Finlandiya Rehberi. (Finlandiya'ya gidecek olanlar okusun, gülmek isteyenler de)

Bu yazıyı okuduğumda paylaşmasam olmaz dedim. İzin de aldım. Satırlar Alper Eğitmen'e ait.Yani tüm o ilginç kelimelerin hepsi sahibine aittir. Okuyun. Ben çok eğlendim, gidesim de geldi açıkçası. Çok da güvenilir bir yermiş zaten. E başlayın o halde!

"Gençliğimde tecrübelerim ile karaladığım Finlandiya Rehberi 

-Ögrenciyim arkadaş param az diyorsanız market alışverişlerinde ne alacaksanız x-stra yada rainbow markalı olanından alın. Bu iki firma hemen her sektöre el atmış işin suyunu çıkarmıştır. Eğer göremezsiniz aramaya devam edin rafların altına falan bakın emin olun onlar orda ve sizin tarafınızdan alınmayı bekliyor.

-Herhangi bir elektronik cihaz , halı , üst baş , ıvır zıvır hırdavat alacaksanız etrafı iyice bir gezin , etiketlerin altında kırmızı renk içinde bir damga , yada ona benzer birşeyler arasın gözleriniz. O kırmızı ifadeler yüzde 50 ile yüzde 80 arasında indirimi ifade etmektedir ve genelde 3-5 gün sürerler.3-5 gün sonrada indirim sıradaki ürün ile devam eder. Bu yüzden bu tarz şeyler alacakken bu indirimleri bekleyin gördüğünüzde de atlayın 

- Türkiye den gelirken getirsem getirsem ne getirsem diyorsanız ben söyleyeyim , biber getirin.Zira burada sivri biberler tane (sayıyla 1 ) olarak Türkiye deki çikolata paketleri tarzında bir paketlenmiş şekilde satılmaktır.Dolayısıyla markete biber çeşitleri almaya gittiğinizde babayı alarak geri dönmeniz muhtemeldir.Onun haricinde yüzmek için don getirin.Bulunduğum şehirde hemen her dükkanı mağazayı gezmeme rağmen “makul” fiyata bir don bulamadım.Diğer herhangi bir yiyecek yada içecek burada da mevcut. Rahat olun.

-Bot falan getirmeyin burada taş gibi botları 50-60 ytl gibi bir fiyata alabilirsiniz.Spor ayakkabılar içinde aynı şey geçerli terlikler içinde aynı şey geçerli!! Evet yanlış duymadınız kimi terliklerin adidas spor ayakkabıdan pahalı olduğunu görünce şaşırmayın

-Herhangi bir Finli ile iletişim kurduktan sonra ayrılırken kiitoss derseniz , heyecanlanırlar , yüzlerinde gülücükler açarlar , mutlu olurlar.

-Etrafınızda bilimum yerlere konuşlanmış pizzacılar yüksek ihtimal ile Türk’tür. Hele tabelanın yanında kocaman PEPSİ yada COCA-COLA şeklindeki reklamda bulunuyorsa kesin Türk’tür.Garantilemek için kapının girişindeki “aile salonumuz vardır” ın İngilizce veya Fince versiyonlarını arayabilirsiniz.Görürseniz içeri girip nerdensin? İçinde mi ? şeklindeki muhabbetlere başlayabilirsiniz.

-Sanıldığının aksine her balık türü güzel değildir.Hatta kimi Türklere iğrenç gelir bamyayı mumla aratır. Tonno adındaki balık bunlardan biridir.Tavsiye edilmez.

- Market alışverişlerinde ellerinde donmuş yiyecekler olan ve etrafa iguana gibi bakan tipler görürseniz kesin Türklerdir , yanlarından güzel bir bayan geçmesini bekliyorlardır ellerindeki yiyeceğin içeriğini sormak için. ( domuz yağı var mı vs .. tarzı ) . 

-Yukarıda bahsettiğim tipler bir 5 dakika sonrada hala aynı noktada çakılı kalmışlar ise hem Türk hem de öküzlerdir.

-Finlandiya da uzun süre kalmayı planlıyorsanız gittiğiniz yerde banka hesabı mutlaka açın ve hesap açarken visa kart istemeyi de unutmayın.

-Yok ben hesap açmam banane diyorsanız iş bankası bankamatik kartı “OTTO” yazan herhangi bir bankamatikte çalışıyor.Ama ne kadar para kesiliyor onu hesaplamadım.

