Alternatif Doğa Derneği: Yeşilcan !



Geçenlerde yazmış olduğum yüksek yapılara istinaden bu oluşumu görünce gerçekten çok sevindim. Doğayı katleden, canım ormanların içine koskoca gökdelenleri diken, yapılarla insanları canından bezdiren paragözlerin yanı sıra; yeni nesilde doğa dostu, orman meraklısı insanların varlığını görmek gerçekten beni çok memnun etti. Kurucu üyelerinden Ümit Samimi'nin blogundan almış olduğum bu yazı ile; sizler de bu oluşuma destek olabilir, gidip bir kaç fidan dikebilirsiniz. Ben de olabildiğimce aralarında olacağım. Sizlerde bizlere katılın bence. Çünkü fidan dikmek gerçekten çok zevkli. Can-a can katıyorsun sonuçta. Konuyla ilgili yazı ise;

Alternatif doğa derneği : Yeşilcan


Teknolojinin hızla ilerlemesi ve insanların büyük şehirlere sıkışmasıyla birlikte, yeni ve farklı doğa derneklerinin, tabiat kulüplerinin ve ilgili platformların sayısı da artıyor. Onlardan bir tanesi de Yeşilcan Derneği.

Genellikle siyasi gerekçelerle gündeme gelen doğa dernekleri yüzünden birçok genç ilgili sivil toplum örgütlerinden uzakta durmakta. O gençlerin rahatlıkla katılım sağlayabileceği ortamı temin eden Yeşilcan Derneği, siyasetin, sağ sol kavgasının, etnik milliyetçiliğin ötesinde inşa temelli bir anlayış sunmakta.


Diğer doğa kuruluşlarının aksine Yeşilcan Derneği daha fazla sayıda fidan dikmek yerine, daha fazla insana fidan diktirmeyi hedefliyor. Böylelikle bireyin tabiata olan yabancılığı da azalıyor, sevgisi artıyor ve farkındalık sağlanmış oluyor.


Yeşilcan Derneği, özellikle ortaokul-lise-üniversite çağındaki öğrencileri sivil topluma kazandırmak, onlara doğa sevgisini aşılamak amacıyla belirli aralıklarla fidan dikimine götürüyor, doğa yürüyüşleri düzenliyor, tabiat parklarını gezdiriyor. Daha önce köy hayatı ile tanışmamış öğrencilere, köy gezileri düzenleniyor, süt sağımı gösteriliyor, ahırlar ve kümesler gezdiriliyor. Bu sayede sanal ortamlarda sosyalleşmeye çalışan öğrencilere alternatif etkinlikler sunuluyor ve bu öğrencilerin doğa ile bütünleşmesi sağlanıyor.


Yeşilcan Derneği, öğrencilerin hem gezdiği hem ellerinin toprağa değdiği hem kendilerine ait fidanları diktiği ve yetiştirdiği aynı zamanda organizasyon içerisinde görev alarak toplumsal bir sorumluluk üstlendiği alternatif aktiviteye katılma olanağı sağlıyor.


“Dikili bir fidanınız olsun” kampanyası

Birçok tabiat kuruluşunun para bağışıyla fidan dikimi yapmasına karşın, Yeşilcan Derneği para karşılığı başkasına fidan diktirmenin çevre farkındalığı oluşturacağına inanmıyor. Doğa ile tanışmadan, doğanın kıymetinin anlaşılamayacağını düşünüyor. Bu sebeple herkesin kendi elleriyle fidan dikmesi için organizasyonlar düzenliyor. Bu kapsamda Türkiye’deki tüm eğitim kurumlarını fidan dikimine götürmeyi planlıyor.


Yeşilcan Derneği, çoğu gencin dalından meyvenin nasıl toplandığını dahi bilmediği için, doğanın da kıymetini anlayamadığını düşünüyor. Bu sebeple amaçlarının “Daha çok fidan dikme” olmadığının altını çizen dernek yöneticileri, daha fazla öğrenciyle etkileşim kurmayı hedeflediklerini, daha fazla öğrenciyi doğayla tanıştırmak istediklerini ifade ediyor.


Yeşilcan Derneği internet adresi için: http://www.yesilcan.org/



Yorumlar

  1. Duymadığım bir dernekti, haberdar oldum. Felsefeleri de güzel; kendi elinle dikeceksin fidanı... Ama buna imkan yoksa, dikilmesine vesile olabilmek de iyi bir şey.

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle öyle. ben de gideceğim yüksek ihtimalle. gelirseniz görüşürüz :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..