Şişman-zayıf paradigması.



Ne yani? Herkes zayıf olmak zorunda mı? Öyle bir zorunluluk mu var ? Yok öyle bir dünya. Neden şişman olmak bu kadar itici ve ürkütücü bir şey ki?

Bugün bir arkadaşımla konuşuyoruz. Arkadaşım plates hocası. Plates için gelen hanımların oldukça şişman bayanlar olduğundan dem vuruyordu. Hele bir kadın varmış ki, onu saatlerce zorluyormuş. Bir gün zorlamış kadını yine. Sonra ara vermişler. Ara için takıldıkları bir cafe varmış. Diğer plates hocası olan arkadaşlarıyla oturmuşlar. Tam arka masalarına gelmiş kadın. Onları görmemiş. Koskoca bir tabak kıymalı spagetti istemiş. Tabak gelmiş. Girişmiş yemeye. Bunun üzerine bizimki kalkmış, yanına gitmiş. "X hanım, afiyet olsun!" demiş. Kadın hemen tabağı itip "Aaa bu da nerden geldi buraya böyle. Ben yemiyorum efendim bunu, kaldırın hemen" diye bağrınmış. Ciddi manada komedi kadınmış doğrusu.

Sabahları yapılan sporların ardından yenilen o koskoca kahvaltı tabaklarına benziyor bu durum. Sanırım olay kafada bitiyor. Zira ben yemek yemeyi sevmeyen bir yapıya sahibim. Hatta bazen, hani böyle çokça sevdiğim bir yemek olursa eğer "Hamal gibi yedik olm!" moduna girerim. Yediklerimi hamal gibi taşıyacağım anlamına gelir bu. Bu yüzdendir ki, az yemeye çalışırım.

Midenin 3'te 1'i su, yine 3'te 1'i yemek ve 3'te 1'inin hava olması gerekiyor. Ama öylemiyiz biz? Değiliz. Boğazımıza kadar yemek yiyip, sonra hazımsızlık çekeriz. Ardından gelsin sodalar, gelsin gazlar. Mide sıkıntıya girer, kendimiz sıkıntıya gireriz. 

Diyeceğim o ki, spor yapmak iyidir hoştur, güzeldir fakat hani yaptığınız şeyin amacına uygun bir şeyler yapınız. Sonra ardınızdan böyle muhabbetler dönmekte. 

Yorumlar

  1. tabii ki günümüz şartlarında herkes zayıf olmak zorunda mı sorusu akla geliyor ama şu bir gerçek ki müslüman karnını tıka basa doyurmamalı..koca göbekler şiş karınlar evet sorun bunun üzerine bir hadis bile var..

    YanıtlaSil
  2. Selam

    Bu dünyada her zaman orta yolu tutturmak şart aslında, ne çok zayıf ne de çok şişman olmamak gerek, geçen Cuma Megan Fox Beyaz'ın programına çıkmıştı ve diz kapakları zayıf olmasından dolayı çok itici gözüküyordu, sanki kemikleri sayılıyordu mübareğin, bazende öyle şişmanlarla karşılaşıyoruz ki şu hayatta insan şokella durumlarını yaşıyor, empati kuruyor, o fat kişinin halinde olmak istemiyor ve fat-fit yani...:)

    Şişmanların suçlusu aslında ebeveynleri, genellikle bu şanssızlık hali ailenin ilk çocuklarına denk getirilmekte, "birinin çocuğu olmuş, onu tıka basa doyurmuş" derler eskimolar ve apaçiler, şişmanlar ebeveynlerini aile mahkemelerine şikayet etseler yaa..! Şiddetli doyurulmaktan türü...

    YanıtlaSil
  3. Edit;
    Şiddetli doyurulmaktan ötürü...:D

    YanıtlaSil
  4. Sofradan doymadan kalkmak sağlıklı e fit yaşamaktır.

    YanıtlaSil
  5. guzel demıssın busracım zıra o kadın kadar degılım ama benımde kılom var :( bu durum buyuk sorun kafamda.kafamda sorun oldukcada yıyorum....

    YanıtlaSil
  6. mutlu olmak için yemek varsa :) mutlu olmuyorsan yemek yoksa ...sağlıklıysan ama kilon varsa...o zman düşünme ye! hayat çoook kısa

    YanıtlaSil
  7. @nohut, hadisi de yazar mısın :/

    @disturbed, çok teşekkür ederim ulvi yorumun için. Fakat her şey de ailede bitmiyor diye düşünüyorum. İşe gelince büyüdüm ben, bana karışma diyebiliyorz ama dimi?

    @prof, ah nerde öle mide /:

    @dolunaycım, canım dikkat et birazcık. Çok az dikkat etsen inşallah halledersin:)

    @cerenim, kafiyeli yorumun için teşekkür ederim. Çook şiirimsi olmuş :D

    YanıtlaSil
  8. ‘’Yemek ve içmekten dolayı karnınızı şişirmekten sakının.Çünkü o, vücud sağlığını bozar,korkaklık meydana getirir,namaza karşı tembellik verir.Yeme içme hususunda orta yolda gitmeye çalışın.Çünkü o,israftan daha uzak olduğu gibi beden için daha yarayışlıdır.Şüphesiz ALLAH (Celle celalühü) sişman alime buğz eder.’’ (İmam-ı Sehavi, El- Makasıdü’l hasene, 245) buyurmaktadır

    tam olarak bu şekilde...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..