Hintsel Filmler.

Hint film yapım şirketi olan Bollywood'un Hollywood ve Bombay'dan etkilenerek oluşturulduğunu biliyor muydunuz? Artık biliyorsunuz. Peki nedir bu hint filmlerinin genel özellikleri?

Her hint filminin olmazsa olmazı elbette ki o dansları. Durduk yere sokağın ortalık yerinde başrolümüz şarkı söylemeye başlar ve ona ayak uyduran koskoca bir mahalle ahalisi vardır arkasında. O kadar çok karşılaştım ki bu sahnelerle artık Hindistan'a gittiğimde öyle dans eden insanlar görmezsem sokakta oturur ağlarım. Hayallerimi yıkmasınlar lütfen. 

Hint filmlerindeki dansların vermek istediği imaj muhtemelen ağlarken bile mutluyuz biz olsa gerek. Çünkü dram filmlerinde bile ağlamaklı sahnelerden dansa geçtiklerine şahit oldum. İlginç değil, hayatın ta kendisi..

Hint filmleri diğer yapımlara göre daha terbiyeli oluyor. Öpüşme sahnelerine fazlaca yer verilmez, temkinlidir hep başroller. Aşk filmlerinde bile hep dokunmak isteyipte dokunamama duygusuna yer verirler. Ailece izlenecek yapımlardan yani. 

Aamir Khan'dan bahsetmezsem beni döver sanırım Bollywood'un seyirci kitlesi. Zira hiç azımsanmayacak kadar büyük bir kitle onlar. Delicesine Hint filmlerine sarmış durumdalar. Aslına bakarsanız izledikçe izleyesiniz geliyor. Zira konu seçimleri oldukça güzel ve anlamlı oluyor. Aamir Khan ise bu konuda oldukça başarılı. Oyunculuğu da , senaristliği de, yönetmenliğiyle. Adam başlı başına bir yapıt anlayacağınız.

Senaryoları çok sağlam olan Hint filmleri keşke bu kadar uzun olmasa. Mutlaka 2 saati aşan filmlere maruz kalıyorsunuz. Peki ya film önermeyecek miyim? Elbette.

3 idiots



Buradasınız ve bu zamana kadar bu filmi izlememişseniz mutlaka başınızı taşlara vurun. Muhteşem denilecek filmlerden bir tanesi. Makine mühendisi bir tanıdığınız varsa, beyinlerinin nasıl çalıştığını zaten bilirsiniz. Bu adamların hayata bakış açısı çok başka. Filmde de bire bir vermişler gerekli mesajı.  Ezber zihniyeti değil de, yeni şeyler üretebilme zihniyeti için "anlamak" gerektiği çok güzel işlenmiş. Haricinde koskoca bir aşk, aile bağları ve en önemlisi yeri geldiğinde hayatınızda çok fazla yeri olduğunu düşündüğünüz arkadaş kavramı. Arkadaşlığın muhteşem boyutları.. Üniversite hayatının ise eğlenceli yönlerini göreceksiniz. Aaa lütfen, izleyin.!

My Name is Khan.

Filmin ismini gördüğümde Forrest Gump gibi bi'şeyle karşılaşacağıma adım gibi emindim aslında. Nitekim de öyle oldu. Khan isimli adamın aşkı ile başlayan hikaye bizi dini çatışmalara kadar götürecek. "Müslüman" olmanın dünya da ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu muhteşem senaryosuyla anlatmış. Örtülü bir kadının başından çekilip alınan türban gibi ilginç gözlemlere de yer veren filmde kendinizi bulacaksınız. En azından ben buldum. İq'su düşük bir insanın, güzel ve zeki bir kadına aşık olması ve onunla evlenmesinden ise hiç bahsetmeyeceğim. İzleyin.

Slumdog Millionaire.

