Yalanı da yalancıyı da yalan söyleyeni de sevmeyin!



Yalan; doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz, kıtır.. olarak tanımlanıyor tdk'da.. Hayattaki anlamlarına bakmamız gerekirse, çok çok daha büyük anlamları olmalı. Yalan kadar itici ve rahatsız edici bir şey yoktur heralde hayatta.. Yalan herşeyin anasıdır tıpkı içki gibi. Bütün kötülükleri tetikleyen, büyülten ve yürümesini sağlayan şey..


Bir çok yalan söyleyen gördüm. Gözlerimin içine baka baka, 3 kez sorduğum soruya 3ünde de yalan söyleyen insanlar tanıdım. Hem de o göz bebeklerinde en ufak bir değişim olmadan.. Yalanı gözünden tanırım demesin kimse, tanınmıyor.. İnsanoğlu o kadar yalancı ki .. Keşke farkına varabilsek..


Yalan söylüyor.. Hayatı boyunca yalan söylemeye alıştırılıyor belki.. En çok da net ortamında yalan söyleniyor denir. Ben yalan söyleyemeyen bir yapıya sahibim. Bunu söyleyince"tabi öyledir" diye bir tepki alıyorum. Ama harbiden öyleymiş cümleleri de peşinden geliyor. Yalan söylemeye çalıştığım oluyor, fakat anında hissettiriyorum.


Ben çok kişiyle konuşup, çok etkileşim içinde olan bir insanım. Bu yüzden olacak ki, hep doğru söylemeye endekslendim. Çünkü yalanın en önemli ögesi hatırlamaktır. Benim ne kadar unutkan olduğumu bilir tanıyanlar. Yalan söylemek için fazlaca unutkanım. Unutkanlığımın iyi bir yanını buldum sanırım, evet; yalan söyleyemiyorum. Daha doğrusu ihtiyaç duymuyorum. Sonra rezil olmaktansa, başta doğruyu söyleyip doğrularımla bir yerlerde olmayı tercih ediyorum..


Çok aptalca yalanlara da şahit oldum. Çok sinir bozucu, salakça.. Karşısındaki insanı aptal yerine koyan, embesilce yalanlar. Gerçeklerin arkasından sırıttığını farketmeden yalanını sürdüren gereksiz insanlar.. İşte bu yüzden yalanı sevmiyorum. Hz Muhammed (s.a.v.) demiş ki "Şakadan da olsa yalan söylemeyeniz". 


Yalanı sevmiyorum, yalanından ötürü. Çok yalan yabalak bir şey olsa da böyle işte. Doğruyu söyleyin, 40 köyden kovulun, ama doğru olun. Doğrunun her zaman kazanacak bir köyü vardır. 

Yorumlar

  1. yuregıne saglık.

    YanıtlaSil
  2. Muhaddisler Hz Muhammedden bir hadisi aktarırken zincirindeki ravilere çok dikkat etmişlerdir. Bir ravinin atının çilbirini yaklamak için boş bir yem torbasını göstererek hayvanı kadrımış. Bu ravinin aktardığı hadisi senet zincirine almamışlar. Yalan söylemek ve kandırmak çok kötü bir şey. Hayvanları bile kandırmamalıyız. Yazın dikkat çekiciydi. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Selam...

    " Uyanır geceyarısı yoktan sevda yaparım
    Adamım bu küçük işlere ben bakarım yanarım
    Dilsizler bana danışır Kelebeklerin aklı benim
    Gemilerle her gece ben
    Çok uzaklardan dönerim
    Çağırırlar küçük adımı karapakiden ben akarım
    Adamım bu küçük işlere ben bakarım yanarım

    Benim adım ebruli biraz gerçek biraz rüya
    YALANIMI SEVSİNLER aşksız dönmüyor dünya
    Kalbim sevda kuyusu her gün yoldan çıkarım
    Adamım bu küçük işlere ben bakarım yanarım

    Sen unut geçmişini ben aklımda tutarım
    Adamım bu küçük işlere ben bakarım yanarım..."

    Ezginin Günlüğü...Yalanı çok güzel/sempatik/naifçe anlatmışlar, ne dersin Hacı, hatta aklamışlar sankim...:D

    YanıtlaSil
  4. Yalanı sevmem der herkez en ufak bir sıkışıklıkta ise hemen imdata koşar yalana başvururuz.Yalan söylemedim dersem yalan olur.Ama yalan söylemekten rahatsız olmadan yalan söyleyebilenlerden değilim.Bana yalan söylendiğinde çok sinirleniyorum salak yerine konuyormuşum gibi geliyor.Ayrıca o kişiye güvenim kalmıyor.O yüzden hep sölerim kızacağımıda bilseniz bana yalan söylemeyin çünkü o kişiye artık eski güvenim kalmıyor.Hep yalan söylüyormuş gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  5. disturbed, yalancısın!

    huyumkurusn, aynen öyle düşünüyorum. hani sevgilim bana dün seni aldattım dese, üzerini yalanlarla örtüp başka zaman karşıma çıkmasa affedicem yani o derece :D

    YanıtlaSil
  6. Bir zamanlar bir köyde yalancı bir çoban yaşarmış. Ayrıca çokta şakacıymış. Köyn sürüsünü otlatırken aklına bir muziplik gelmiş. Köylüleri kandırıp eğlenmek istemiş ve köylülerin duyacağı desibelde help! help! diye bağırmış, merasında çoban merasında...:)

    İşte sürüye kurt karıştı, yüzlerce yaralı varrrr, lütfen yardım edinnn diye bağırmış.

    Köylüler yardım için geldiklerinde öyle birşey olmadığını görmüşler. Hatta çoban gülmekten kırılmış orta yerinden köylülere...
    Sanki bu olayın bir benzerini bi daha yaşatmış köylülerine...

    Gel zaman git zaman sonra medcezir vaktinde bu sefer yalancı çobanımızın sürüsünü gerçekten kurtlar istila etmişler, binlercede yaralı bırakmışlar. Çobanın tüm yardım çığlıkları, talepleri köylüler nezdinde bu sefer pek itibar görmemiş. Böylece çoban yalancılığının kötü lduğunu görmüş, köylülerde böylesi bir çobana sahip oldukları için onu tanıdıkları güne lanet etmişler, kurtlar bu işten karlı çıkmış, sürüde mahvolmuş. O günlerde ortama bir child şarkısı girmiş ve sözleri şöyleymiş ;

    -Yalancı, yalancı!! Sana kimse inanmaz,
    Yalancı, Yalancı !! Sözüne kimse kanmaz...

    diye anlamlı bir şarkı işte...

    Hocam, ben yalancı değilim...:D

    YanıtlaSil
  7. gözüyle yualan söyleyenden korkarım abla,o şeytanlaşmıştır gözümde.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bi sesin çıksın..