdilerde her forumda karşıma çıkıyor bu cümle. Hak veriyorum istemsizce. Hem de bir iletişim fakültesi mezunu olarak. En çok da bu yüzden hak veriyorum gerçi. 

Gelin bir alıntı yapayım önce:

"Sayıları 80’i bulan İletişim fakülteleri her yıl 10 bin civarında mezun veriyor. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden aldıkları nitelikli eğitimlerle mezun olan iletişim mezunları işsizlik sorunuyla karşı karşıya.. İletişim ve medya sektörünün 2 büyük il (İstanbul, Ankara) dışında hemen hemen hiç gelişmemiş olması mezunların kendi mesleklerini yapmalarında en büyük engel. Yerel radyo ve televizyonların büyük kısmı adeta maaş vermemek için iletişim mezunu dışında gönüllülüğe dayalı çalışmaya yönlendiriyor. İletişim mezunları özel sektör ve devletin olumsuz yaklaşımları nedenleriyle kendi mesleklerini iletişimciler dışında herkesin yaptığının altını çiziyor.
İletişim mezunlarının çalışabileceği alanlar geniş aslında. Hükümet’in gerekli yasal düzenlemeleri yapması durumunda işsiz iletişimci sorununun çözülmemesi için bir neden yok. Örneğin iletişimcileri ilgilendiren alanları bir bir sıralıyoruz ve soruyoruz: BU KURUMLARDA ÇALIŞANLARIN YÜZDE KAÇI İLETİŞİ MEZUNU? HER SENE BU KURUM VE KURULUŞLARDA KAÇ İLETİŞİM MEZUNU ALINIYOR?
Basın Yayın ve Enformasyon: ÇALIŞANLARIN YÜZDE KAÇI İLETİŞİM MEZUNU? HER SENE KAÇ İLETİŞİM MEZUNU ALIMI OLUYOR?
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu: ÇALIŞANLARIN YÜZDE KAÇI İLETİŞİM MEZUNU? HER SENE KAÇ İLETİŞİM MEZUNU ALIMI OLUYOR?
Anadolu Ajansı: ÇALIŞANLARIN YÜZDE KAÇI İLETİŞİM MEZUNU? HER SENE KAÇ İLETİŞİM MEZUNU ALIMI OLUYOR?
BASIN İLAN KURUMU: ÇALIŞANLARIN YÜZDE KAÇI İLETİŞİM MEZUNU? HER SENE KAÇ İLETİŞİM MEZUNU ALIMI OLUYOR? YA DA BASIN İLAN KURUMU İLETİŞİMCİLERİN DAHA FAZLA İSTİHDAMI İÇİN SON 3 YIL HARİCİNDE NE YAPTI VE SON 3 YILDA NE YAPTI?
TÜM DEVLET HASTANELERİNDE: İLETİŞİM UZMANI VE HALKLA İLİŞKİLER DEPARTMANLARINDA KAÇ İLETİŞİM MEZUNU ÇALIŞMAKTA?
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI: Formasyonlu binlerce iletişim mezunu var. MEB’in 2015-16 tüm formasyon almış iletişim mezunları için ayırdığı toplam 5 kadro… SORUYORUZ: MEDYA OKURYAZARLIĞI NE OLDU?İLETİŞİM DERSİNİN OKULLARIMIZDA OKUTULMAMASI NEDENDİR? İLETİŞİM VE SUNUM BECERİLERİ VEMEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİNİ VEREBİLECEK DONANIMDA OLAN FORMASYONLU İLETİŞİM MEZUNLARINDAN KAÇ KİŞİYİ İSTİHDAM ETTİNİZ? MEB, DİKSİYON VE GÜZEL KONUŞMA DERSİNİ VEREBİLECEK ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İLETİŞİMCİLER DEĞİL MİDİR?
ADALET SARAYLARI: İLETİŞİM UZMANI SIFATIYLA KAÇ İLETİŞİMCİ ÇALIŞTIRILMAKTA?
2009’dan bu yana hemen hemen her yıl Meclis’e kanun teklifi, çeşitli soru önergeleri verilmekte. Ancak İletişim mezunları lehine henüz olumlu bir gelişme yaşanmış değil.
İLETİŞİMCİLER İŞSİZLİKTE 1. SIRADA

