Ben de izledim!



Evet,1453'ten bahsediyorum. İzlemediysen hala, çok şey kaybediyorsun, buna emin ol. Zira süper bir filmdi her ne kadar sonunu beğenmesem de..


Öyle film manyağı, işte her gördüğünü seyreden, bundan ayrı zevk alan bir tip değilim. Aslında sinema izlerken sıkılan, üfleyen bir tipim. Ama hayır, bunda öyle olmadı. Milliyetçilik duygusunun ağır bastığından olabilir, bilmiyorum. Fakat Türk yapımı bir filmin, bu şekilde kendi çapını aşması inanılmaz hoşuma gitti.


Konuyu biliyorsunuz zaten, Fetih. Anlatmaya gerek yok. Hz Muhammed (s.a.v.)'in sözüyle başlayan film de beni en çok etkileyen kısımlardan bir tanesi Fetih suresi okunurken Fatih'in doğmasıydı. Fatih'in babasıyla arasında olan o uçuruma karşı, duyduğu sevgi ise mükemmel bir şeydi. Bir çok cümle vardı beni etkileyen..


Hasan'ın yani hepimizin bildiği Ulubatlı'nın asker ayaklanmasını yatıştırması beni benden aldı diyebilirim. Soysuzlar! diye bağırışı var ki.. İçim titredi. Çünkü o kadar soysuz insan tanıdım ki hayatta. Benim de çıkıp karşılarına bağırasım geldi. Soysuzsunuz oğlum siz.! Adisiniz.! Verilen değerin, sevginin, insanlığın ve daha bir çok şeyin kıymetini bilmeyecek kadar soysuz!


Filmin en baskın karakteri Hasan'dı bana kalırsa. Bağırışları, savaşması.. Ve en çok etkileyici bir diğer sahne, surların yıkılacağı gün kılınan namaz. Fatih en önde ve o koskoca ordu arkasında.. Allahu ekber tüm her yeri inletiyor. İman gücü başka. İman başka. 


Savaş sahnelerinden tutun da, her dakikasıyla içe alan bir edası vardı. Film uzun dediler ama daha olsa izlerdim. He bir de hani hep anlatılırdı işte fetih 40 gün sürdü. He der geçerdik. Fakat hayalimde hep, işte surların etrafında asker 40 gün boyunca takılmış, savaş stratejileri geliştirilmiş falan vardı. Ama hayır! 40 gün boyunca saldırı, direniş, ölüm varmış filmde. 


Tamam her şey süperdi. Süper gidiyordu. Taa ki arka tarafta oturan oğlanın yanındakine dönerek "Ayyy, inşallah Fatih ölmez,çok yakışıklı çocuk di mi?" diyene kadar. Ulan her şeyi geçtim, az biraz tarihten haberin olsun ya. Azcık, çok az.. Ama Fatih yakışıklı çocuktu, evet. Hatta kaleyi bir türlü alamayınca çocuk gibi tribe girişi falan süperdi. E doğru ya O daha 21 yaşında. Koskoca padişah. Çağ kapatıp açan insan. Şimdi 21 yaşındaki depresif gençlere bakıyorum da.. Biz nerdeyiz, Onlar nerdeymiş heyhat!


Filmin sonuna gelecek olursak, işte orayı beğenmedim. Başta uçan kuşun tekrar dönmesi ve hikayemsi bir biçimde çağ kapatılıp-açılması hakkında bilgiler verilmesi gerekirdi. Ayasofya'da verilen özgürlük beni tam tatmin etmedi. Fakat filme puanım yok. Çünkü çok sevdim.

Yorumlar

  1. Ben de dün akşam izledim ve beğendim. Truva'ya methiyeler düzenlerin bu filmi eleştiri yağmuruna tutmasına şaşırdım açıkçası. olmayan yerleri elbet var ama hangi film de yok ki?

    YanıtlaSil
  2. Yazdıkların iç sesime tercüman olmuş resmen.Ben de Hasan'ın o ayaklanmayı bastırdığı sahneye hayran kaldım tüylerim diken diken oldu resmen :) ama ne yazık ki şimdiki gençlik kendi tarihine dahi sahip çıkamayan aciz bi gençlik.Ben filmi bu akşam izledim o yüzden hislerim biraz sıcağı sıcağına ve tarihten zerre kadar anlamayan,bilgisi olmayıp fikri olan ve filmi yerden yere vuran yaşıtlarıma söylenecek çok sözüm var aslında ama burda konuşulması gereken yapılan iş ve bence ortaya çıkan şey tek kelimeyle muhteşem :)

    YanıtlaSil
  3. @bozbek, film baştan kaybediyo Türk yapımı. Çünkü bizim milletimiz afedersiniz ama Hollywood'lular osursa ayakta alkışlar.

    @bujjosphere, teşekkür ederim :) Aynen öyle. Söyleyecek çok söz var fakat olabildiğince özet geçtim. Zira filmden çıktığımda inanılmaz mutluydum ben :)

    YanıtlaSil
  4. Selam...

    Mükemmeldi. Gözlerimin dolduğu anlar o kadar çoktu ki...
    Özellikle baba-oğul muhabbeti, Hüma Sultan'ın Fatih'e olan sadakati, Fatih'in inanılmaz fetih duygusu, Era kızımızın karakteri ve fantastik seviyedeki sahneler ve o büyük topun Bizans Surlarına attığı büyük mermi...Off, ya, mükemmeldi resmen.

    Tadı damağımda kaldı, parmaklarımı yedim resmen filmin lezzetinden, bir porsiyon olsa onuda yerdim.

    Truva ve Avatar'dan aldığım zevkin bir merhale üstünü bu filmden de aldım, emeği geçenlerin eline sağlık...İsterse birebir tarihi yansıtmasın, kurguları olsun, farketmez, ben film izlemek istedim ve çok güzel bir film izledim...İşte o kadar...:D

    YanıtlaSil
  5. ecdad tarih yazmış evlat okumaktan aciz.Çok merak ediyorum en kısa sürede gidicem

    YanıtlaSil
  6. Düzeltme;

    Hüma Hatun, Fatih'in annesi olacak, filmdeki Fatih'e sadakatinden bahsettiğim kişi oğlu ikinci Beyazıd'ın annesi Gülbahar Hatun'dur. İsim karışıklığından ya da hatamdan dolayı tarih ilminden ve tarih ilmine gereken önemi veren tüm duyarlı okuyucularından özür dilerim...(:

    YanıtlaSil
  7. @disturbed, hiç önemli değil. isimleri karıştırmakta üstüme olmadığından hiç takmam böyle şeylere kendi şahsım adına :)

    @bir kum tanesi, çok güzel dedin. Bunu twitlemeliyim :)

    YanıtlaSil
  8. Film bence de harikaydı, Türk Sineması adına atılmış büyük bir adımdı diye düşünüyorum. Filmde bir sürü tarihi yanlış var fakat bunlara takılmamak gerek. Mesela o seni etkilen surların önünde Fatih'in namaz kıldırma sahnesi asılsızmış. Velhasıl bunlara çok takılmamalı. Ulubatlı fazlaca yer almış filmde ve Akşemseddin çok kısa yer edinmiş. Akşemseddini oynayan adam şarapçı tipinde değil de şöyle nur yüzlü ve daha zayıf bir amca olaydı iyiydi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..