-Otomatik makinelerden yiyecek – içecek almaya karar verdiyseniz , alacağınız ürünü kesinlikle rastgele yada ürünün büyüklüğüne göre ( bu daha büyük hem de aynı fiyat hurra ) göre karar vermeyin.Mutlaka önceden denediğiniz ürünleri tercih edin yoksa çikolata diye likörlü acılı saçma sapan bir şey aldığınızda çöpe atmak durumunda kalırsınız.

-Eğer Helsinki harici bir şehirdeyseniz şehir merkezi krokisi muhtemelen bir a4 kağıda sığabilecek kadar küçük olduğundan kaybolma riskiniz yoktur. Rahat rahat dolaşın.Ha eğer gerizekalıyım diyorsanız ve kaybolursanız herhangi birine otobüs duraklarının yerini sorun.Sorduğunuz kişinin genç olmasına dikkat edin zira orta yaş üstü yerel halk kimi zaman İngilizce bilemeyebiliyor. 

-Eğer bakkala bile otobüsle gitmek istemiyorsanız aylık 46 euro ‘ya otobüs kartı edinmek yerine 30-60 euro arası değişen ikinci el bir bisiklet edinin.Zaten öğrenci olarak gittiyseniz bisiklet almak mantıklı ve ucuz olacaktır. Ülkeyi terk ederken bisikleti az biraz farkla başka bir enayiye de satabilirsiniz.

-her yer kar ben nasıl bisiklet sürerim otobüs beni ezer diyorsanız merak etmeyin bisiklet yolları ile araç yolları ayrılmıştır.Ayrıca her sabah bir belediye aracı gelip o yolları temizliyor , mucur tarzi bi taşlama ile kayma oranını 0 a indiriyordur.Zaten ilk haftalardan sonra hatunların çatır çatır bisiklet sürdüklerini görünce sizde bir tane edineceksiniz.

-Bisiklet edindim diye her yere de bisiklet ile gidilecek diye bir kural yoktur.-16 derecede ve rüzgarlı bir havada bisiklet sürcem merkeze gitcem diyorsanız g*tünüzden başka her yeriniz donacaktır.

-Bisiklet almaya karar verirseniz yanında ışık kask ve kilit almayı da unutmayın.Kışın Hava erken karardığı için genellikle bisikletlerinizi karanlık sokaklarda süreceksiniz . Tepeden inerken ışıksız bir bisikleti dönmek için bekleyen bir araba göremez …sizde hızlısınızdır duramazsınız.Yazık olur..

-Partiye gidip Osman adında biriyle tanışıp geri dönüyorsanız bırakın bu işleri gidin evinizde çay felan demleyin

-Partilere her zaman 1-2 saat geç gidin. Erken giderseniz hademe ile geçireceğiniz 1 saat hayırlı olsun. Hademede bulamazsanız fayansları falan sayarsınız artık ne bileyim.

-Tuvaletlerde taharet musluğunun evrim geçirmiş versiyonları mevcuttur.Türkiye’de ki gibi göte nişan almış bir boru beklemeyin sakin bir şekilde etrafınıza bakının .. Açma musluğunu görüp te aleti göremezseniz sakın “hele bir açayım neredeymiş” şeklinde bir aksiyona girmeyin , sıçmaya gidip duş almış olarak geri dönersiniz.

-Kimi halka açık tuvaletlerde bu alet gerçekten olmayabiliyor. Eğer götü boklu dolaşmak istemiyorsanız yanınızda mutlaka kolonyalı mendil tarzı temizlik gereçleri bulundurun.

-Marketlerde poşetler paralıdır. Markete giderken yanınızda poşet yada sırt çantası götürün.

-Eğer bir mağazaya girdiğinizde etrafta müşteriler ile ilgilenen tipler varsa bu normal değildir.Bir arkadaşa bakmıştım çıkcam şeklindeki yüz ifadesiyle mekandan hızlıca uzaklaşın yoksa Finli hatun görevlinin güzelliğine kapılırsınız.. Kendinize geldiğinizde elinizde bir fiş , standart bir tişört cebinizde de 40 euro eksiktir.

-Alışveriş yaparken elinizdeki ürünün üzerinde yazan isim ile fiyatı gösteren etiketin birbiri ile alakası olmayabilir.2 euroluk bir şey aldığınızı zannedip kasada 10 euro ödediğinizde yüzdeki o hafif göt olma ifadesi , etrafınızda bulunan insanlar tarafından fark edilecektir ne kadar saklasanız da … Bu durumu engellemenin yolu oldukça kolaydır. Sadece barkod numaralarını kontrol edin ve kasiyere göt olmuş olarak değil de “ne haber bebek bu akşam ne yapıyorsun? Bak parada bok” yüz ifadesi ile bakın."

Yorumlar

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..