Hayatımız Trolleniyor!


Yeni medyanın gelmesi ile birlikte lugatlarımıza yeni kelimeler girmiş oldu. Bunlardan bir tanesi de "troll". Trollenmek, trollemek gibi çekim ekleri de alıyor kendisi. Oturup çekiştiriyoruz yani bizim olmayan kelimeyi sağından solundan. Fakat gel gör ki troll kelimesini Türkçeleştirmek istediğimde tam olarak anlamını vermiyor gibi. Anlamına baktığımızda "Zarf atmak,Yem atmak" gibi bir şeydir. Fakat bizim kullandığımız anlam ise hayatınızı hack'lemektir. Ah yine yabancı kelime söyledim.

Olayı kısa tanımamam gerekirse (-ki ıvır zıvır enstitüsünün yegane kuralıdır bu; ne söylüyorsan çat diye söyleyeceksindir, kısa kesip dikkatleri dağıtmayacaksındır.) entelektüel bir şeyler söylediğinizde konuyla alakası olmayan cümleler kurup, sizin söylediklerinizin içine eden insana "troll" denir. Siz eğer böyle bir insanın davranışına maruz kaldıysanız "trollenmişsiniz" demektir. Fakat siz öyle bir hareket yaptıysanız; söylenenleri anlamayıp çok başka bir şey çıkarıp, bir de çok bilmiş bilmiş laflar ettiyseniz "trollemiş" olursunuz. İnternette ise bu insanlar ezik, aptal,saf ve toplumdan dışlanmış insanlar olarak görülür. 

Gel gör ki, hayatı trollenen insanlarla şahit oluyorum son zamanlarda. Adam yurt dışında bir yerlere kadar gitmiş, muhteşem fotoğraflar çekmiş. Ama hani fotoğrafa baktığınız da içiniz akıyor. Böyle kalkıp gideyim diyorsunuz, o derece muhteşem bir şey. Facebook'ta paylaşayım da, beğenilerim artınca kendimi bir şey sanayım diyor. Bir iki yorum, beğeniler falan muhteşem. Derken alta akraba bir teyze kadın "Yavrum oralara gidip de bizleri unutma, yaptığım dolmalar işe yaramış, ay ne kadar büyümüşsün, ne zaman bu kadar oldun, boklu bezlerini bilirim ben" gibi cümleler yazarsa işte o zaman trollendiniz. İşin kötü kısmı ise, trolleyen teyzeyi benzetebilecek durumda değilsinizdir. Hani arkadaş ortamında olsa, aşağılayıp, dışlayabilir, dalga geçebilirsiniz fakat işte teyzeye bunu yapamazsınız. Cümlelerin sonundaki gülümseme "Ah eklediğinde, seni kabul eden beynime .." anlamına gelir.

Ya da bir mekanda check-in yaparsınız. Yapmanızın sebebi, arkadaşlarınız sizi görsün de,kıskansınlar. İşte yakın olan gelsin, uzak olan "bir daha beraber gidelim" desindir. Fakat o muhteşem, konuyla alakası olmayan evli barklı akraba insanınız çıkar "Vaayyy buralara kadar geliyorsun da, bir uğramıyorsun. Sen çok değiştin zaten" yorumuyla tüm havanızın içine eder.  O yorumun üzerine hiç bir arkadaşınız da yorum yapmaz zaten. Rezillik diz boyu.

Hayır trol işini sadece yaşlı teyzeler, akrabalar yapmaz. Anne babanızdan izinsiz bir yerlerdeyseniz "Eve gelince görüşürüz" yazarlar misal. Halbuki sen gezi parkında düşüncelerini savunuyorsundur. Onun altında ne beyin fırtınaları çıkacaktır normalde fakat tüm muhabbeti bıçak gibi kesen bir ana-baba vardır karşıda. Bunu gören arkadaşlar şaka niyetine altına gülerler en fazla. Sen de eve gidince görürsün zaten!

Bir de trol ruhlu arkadaşlar vardır. Söylediğiniz konuları beyin harici her yerlerinden anlayıp, tüm anlamın içine eder, ettiği yetmiyormuş gibi millete de laf yetiştirir. Hani evini bilseniz (ki muhtemelen biliyorsunuzdur) gidip öldüreseniz gelir. Ki böyle olaylar da olur hani. Yazdığı üç cümleyle dayak yiyen insanlar da vardır. Aslında takmayın bu trolleri. Onlar tatlı insanlar. Sizin yazdığınız üç cümlelik ingilizceye takarlar, -de leri ayrı yazmamanıza laf sokarlar. Aslında orada anlam önemlidir fakat onların kafa troll'e çalıştığından, anlamı algılayamazlar. Siz bu insanlara ve sizi rezil etme çabalarına "he" deyip geçiniz. Zira aklı başında bir kullanıcı, troll ne demek bilir ve buna göre davranır.

Hadi kendinize iyi bakın. Yine yerden yere vurdum sizi, iyisiniz!

Yorumlar

  1. walla fena çarptın!. kolum kanadım kırılmadı, ama kafam fena yarıldı!. bu ne daş gibi yazıydı?!!.
    ama, nerdeyse antika mesabesindeki, 18.yy'dan kalma dolmakalemime bişe olmadı, şükür; de yazabiliyorum!.

    "troll, trollük, trollenmek"... iyi ki erken gelip geç kalmışım modern dünyaya, hayata, inter teknolojiye!. yoksa, ne güzel, sıfatsız yaşayıp giderken nurtopu gibi bi 'sıfat'ım olcaktı giderayak!.

    niye kendimi, şu "troll" de tam olarak neyse de artık; bi troll gibi hissettim, yazını okuyunca, iyi mi?!!. yoksa ben, ortaya atılan bi taşlara kafamı mı uzatıyorum?!
    yaptığım şeye bi önnek veriim de, ıkınıp demeye çalıştığım şey daha ii anlaşılsın!. hani, boşboğazı cehenneme atmışlar, "arkadaş!. bu odunlar yaş!" demiş ya; ona emsâl!.
    ..

    not: gelecek, muhtemel taşlara aldırmayan cesur bi yazıydı!.

    YanıtlaSil
  2. Bloglarınız için Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..