Bir çaycı parçası Milyoner olabilir mi? Olabilir elbet. Neden olmasın? "Kim milyoner olmak ister?" yarışmasından yola çıkılarak oluşturulmuş film o kadar akıcı ki, artık ne olacak diye düşünmenize izin bile vermiyor. Kardeşlik, aile ve aidiyet duygularının üzerine giden film oldukça etkileyici. Hint filmi severi iseniz mutlaka izlemişsinizdir. Fakat birilerini bu konuda zehirlemek istiyorsanız, mutlaka izletin.!

Barfi.

Yakın zamanda vizyonda olduğu için bahsetmeden geçemeyeceğim. Hep iyi mi söyleyeceğim. Ben bu filmi hiç beğenmedim. İzlediğim Hint filmleri arasında en kötü de başı çeken bu film görünüşte aşk filmi fakat aşkı pek göremedim açıkçası. Sağır ve dilsiz olsan Barfi'nin boş yaşantısına tanık oluyorsunuz. Bunu aşk ile doldurmaya çalışmışlar fakat ben hoşlanmadım açıkçası. Belli yerlerde kopmak zorunda kaldım filmde. Sanırım senaryoda ilginç boşluklar da mevcut. Bakın, bunu izlemeyin misal.

Taare Zameen Par.

Bu film hakkında hiç açıklama yapmayacağım. Sadece biraz geç anlıyor diye, hayata geç kalmak zorunda olmayan bir çocuğun hayatını açıklamasız izleyin. Etkileneceksiniz.

Bu beş filmi de izlediyseniz, tebrik ederim artık sizde Bollywood meraklısısınız. Bunun yanı sıra ekleyebileceklerimiz ise; Kahaani, A wednesday, Lagaan, Black, Ghajini. 

Yorumlar

  1. Sadece Barfi yi seyretmedim, iki film hakkında ( 3 idiots ve Taare Zameen Par ) hakkında yazı yazdım.. Müthiş filmler..Özellikle bu ikisini anne-baba- çocuklar mutlaka izlemeli..

    YanıtlaSil
  2. hepsini izledim hepsini de çok güzeldi ama faborim my name is khan oldu benim

    YanıtlaSil
  3. Barfi dışında hepsini izledim. Hint filmlerine karşı hep önyargılıydım önceleri ama 3 idiots ile önyargımı aştım ve ara ara çok tavsiye edilen yapımları gönül rahatlığıyla izler oldum. Aamir Khan müthiş bir yetenek...

    Ayrıca cidden "bizim filmlerinde karşılaştığımız bu müzik/dans olayı normal hayatlarının da bir parçası mı gerçekten?" diye de düşünmeden edemiyor insan :)

    YanıtlaSil
  4. Hepsini de izledim, hepsi de birbirinden güzel. ve en son ilave ettiklerinden Ghajini de harika bence. Hint filmlerini sonradan sevdim, iyi ki izlemişim bu filmleri diyorum ama.

    YanıtlaSil
  5. Ben de kuzen zoruyla başladım bu filmlere ama takıldım kaldım. Zamanları tek derdim. Biraz kısa tutsalar keşke :(

    YanıtlaSil
  6. benim için RAJ KAPOOR'dur! :)

    YanıtlaSil
  7. Bir tek Barfi kalmış izlemedigim :)

    YanıtlaSil
  8. En baştaki ve en sondaki filmleri izledim, adamı seviyorum ama diger filmleri hiç izleyesim yok ya niye ki acaba.

    YanıtlaSil
  9. Ben önyargıyla bakıyordum Hİnt filmlerine sonra bir gün My Name is Khan'ı izledim....

    Burada tanıtımı yapılan filmlerin de çoğunu izledim hepsi de çok güzel..Ah bir de sürekli danslar olmasa filmlerde :)

    YanıtlaSil
  10. Afişini koyduklarından Barfi dışında hepsini izledim ve bayıldım :)

    O bahsettiğin bir anda dans etmeye başlayan insanlar sahnelerinden favorim "3 idiots-zoobi doobi" hala arada bir neşelenmek için açıp izliyorum.

    En altta adını yazdığın filmleri de en kısa zamanda izleyeceğim...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..