Fakülte mezunları arasında işsizliğin en çok yaşandığı alan mezunlarını maalesef iletişim fakülteleri veriyor."
Evet sayın okuyucu, iletişim fakültesi mezunlarının durumu tam olarak bu. Bizler açıkta aylak aylak dolaşıyoruz, deli gibi iş arıyoruz. Bizim işlerimizde ise ilkokul mezunları çalışıyor. Onun bunun kızı, karısı, arkadaşı olması yetiyor medya sektöründe çalışmak için. Okumasanız da olur. Çoğunluğu ilk ve ortaokul derece okullardan mezun, iki kelimeyi yan yana getirip bir cümle kuramayan metin yazarları ile dolu ortalık. Çekilen reklamlardan, izlediğimiz dizilerden, fotoğraflardan, haberlerden ve diğer her ne varsa maruz kaldığınız hepsinden anlayabilirsiniz bunu. Sonra karşımıza çıkıp "Ne olacak bu gençliğin hali, nedir bu genç nesil, sonumuz ne olacak?" diye ağlayan insanlar da bunlar. 
Sen ne anlarsın bizim ne olacağımızdan? Gitmişsin en alakasız yerlerde okumuşsun, yerimizi işgal etmişsin; sonra saçma sapan işler yapıp insanları en çok etkileyen yerlerde sırf daha çok para kazanabilmek için takılmışsın, bir de gelip kendi şekillendirdiğin toplum hakkında aptalca atıp tutuyorsun!
Bu, kendi ellerinizle yaptığınızdır. Bu kendi elimizle yaptığımızdır. Bu medya, bu internet, bu iletişim araçları kimsenin oyun alanı değil! Şimdi def'olun gidin, kendi çöplüğünüzde oturun. Daha fazla para kazanacağım diye insanların beyninin içine etmekten, toplumu yozlaştırmaktan, sırf daha çok gidiyor diye saçma sapan programlar yapmaktan elinizi ayağınızı çekin.
Ha diyeceksiniz ki, kim istediği işi yapıyor ki? En çok da iletişimciler kendi işini yapamıyor maalesef. İletişim gibi en çok eğitime muhtaç olan bir sektörde, eğitimsiz bilgisiz ve seviyesiz insanlara maruz kalıp; topyekün geriye gidiyoruz;bilginize..

Yorumlar

  1. Sadece iletişim için değil bir çok bölüm için geçerli bir durum bu.. Tabi işsizliği tetikleyen bir diğer sebepte en kolay açılan fakültelerin iletişim, iibf, işletme, eğitim gibi fakülteler olmasından da kaynaklı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle. bunca gerizekalının üniversite okumasına sebep olan sistem utansın :)

      Sil
  2. Aha işte Büşra,gel de Türkiye'den gitme bakalım.Benim ablam da benzer bir bölümden;İstanbul Ü. Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler 'den mezun.İş arama macerası yerel bir gazetede,gazete alacak kadar bir paraya çalışmakla sonlandı yıllar önce.Şimdi eşinin muayenehanesinde koordinatörlük yapıyor.Yazdıkların o kadar doğru ki ,çığlık çığlığa bağırmak istiyorum.Kaç sen Finlandiya'ya bence 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah keşke gidebilsem :) orada belki daha çok iş bulabilirim bir devlet dairesinde :)

      Sil
  3. Kapatılmasına değil de diğer tüm yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Bende iletişim mezunu değilim, haberleşme bölümü mezunuyum. Teknik bölümle başladığım medya maceram program departmanıyla devam etti yıllarca. Çalıştığım birimde bir ya da iki kişi vardı iletişim mezunu.. Bana sorarlardı Gökçe abla bu bölümü okuyalım mı diye. Çalışma şartları çok zor, düzenli bir yaşamın olması imkansız, işten çok insanların saçmalıklarıyla uğraşmak zorunda kalıyorsun, çalışmana göre çok az kazanıyorsun, tatilin yok, bayram seyran senin en yoğun çalışacağın günler olur, sosyal yaşam iş yerindeki arkadaşlarınla sınırlı, işi hiç bilmeyen insanların senin üstün olma ihtimali her zaman çok yüksek diye vazgeçirmeye çalışırdım. Bu kadar önemli bir sektörün böyle harcanması, bu yola baş koyanların işsiz kalması çok acı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de şöyle bir şey var. Bu işi yapanların biraz cevval, düşünmekle uzun zaman harcamayıp hemen harekete geçebilen, konuşmaktan, fikir üretmekten ve reddedilmekten korkmayan, kolay yılmayan, çok çalışkan, başarmaya odaklı, mıymıy olmayan mücadeleci insanlar olmaları lazım. Çok öğrenci gördüm ortama girdiğinde bir anda ortaya çıkan gereksiz stresle ve koşturmacayla nasıl baş edebileceğini bilemeyen.

      Sil
    2. kesinlikle. nitelikli eleman olabilmek de çok önemli. fakat o kadar çok nitelikli eleman tanıyorum ki saçma sapan yerlerde çalışmak zorunda bırakılan. ve o kadar niteliksiz eleman tnıyorum ki şu an yazarlık yapan, fotoğraf çeken ve diğer her türlü yeri boşluklarıyla dolduran :( en azından devlet atamalarında bize daha çok şans verilebilir bizi ilgilendiren konular açısından. yok eğer hala inatla atamıyorlarsa, ölelim biz napalm :D

      Sil
  4. Merhaba, ben de iletişim fakültesi mezunuyum. Ege üniversitesinde okudum, İzmir'de gıda ve eğitim sektöründe çalıştım, bir sürede serbest dergi muhabirliği. İstanbul'da yaşamaya başlayınca özellikle anne olunca çok sevdiğim mesleğimi aktif olarak bıraktım. Ama bu dediklerimden sonra aradan geçen zaman değişimler de oluştu. Yazınızda çok güzel noktalara değinmişsiniz, ancak sosyal medyanın bu denli popüler ve kolay ulaşılabilir ve aktarabilir yapısı bir de sanal popülerizm algı yanılması oluşturdu. İyi bir iletişimcinin çok donanımlı olması gerekir, okuduğumuz dersleri düşünün sosyal politika, hukuk, bilgisayar, iktisat, fotoğrafçılık, siyaset, habercilik ve dahası. Ama ben en çok mesleğimi yaparken öğrendim, bir de stajımı Henkel'de yapmıştım bana okul kadar faydalı oldu. Mezun çok ama niceliği kendi motivasyonuyla niteliğe dönüştürenler bir adım önde. Mezunların haklarını korumak mevzuat vs ile devletin bakanlık olarak yapması gereken bir konu ama sadece iletişim mezunları değil çoğu branş benzer sıkıntıları yaşıyor. Şu an yeni mezun olacak olsam önceden çalışmaya kesin başlar ve kendimi daha çok geliştirmek için epey bir koştururdum. Bir de bizim meslek de biraz sanat gibi hem doğuştan öyle olacaksın hem de ömür boyu geliştirmek için çalışacaksın. Yazılarınızı takip ediyorum, elinize sağlık ama bu yazı için ayrıca teşekkür ederim. Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, ben de son iki yıldır sağda solda çalıştım, koşturdum. hemde ekmek alınmayacak paralara- sırf bilgileneyim, biraz daha kendimi geliştireyim diye. fakat gel gör ki; hiç eğitim almamış iki ay kursa gitmiş insanlar devlet haber ajanslarında çalışırken ben hala freelance işler peşinde koşuyorum. :( çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için bu arada :) ben bu konuda çok acılıyım maalesef :(

      Sil
  5. Bu ülkede herkes kendi alanında çalışmadığı için aymazlık had safhada.
    Bence bütün bölümler kapatılsın .
    Ziraat müh veterinerlerin öğretmen olduğu günlerden geçtik ne beklenir ki daha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen bir de onlar var tabii. öğretmenlik mesleğini yapanları düşündükçe de çıldırıyor insan :s

      Sil
  6. Üniversiteye girerken en yüksek puanlı bölümlerdendir, yanlış mıyım? öyle hatırlıyorum, ama mezun olunca yapılan en değersiz işlerdendir, çünkü herkes yapabilir. Birçok fakültesinde okula gelmemek tetiklenir, okurken işi öğrendin öğrendin yoksa kimse seni mezun olunca görmez. Ne diyeyim halen ağzım yanıyor, canım yanıyor. İletişim fakültesi pişmanlıktır. Son olarak sendika ciddi düşünülmeli! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğrusun. fakat gel gör ki gördüğümüz muamele ortada. sendika hakkında ciddi düşünüyorum. neden olmasın.

      Sil
  7. Ne kadar da acı bir konu değil mi ülkemiz bu hale geldi malesef :(

    YanıtlaSil
  8. Ne olacak bu memleketin hali. Giderek ümidimi yitiriyorum

    YanıtlaSil
  9. Ben de bir iletişim - gazetecilik mezunuyum! Ve evet ben de işsizim. Bize, ilk derse başladığımızda kim gazeteci olacak diye soruldu, bir veya iki kişi belki olabilir diye cevaplandı. Lisans eğitimimize böyle başladık, ne iş yapacaksın sorusuyla bitirdik. Durum bu kadar vahim. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  10. Bende bir iletişim mezunu olarak işsizim, defalarca alan dişi insanlar yüzünden mağdur edildim. Gerçekten çok pişmanin böyle bir bölümü okuduğum için emeklerimize yazık oldu,derhal bu işe yaramaz iletişim fakülteleri kapatmışsın insanlarin hayaller ile oynanmasınlar, bu devlete de yazıklar olsun bizi dişladiklari için.

    YanıtlaSil
  11. Örgütlenemedik çok mutsuzum. Yakında doktora bitecek. Ama işsizlik devam edecek. Yapacak bir şey kalmadı. Tırışkadan doktora tezleri yazacağımıza bir yaralı parmağa işeyebilseydik. Sizinki gibi bir araştırma yapabilsseydik ya. O da olmadı...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..